Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα ευρωπαϊκή ατζέντα τον Μάρτιο

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΦΕΥΓΩ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ

Νέα ευρωπαϊκή ατζέντα τον Μάρτιο
Νέα ευρωπαϊκή «ατζέντα» αναμένεται να παρουσιάσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2017 οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου στη Μπρατισλάβα συζήτησαν για την ασφάλεια, το προσφυγικό αλλά και την επόμενη ημέρα της Ένωσης.

Στην πρώτη συνάντηση των «27» για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, στο τραπέζι ετέθησαν για πρώτη φορά και κοινωνικά ζητήματα όπως η ανεργία και η κοινωνική συνοχή. 
Κατά τη διάρκεια της αδιαμφισβήτητα δύσκολης Συνόδου, η οποία διεξήχθη ενώ η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις, υπογραμμίστηκαν για άλλη μια φορά οι διαφοροποιήσεις των κρατών-μελών σε «καυτά» ζητήματα, όπως το προσφυγικό. 
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος μίλησε για μια «αποτυχημένη σύνοδο» και για καταστροφική και αφελή πολιτική στο προσφυγικό. 
Προβληματισμένος αποχώρησε από τη Σύνοδο και ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παίξει «έναν ήδη γραμμένο ρόλο». «Δεν φοβάμαι να πω ότι αυτή τη φορά διαφωνώ» δήλωσε σε ιταλικά ΜΜΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που δεν στάθηκε στο πλευρό των Μέρκελ και Ολάντ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν. Σε tweet του, ο κ. Ρέντσι τόνισε οι απόψεις του στο προσφυγικό και την οικονομία, διαφέρουν. 

Νέα ευρωπαϊκή ατζέντα τον Μάρτιο
«Βήμα προς τα εμπρός αλλά πολύ μικρό. Πάρα πολύ μικρό. Χωρίς να αλλάζει τις πολιτικές για την οικονομία και τη μετανάστευση. Η Ευρώπη κινδυνεύει πολύ» έγραψε ο κ. Ρέντσι. 
Φαίνεται, η συζήτηση ήταν όντως «βάναυσα ειλικρινής», όπως είχε ζητήσει άλλωστε και ο Ντόναλντ Τουσκ την ημέρα πριν από την συνάντηση.  
Ο «οδικός χάρτης της Μπρατισλάβα», ο οποίος συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου, δίνει το «στίγμα» για τα επόμενα βήματα της Ε.Ε. σε βασικά σημεία όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και οι οικονομία. Όπως έγινε γνωστό, ο «χάρτης» αυτός δεσμεύει τους 27 για καταπολέμηση των ροών των παράτυπων μεταναστών και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. 
Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε η άμεση χορήγηση υλικής και χρηματικής βοήθειας ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ προς τη Βουλγαρία, για την ενίσχυση των συνόρων της με την Τουρκία. 
Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών της Ε.Ε., με στόχο να ενισχυθεί η εσωτερική ασφάλεια. 
Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών
Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη θέση ότι η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε υπαρξιακή κρίση εάν δεν αλλάξει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει όραμα και να εμπνεύσει τους πολίτες της. 
Με τη σειρά της, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η Ε.Ε. βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη δεν τηρεί «επαρκώς» την υπόσχεση που έχει δώσει στους Ευρωπαίους για ευημερία. 
Την πεποίθηση ότι η Σύνοδος της Μπρατισλάβα έδειξε ότι η Ε.Ε. μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά το Brexit, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Φρανσουά Ολάντ. 
Στο τραπέζι το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας 
Εντελώς απρόσμενα, «καυτό» θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου έγινε και το ζήτημα της συλλογικής ευρωπαϊκής άμυνας. Παρότι κανένας δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί κοινός ευρωπαϊκός στρατός, με τανκ και μαχητικά αεροσκάφη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι συμφώνησαν πως ένας από τους στόχους της Ένωσης θα πρέπει να είναι και η κοινή αντιμετώπιση απειλών. 
Η κίνηση δεν συνάδει με την αμυντική πολιτική της Ένωσης τις τελευταίες δεκαετίες, που είχε επιτρέψει στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να έχουν τον πρώτο λόγο σε θέματα συλλογικής ασφάλειας και άμυνας. 
«Δεν υπάρχει ήπειρος, δεν υπάρχει ένωση εάν δεν υπάρχει άμυνα για όλα όσα είμαστε, όσον αφορά στις αξίες και τα συμφέροντα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η δημιουργία ενός κοινού αμυντικού πλαισίου βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. «Πρέπει να δείξουμε μέσα από πράξεις ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι» δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στο ζήτημα της άμυνας. 

ΕΘΝΟΣ