Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Δείτε ποιες είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) – Οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους

Δείτε ποιες είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) – Οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τουςΣωτήρης Κούκιος
Νομικός, Blogger, Αρθρογράφος


Στις 11 Οκτωβρίου του 2015 στην Αλ Χασάκα της ΒΑ Συρίας ανακοινώθηκε η δημιουργία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Μια συμμαχία με κορμό τους Κούρδους και την συμμετοχή, Αράβων, Ασσυρίων, Τουρκμένων και Αρμενίων.

Στόχος τους η μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αλλά και των άλλων μετώπων (Αλ Νούσρα και Αχράρ Αλ Σαμ) που μάχονται για την δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) παλεύουν για μια Συρία δημοκρατική, ανεξίθρησκη και ομοσπονδιακή.
Πρόδρομός τους ήταν το επιχειρησιακό κέντρο Ηφαίστειο του Ευφράτη (Μπουρκάν Αλ Φουράτ) που έφερε σε συνεργασία δυνάμεις του Κουρδικού YPG και τμημάτων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) για την απελευθέρωση της Κόμπανι.
Οι στρατιωτικές επιτυχίες του Ηφαιστείου με την κατάληψη της στρατηγική πόλης Τελ Αμπιάντ και τη σύλληψη 600 μαχητών του ISIS έδωσαν αίγλη και δημιούργησαν εμπιστοσύνη για το επόμενο βήμα: την δημιουργία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.
Αποτελούνται από:

YPG – Μονάδες Προστασίας του Λαού

Το ένοπλο τμήμα της Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας (Rojava). Κούρδοι αλλά στρατολόγησαν και Άραβες, Τουρκμένους και από την Δύση.
Στην διοικητική του δομή εντάχθηκε και το Ασσυριακό Στρατιωτικό Συμβούλιο (MFS), οργάνωση Ασσυρίων και χριστιανών Αραμαίων που ιδρύθηκε το 2013 για να προστατέψει τα δικαιώματά τους (διαθέτει και μια αποκλειστικά γυναικεία στρατιωτική ομάδα).
Επίσης το YPG έχει οργανώσει και 1000 Γιαζίντι που λειτουργούν ως φρουρά στις δικές τους περιοχές.
Εκπροσωπείται πολιτικά από το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας).
Με το που άρχισε να επεκτείνεται σε περιοχές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού άρχισε να βομβαρδίζεται από την Τουρκία.

YPJ – Γυναικείες Ομάδες Προστασίας

Η γυναικεία ταξιαρχία του YPG Που ιδρύθηκε το 2012. Στα τέλη του 2014 διαθέτει 7000 τουλάχιστον μέλη (τα ανεβάζουν άλλοι και στα 10000).
Κατά βάση δεν παίρνει εξωτερική βοήθεια αλλά στηρίζεται στο ντόπιο πληθυσμό, στην πολιορκία όμως του Κόμπανι πήρε βοήθεια από τις ΗΠΑ και το Κουρδικό Ιράκ.
Αν και όχι φεμινιστικό ως σώμα αλλάζει τα στερεότυπα στην περιοχή και απαιτεί ισότητα των γυναικών.

Η φυλή Σαμμάρ

Απόγονοι της αρχαίας φυλής των Τάι είναι Καχανίτες που προέρχονται από τη νότια Αραβική Χερσόνησο και κυρίως την Υεμένη.
Είναι από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος και επιρροή φυλή στην Αραβική Χερσόνησο με 12 εκατομμύρια μέλη.
3 εκ. στο Ιράκ, 6,5 εκ. στη Σαουδική Αραβία περίπου 600 χιλιάδες με 1 εκ. στην Συρία και άγνωστο αριθμό σε Ιορδανία, Κουβέιτ και Κατάρ.
Αυτή την ιστορική περίοδο πιστεύεται ότι η έδρα της φυλής είναι στην Μοσούλη. Η ιστορία και η παράδοση της φυλής της καθιστά σημαντικότατο σύμμαχο των Κούρδων.

