Στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Μπρατισλάβα.
Θα συζητηθεί επίσης η ασφάλεια το προσφυγικό και η οικονομία στο απόηχο της Διακήρυξης των Μεσογειακών χωρών στην Αθήνα.

Οι 27 επιθυμούν να στείλουν μήνυμα ενότητας ότι η Ε.Ε. παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της.
Ζητούμενο είναι να επιδειχθεί τουλάχιστον κοινή διάθεση στην κατεύθυνση να υπάρξουν συγκλίσεις.
Κορυφαίοι θεσμικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε παρεμβάσεις τους έστειλαν μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση ενώ βαρύνουσα σημασία είχε και η τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο που τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε».
«Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί«, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στη Σύνοδο.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που μετείχε στη Σύνοδο των Χωρών του Νότου μετά από τη συνάντηση που είχε με την Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της».
«Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας. Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί«, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο.
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, η κατάσταση είναι κρίσιμη, χρειάζεται να κάνουμε πρακτικά βήματα στον τομέα της άμυνας, της καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
«Περιμένω μια ειλικρινή συζήτηση για τα μεγάλα θέματα όπως είναι το προσφυγικό, η ασφάλεια και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν οι αρχές της αλληλεγγύης.
«Αποστολή μας σήμερα είναι να σχεδιάσουμε τον δρόμο μπροστά για την ΕΕ», δήλωσε ο εσθονός πρωθυπουργός Ταάβι Ρόιβας, προσερχόμενος στη σύνοδο.
«Είχαμε πάντα διαφορές, όταν ξεκινήσαμε με έξι χώρες είχαμε διαφορές επίσης και με τους 28. Είναι οι Βρετανοί που θα πιέσουν το κουμπί στο τέλος… Νομίζω ότι είναι κρίμα να έχουμε μια σύνοδο κορυφής χωρίς τη Βρετανία καθώς είναι ακόμη μέλος. Αν αποφασίσουν να φύγουν, τότε θα το συζητήσουμε«, δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

 http://www.altsantiri.gr/