Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Τι συμβαίνει με την Attica Bank μετά το «μπλόκο» Στουρνάρα

«ΟΧΙ» ΣΕ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ - ΣΑΠΟΥΝΤΖΟΓΛΟΥ.Π. Ρουμελιώτης και Γ. Σαπουντζόγλου «κόπηκαν» από την ΤτΕ, με τον πρώτο, πάντως, να μπορεί να μείνει σε μη εκτελεστική θέση στο δ.σ. της Attica Bank
Π. Ρουμελιώτης και Γ. Σαπουντζόγλου «κόπηκαν» από την ΤτΕ, με τον πρώτο, πάντως, να μπορεί να μείνει σε μη εκτελεστική θέση στο δ.σ. της Attica Bank
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Attica Bank Μετά από συνεδρίαση της ΕΠΑΘ, της Επιτροπής Πιστωτικών & Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την Attica Bank αλλάζουν τα δεδομένα της τράπεζας.

Η απόφαση της Επιτροπής είναι καταρχήν να σταματήσουν οι χορηγήσεις μέχρι νεωτέρας. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι η απόφαση αυτή ενδεχομένως να συνδέεται με έρευνες που γίνονται στην τράπεζα για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί, πότε και σε ποιους. Ακόμη, η Επιτροπή απέρριψε τις προτάσεις του ΤΣΜΕΔΕ, για την ανάληψη των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου από τους Γ. Σαπουντζόγλου και Π. Ρουμελιώτη αντιστοίχως. Ωστόσο ο κ. Ρουμελιώτης έχει τη συναίνεση της Επιτροπής να αναλάβει οποιαδήποτε μη εκτελεστική θέση στο Δ.Σ. της τράπεζας επομένως ακόμη και εκείνη του προέδρου. Επίσης η Επιτροπή «έκοψε» από το Δ.Σ. της τράπεζας την μέχρι πρότινος πρόεδρο, κ. Πουσκούρη και τον κ. Μακέδο. Ας σημειωθεί πως το Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής πολύ πρόσφατα είχε συγκροτηθεί σε σώμα.
Ο κ. Σαπουντζόγλου φαίνεται να μην αξιολογήθηκε από την Επιτροπή λόγω της εμπλοκής του με την Proton Bank, ενώ ο κ. Ρουμελιώτης δεν μπορούσε να κατέχει τη θέση του CEO της τράπεζας κυρίως λόγω της έλλειψης τραπεζικής εμπειρίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η διακοπή των χορηγήσεων θα μπορούσε να κρατήσει για τρεις ημέρες, ωστόσο, πηγές της αγοράς αυτό το συνέδεαν με τον ορισμό νέας διοίκησης στο χρονικό αυτό διάστημα. Παράλληλα, σήμερα δεν αποκλείεται να γίνει αίτηση από την τράπεζα για αναστολή διαπραγμάτευσης στο ΧΑ για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού. «Μπορεί η Attica Bank να μην έχει μέτοχο το ΤΧΣ πλην όμως τα κριτήρια για τη διαμόρφωση της διοίκησης της τράπεζας δεν θα διαφέρουν από εκείνα που ισχύουν για τις συστημικές τράπεζες», ανάφερε κάποια τραπεζική πηγή.
Κύκλοι της τραπεζικής αγοράς πάντως δεν απέκλειαν τη σύνδεση της εφόδου του εισαγγελέα διαφθοράς και της οικονομικής αστυνομίας στην εταιρεία της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ, κ. Λίνας Νικολοπούλου, με τις εξελίξεις στην Attica Bank, μετά τις αποφάσεις Στουρνάρα. Ελεγαν χαρακτηριστικά ότι ενδεχομένως να ανοίγει νέος γύρος πολέμου της κυβέρνησης με τον διοικητή της ΤτΕ, με αφορμή την απόρριψη των προσώπων που η κυβέρνηση πρότεινε για την Attica Bank. Προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, υπήρξε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γ. Στουρνάρα, την ώρα της εφόδου στα γραφεία της συζύγου του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ιδιαίτερα «ψυχρό κλίμα», με τον κ. Τσίπρα να αρνείται ότι γνώριζε οτιδήποτε για την υπόθεση και να τονίζει ότι «το θέμα δεν αφορά την κυβέρνηση και όλη υπόθεση θα ακολουθήσει τον δρόμο της Δικαιοσύνης».
Δεν φοβάμαι
Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι αυτός και η σύζυγός του «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν». Συμφώνησαν ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της». Από την ΤτΕ άφησαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης να διαρρεύσει ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Στουρνάρας  συμφώνησαν επίσης ότι οι σχέσεις και η μεταξύ τους συνεργασία δεν πρέπει και δεν μπορεί να επηρεαστεί από την εξέλιξη αυτή.

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Στουρνάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Στελέχη της Κομισιόν εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη αυτή, καθώς την συνέδεαν με την απόφαση για το «μπλόκο» στις επιλογές της κυβέρνησης για τη διοίκηση της Attica Bank.
Πάντως, οι όποιες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην τράπεζα πρέπει να είναι άμεσες, ώστε να καλυφθεί το κενό στη διοίκηση.
Τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά, όπως ενός παλαιού τραπεζικού στελέχους αλλά και μιας γυναίκας που θα μπορούσε να γίνει διευθύνουσα σύμβουλος και να σταματήσει η «επιτροπεία» στην οποία είναι ουσιαστικά σήμερα η Attica Bank.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