Τζαΐς Αλ Σαναντίτ – Οι Δυνάμεις του Γενναίου

Είναι το στρατιωτικό σκέλος της φυλής των Σαμμάρ. Με μια σημαία που συμβολίζει το αίμα (κόκκινο) και το φως (κίτρινο) αποκαλούνται οι επιδρομείς του κόκκινου θανάτου.
Ορκισμένοι να πολεμήσουν τους ουλτρα-συντηρητικούς ή ψευτοϊσλαμιστές (όπως τους αποκαλούν) του Wahhab.
Ηγέτης τους ο γιος του κυβερνήτη της Τζαζιράχ Χαμίντι Νταχάν Αλ Χάντι που υποστηρίζει την διάλυση του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και την επαναδημιουργία του Εμιράτου Τζαμπάλ Σαμμάρ (τα βουνά του Σαμμάρ, τμήμα Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και Ιράκ).
Από την ίδρυση τους ήταν απόλυτα υπέρ των Κούρδων. Από την άλλη μεριά δεν θεωρούνται υπέρ, ούτε και κατά του Ασαντ.

Τζαΐς Αλ- Θουγάρ- Ο Στρατός των Επαναστατών

Φιλόδοξη συμμαχία που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2015 από Άραβες, Τουρκμένους και Κούρδους.
Αν και υπήρχε η ελπίδα να γίνει η κύρια δημοκρατική δύναμη στη βόρεια Συρία, απέρριψε την βοήθεια από τις ΗΠΑ και μπλέχτηκε σε διαμάχες με εξτρεμιστικά και πιο μετριοπαθή ισλαμιστικά στοιχεία.
Χωρίς βοήθεια από ΗΠΑ και Τουρκία αναγκάστηκε να υποχωρήσει από περιοχές που τις κρατούν αντάρτες και να ενσωματωθεί περισσότερο στο YPG.

Καταεμπ Σαμς Αλ Σαμαλ- Το Τάγμα του Ήλιου του Βορρά

Τάγμα που αποτελούνταν από μονάδες του YPG και Τουρκμένους. Απορροφήθηκε στο SDF, αλλά ο αρχηγός του (Αμπνάν Αμπού Αμτζάντ) διορίστηκε Γενικός Διοικητής του Συμβουλίου για την επίθεση και απελευθέρωση του Μανμπίτζ.

Τζαμπχάτ Αλ Ακράντ – Ταξιαρχία Κουρδικού Μετώπου

Ομάδα που δραστηριοποιείται στις επαρχίες του Χαλεπίου και της Ράκα εκτός των περιοχών που ελέγχει το YPG.
Ξεκίνησε σαν ομάδα λιποτακτών του Συριακού στρατού (Κούρδων και Αράβων) αλλά συνεργάστηκε αμέσως με το YPG.
Στις 8 Ιουνίου έφτιαξαν ένα τάγμα αποκλειστικά γυναικείο (Τάγμα του Μάρτυρα Τζιγιάν Αχράς).

Οι Ταξιαρχίες του Σελτζούκ

Τουρκμένοι που δεν έχουν όμως καμιά σχέση με την Τουρκία. Αντίθετα από την αρχή συνεργάστηκαν με το YPG. Ο αρχηγός του Ταλίλ Αλί Σιλό είναι ο εκπρόσωπος του SDF

Οι ταξιαρχίες των επαναστατών της Ράκα

Ομάδα στην περιοχή της Ράκα που ξεκίνησε συνεργαζόμενο με τους ισλαμιστές αλλά μετά την ήττα του από το ISIS άρχισε να συνεργάζεται με το YPG.
Συγκρούστηκε με Κούρδους και Άραβες και υπέστη αποκλεισμό απ όλες τις ομάδες στην Ράκα.
Ανακοίνωσε ότι διαλύεται λόγω του αποκλεισμού, αλλά πρόσφατα αναβίωσε ανακοινώνοντας την ένταξή του στο SDF.

Τζαΐς Αλ Σαλάμ – Ο Στρατός της Ειρήνης

Δημιουργήθηκε από 2 ομάδες: 1) Ταξιαρχίες της Τζιχάντ στο Δρόμο του Θεού που δραστηριοποιούνται στο Ανατολικό Χαλέπι και 2) Ταξιαρχία των Στρατιωτών των 2 Ιερών Τζαμιών επίσης δραστήριο στο Χαλέπι.

To Τάγμα της Τζαραμπλούς του Ευφράτη

Τοπικό τάγμα που προσχώρησε στο SDF αλλά βρίσκεται στην Τζαραμπουλούς, πέραν του Ευφράτη. Σημείο που οι Τούρκοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να φτάσει το YPG αλλιώς θα το βομβαρδίσει.

Ομάδα 30

Φτιάχτηκε από τις ΗΠΑ, εκπαιδεύτηκε στην Τουρκία, εξοπλίστηκε, πέρασε στην Συρία και σταδιακά παρέδωσε οπλισμό και τα μέλη της απήχθησαν από το Αλ Νουσρα! Οι ΗΠΑ λένε ότι σήμερα 5-7 μέλη είναι ενεργά. Το Αλ Νούσρα απελευθέρωσε μερικούς αλλά όχι τον αρχηγό Συριο- Τουρκμενο και λιποτάκτη συνταγματάρχη του στρατού του Ασαντ Ναντίμ Αλ Χασάν.

