Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Πρώτη χειροτονία Ορθόδοξου Επισκόπου στη Σμύρνη μετά το 1922: Ο Ερυθρών Κύριλλος!!

Ο Οικουμενικός Πατριάτρχης Βαρθολομαίος με τον επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο. Φωτογραφία ΑΡΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣΟ Οικουμενικός Πατριάτρχης Βαρθολομαίος με τον επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο.


Μέρα ευφρόσυνη η χθεσινή για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Σμύρνης, καθώς έγινε η πρώτη από το 1922 χειροτονία και μάλιστα Επισκόπου, του Ερυθρών Κυρίλλου, με καταγωγή από τις Κυδωνίες (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας. Η χειροτονία τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συλλειτουργούντων και συμπροσευχομένων πολλών Ιεραρχών και κληρικών.

Ο νέος Επίσκοπος Ερυθρών τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε αξιόλογο έργο ως εφημέριος για την ανασύσταση της ορθόδοξης κοινότητας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υφυπουργοί Ι. Αμανατίδης και Τ. Κουίκ. Επίσης, παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα κ. Λουκάκης , ο Γενικός Πρόξενος στην Πόλη, Ευάγγελος Σέκερης, η Γενική Πρόξενος στην Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος, εκπρόσωπος του δημάρχου Σμύρνης και η δήμαρχος Κονάκ.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι κατά την μέχρι τώρα διακονία του στην Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης αναδείχθηκε ανώτερος πάσης προσδοκίας και κέρδισε «την αγάπην των εκει χριστιανών μας, την εμπιστοσύνην των τοπικών Αρχών, την εκτίμησιν των άλλων χριστιανών των παροικούντων εν Σμύρνῃ». Επίσης, πολύ ουσιαστική και απόδειξη της πατρικής Σας αγάπης η επισήμανση: «Ο αδελφός Κύριλλος ώργωσε τόν αγρόν της χηρευούσης μέχρι τώρα Επαρχίας σου και τώρα ακολουθεί η σπορά, η βλάστησις, η καρποφορία, η συγκομιδή».
Ο Επίσκοπος Ερυθρών, Κύριλλος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα τελούμενα υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου, Βαρθολομαίου, συμβάλλουν στο “θαύμα” της Μικρασίας. Προσέρχομαι, πρόσθεσε, στα “κράσπεδα του θυσιαστηρίου του Ναού του Πρώτου Επισκόπου των Σμυρναίων, Αγίου Βουκόλου».
Ο Άγιος Βουκόλος είχε οσιακό τέλος. Οι χριστιανοί της Σμύρνης, σύμφωνα με την παράδοση, τον ενταφίασαν με δέος, κοντά στο Κοιμητήριο της “Εφεσιανής Πύλης”, και στον τάφο του φύτρωσε μια μεγάλη μυρτιά, που γονατιστή έγερνε πάνω του. Τα μύρτα της έκαναν θαύματα στις γυναίκες που ήθελαν να γίνουν μάνες και στους ανθρώπους που βασανιζόταν από τη θλίψη της αρρώστιας.
Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σε χώρο κοντά στον τάφο, οικοδομήθηκε από τη ρωμαίικη κοινότητα της Σμύρνης μεγαλοπρεπής ναός επ’ ονόματι του Αγίου Βουκόλου στην περιοχή Μπασμανέ. Επειδή στη συνοικία έμεναν Τούρκοι, ο ναός δεν κάηκε, αλλά λεηλατήθηκε και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αρχαιολογικό μουσείο και αργότερα ως αποθήκη της όπερας. Το τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας μεταφέρθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940 στην Αθήνα και κοσμούν τον ιερό ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης.
Στα τέλη του 2000, με πρωτοβουλία του δημάρχου Σμύρνης, Αζίζ Κοτζάογλου, ο ναός ανακαινίστηκε ως μουσειακός χώρος, αποκαλύφθηκαν ορισμένες τοιχογραφίες και παραχωρείται ορισμένες φορές τον χρόνο για την τέλεση Ιερών Ακολουθιών.
25/09/2016 22:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ αποστολή Α. Βικέτος, Σμύρνη, Turkey
Ο Μητροπολίτης Σμύρνης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον επίσκοπο Ερυθρών. Φωτογραφία ΑΡΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ
Ο Μητροπολίτης Σμύρνης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον επίσκοπο Ερυθρών. Φωτογραφία ΑΡΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ
Ν. Κοτζιάς προς Μητροπολίτη Σμύρνης:«Εσείς καλείστε να φέρετε και πάλι το φως και τη ζωή» .
«Εσείς καλείστε να φέρετε και πάλι το φως και τη ζωή», γράφει σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον νέο Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Η τελετή ενθρόνισης του κ.κ. Βαρθολομαίου διεξήχθη χθες από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο ναό του Αγίου Βουκόλου, τον μοναδικό ορθόδοξο ναό που διεσώθη μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, παρουσία εκατοντάδων πιστών, πολιτικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, εκπροσώπων ξένων δογμάτων και διπλωματών. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
«Αναλαμβάνετε το βάρος της ηγεσίας μίας ιστορικής Μητρόπολης, 94 χρόνια μετά από το μαρτυρικό θάνατο του προκατόχου σας και τελευταίου Μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου», επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς και προσθετει:«Είστε επικεφαλής μίας Μητρόπολης που συμβολίζει, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Στον τόπο που κορυφώθηκε το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, εκεί όπου δεκάδες χιλιάδες Έλληνες έχασαν με βίαιο τρόπο τη ζωή τους ή εξωθήθηκαν στην προσφυγιά, Εσείς καλείστε να φέρετε και πάλι το φως και τη ζωή».
«Πέρα από την ιδιαίτερη συγκίνηση για τη χειροτονία και την ενθρόνισή σας», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Κοτζιάς «διακατέχομαι και από την απόλυτη βεβαιότητα ότι θα επιτύχετε στο έργο σας. Να είστε σίγουρος, Σεβασμιώτατε, ότι στην προσπάθειά σας αυτή θα έχετε τη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών και εμού προσωπικά».
Σοφία Αραβοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece