Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Οι Λίβυοι κατέλαβαν το αρχηγείο του ISIS στη Σύρτη (φωτο)


Οι Λίβυοι κατέλαβαν το αρχηγείο του ISIS στη Σύρτη (φωτο)
Δυνάμεις του στρατού της Λιβύης και πολιτοφύλακες κατέλαβαν το «στρατηγείο» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στην λιβυκή πόλη Σύρτη, όπως γνωστοποίησε το κέντρο Τύπου των δυνάμεων αυτών σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

libya1
Οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης μπήκαν στη Σύρτη, 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, την 9η Ιουνίου και κατάφεραν να περιορίσουν τους τζιχαντιστές στο κέντρο της πόλης.
libya2
Για να τις υποστηρίξουν, οι ΗΠΑ προχώρησαν στις αρχές του Αυγούστου σε συνολικά 29 αεροπορικές επιδρομές εναντίον τζιχαντιστικών στόχων στην πόλη, κατόπιν αιτήματος της ΚΕΕ.
«Το συνεδριακό Κέντρο Ουαγκαντούγκου βρίσκεται στα χέρια μας», ανέφερε το κέντρο Τύπου των δυνάμεων της ΚΕΕ, αναφερόμενο σε ένα κτιριακό συγκρότημα που είχε μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους στη Σύρτη.
libya3
Το παρακείμενο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα επίσης ανακαταλήφθηκε από τις δυνάμεις της ΚΕΕ, οι οποίες νωρίτερα ανακοίνωσαν πως έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πανεπιστημιούπολη, σε μικρή απόσταση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας Τύπου, η πλήρης απελευθέρωση της Σύρτης θα ανακοινωθεί μόλις ανακαταληφθούν ορισμένοι τομείς της πόλης που έχουν ακόμα στα χέρια τους οι τζιχαντιστές.
libya5
«Απομένουν οι οικιστικές συνοικίες 1, 2 και 3, καθώς και ένα οικιακό συγκρότημα που αποτελείται από βίλες κοντά στη θάλασσα», είπε ο Ρέντα Ίσα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την ανακατάληψη της πανεπιστημιούπολης, οι δυνάμεις της ΚΕΕ έχασαν ένα από τα αεροσκάφη τους.
Ο Ίσα είπε πως δεν είναι σαφές γιατί συνετρίβη, όμως το Ισλαμικό Κράτος υποστήριξε ότι κατέρριψε το αεριωθούμενο με αποτέλεσμα «να σκοτωθεί» ο πιλότος του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ, όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με το κέντρο Τύπου δεκάδες τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις. Μόνο στην πανεπιστημιούπολη «βρέθηκαν τουλάχιστον 20 πτώματα μελών του Ντάες» (σ.σ. αραβικό ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους).

 tribune.gr