Οι φυλές Αλ Σαϊτάτ

περιοχή στη ΒΑ Συρία που πολέμησαν το ISIS από το 2014. Σαν φυλή έχουν 70-90000 μέλη. Δηλώνονται και υπερ του Ασαντ τμήματα της φυλής.

Ασαγίς και Σουτόρο

Αστυνομικές δυνάμεις Κούρδων (Ασαγις) και Ασσύριων Χριστιανών (Σουτόρο) στις περιοχές της Rojava.

Το Τάγμα της Διεθνούς Ελευθερίας

Ξένοι αριστεροί που πολέμου στο πλευρό του YPG στην Συρία.
Το Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα της Τουρκίας πήρε την πρωτοβουλία δημιουργίας του στο πρότυπο της διεθνούς Ταξιαρχίας που πολέμησε στον Ισπανικό Εμφύλιο.
Τον Μάρτη του 2015 μια 19χρονη Γερμανία η Ιβάνα Χοφμαν σκοτώθηκε πολεμώντας το ISIS.
Επίσης υπάρχουν μέλη του Τουρκικού TIKKO που είναι ο ένοπλος βραχίονας του ΚΚ Τουρκίας – Μαρξιστικό/Λενινιστικό.
Επίσης οι Ενωμένες Δυνάμεις της Ελευθερίας που ιδρύθηκαν στην Κόμπανι συμμετέχουν εκπροσωπώντας 5 διαφορετικά αριστερά κόμματα της Τουρκίας.
Επίσης συμμετέχουν και Ισπανοί του Reconstrucction Communista (με συλλήψεις μελών τους σε Ισπανία και Τουρκία λόγω εμπλοκής τους στην Συρία και στο θέμα των προσφύγων κατά τις υπηρεσίες της Τουρκίας).
Επίσης το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας/Λενινιστικό (TKEP/L) έχει ανοίξει δικό του αρχηγείο στην Rojava.
Επίσης το DK (Επαναστατικό Αρχηγείο) με Τούρκους αριστερούς έχει φτιάξει δικό του τάγμα στην Rojava.
Αναφέρεται και συμμετοχή Ελλήνων από τον Επαναστατικό Σύνδεσμο Διεθνιστικής Αλληλεγγύης.
Και τέλος υπάρχει και η ταξιαρχία Bob Crow στο όνομα ενός Βρετανού κομμουνιστή/σοσιαλιστή και με μέλη Βρετανούς.

Η φυλή Αλ Μπαγκάρα

Παλιά και σεβαστή σουνιτική φυλή των Αράβων απλωμένη σε Ιράκ και Συρία και λίγο σε Ιορδανία και Τουρκία.
Υπάρχουν φυλές με το ίδιο όνομα στο Νταρφούρ και στο ΤΣάντ. Είναι παραδοσιακά κτηνοτρόφοι.
Οι μονάδες αντίστασης του Σιντζάρ (παλιά καλούμενοι ο Βασιλιάς Κόκκορας)
Γιαζιντις που έφτιαξαν την πολιτοφυλακή τους το 2007 για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από επιθέσεις στο Ιράκ και στο Κουρδικό Ιράκ.
Οι περισσότεροι έχουν εκπαιδευτεί από το YPG στο Καμισλί στην Συρία και στο Ιράκ θεωρούνται ως παρακλάδι του PKK. Τώρα έχουν ενωθεί με όλες τις ομάδες Γιαζίντι στην Συμμαχία του Σιντζάρ.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν λάβει την μεγαλύτερη στήριξη από ξένες χώρες. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Σ Αραβία, Ιορδανία, Μπαχρειν, Εμιράτα. Μάροκο, Ιράκ και Τουρκία συμμετέχουν σε κοινό επιχειρησιακό κέντρο που στηρίζεται και στηρίζει όλο και περισσότερο τo SDF.
Συνεργάστηκαν μαζί τους και οι Ρωσικές δυνάμεις για τον βομβαρδισμό θέσεων του ISIS.
Όπως είναι προφανές από τα ανωτέρω ο βασικός Κουρδικός κορμός του SDF στηρίζεται από παραδοσιακές σουνίτικες αραβικές φυλές που θεωρούνται μετριοπαθείς αλλά παράλληλα και με δικές τους επιδιώξεις.

tribune.gr