Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Στα 246 εκ. ευρώ, το ποσό που κέρδισε το Δημόσιο από τους καναλάρχες: Τι έδωσαν, ποιοι…

Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης (Κ) εξέρχεται από το κτίριο της ΓΓΕΕ μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τέσσερεις τηλεοπτικές άδειες, Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗΟ επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης (Κ) εξέρχεται από το κτίριο της ΓΓΕΕ μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τέσσερεις τηλεοπτικές άδειες,


Στα 246 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που συγκεντρώνεται υπέρ του Δημοσίου από τη διαδικασία δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών. Η μαραθώνια διαδικασία έλαβε τέλος τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος μετέβη στα γραφεία της ΓΓΕΕ και ανακοίνωσε το αποτέλεσμα.

Η πρωτόγνωρη για όλους διαδικασία αποδείχθηκε χρονοβόρα και -όπως φαίνεται και από το ενημερωτικό σημείωμα της ΓΓΕΕ- απαιτήθηκαν πολλοί γύροι για την κατοχύρωση μιας άδειας.
Συγκεκριμένα, για την πρώτη άδεια η οποία κατοχυρώθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) απαιτήθηκαν 56 γύροι του σταδίου 1 και 2 γύροι του σταδίου 2, ολοκληρώθηκε στις 30/08/16 και ώρα 20:50 και το τελικό ποσό ανήλθε στα 43.600.000 ευρώ.
Η δεύτερη άδεια με πλειοδότη την εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ολοκληρώθηκε στις 31/08/16 και ώρα 15:25 μετά τη διεξαγωγή 78 γύρων του σταδίου 1 και 2 γύρων του σταδίου 2. Το συνολικό ποσό ανήλθε στα 52.600.000 ευρώ.
Για την εταιρεία ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η οποία κατοχύρωσε την τηλεοπτική άδεια με το υψηλότερο τίμημα των 75.900.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε την 1/09/16 και ώρα 11:20 με 99 γύρους στο στάδιο 1 και 2 γύρους στο στάδιο 2.
Τέλος, για την τέταρτη τηλεοπτική άδεια, η οποία κατοχυρώθηκε στην εταιρεία συμφερόντων του Β. Μαρινάκη και είναι η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) με συνολικό ποσό 73.900.000 ευρώ, απαιτήθηκαν 117 γύροι στο στάδιο 1 και 2 γύροι στο στάδιο 2 ενώ ολοκληρώθηκε την 2/09/16 και ώρα 02:35.
Δηλώσεις μετά το πέρας της διαδικασίας έκανε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος σημείωσε ότι το τίμημα ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου, αλλά η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει μια διαδικασία η οποία θα μεγιστοποιούσε το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο.
Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει τον έλεγχο πόθεν έσχες των εταιρειών για την τελική κατοχύρωση της άδειας.
Μετά από την τριήμερη διαδικασία της δημοπρασίας το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει άρδην, ενώ εκτός φάσματος μένουν τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι βρίσκονται σε λειτουργία και είναι οι: MEGA, ALPHA, STAR, EPSILON.
Σε δηλώσεις του προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού STAR εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι νέοι άνεργοι θα έρθουν να προστεθούν στη μακρά λίστα ανέργων της Ένωσης Συντακτών.
Παππάς: Δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά- Απολύτως επιτυχημένη η διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών
Απολύτως επιτυχημένη χαρακτήρισε τη διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις του έξω από το κτίριο της ΓΓΕΕ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, ενώ τόνισε ότι «δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά».
«Η διαδικασία είναι απολύτως επιτυχημένη και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να περάσει σε μία νέα εποχή τηλεοπτική, όπου η νομιμότητα θα είναι κρυστάλλινη. Σε μία εποχή που η χώρα μας στέλνει ένα μήνυμα και εντός και εκτός, ότι για όλους υπάρχουν κανόνες» πρόσθεσε ο κ. Παππάς και συνέχισε:
«Δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά. Ήμασταν πολύ πιο μαζεμένοι και πιο συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας. Αυτό που κάναμε όμως ήταν να σχεδιάσουμε μία δημοπρασία, η οποία ακριβώς θα μεγιστοποιούσε το τίμημα για το ελληνικό δημόσιο. Αυτό, νομίζω το καταφέραμε. Το κλειδί για την επιτυχία της δημοπρασίας από την πλευρά του δημοσίου, ήταν να αποκλειστεί η ροή πληροφοριών μεταξύ τους. Αυτό νομίζω το πετύχαμε. Δεν διέρρευσαν πληροφορίες και αυτό το θεωρώ ακόμα ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτής της δημοπρασίας».
http://mignatiou.com/2016/09/i-nomothesia-gia-to-tileoptiko-topio-pinikes-ekkremotites-ke-pinikes-katadikes/
http://mignatiou.com/2016/09/allazi-to-tileoptiko-skiniko-pii-ine-i-nei-kanalarches-ke-posa-plirosan-gia-tin-adia/
http://mignatiou.com/2016/09/alafouzos-protos-43-ek-defteros-o-kalogritsas-52-ek-tritos-o-ant1-95-tetartos-o-marinakis-73/