Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΘΑ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ;


Tο βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία, θα χτυπούσε στον Έβρο η τουρκική 54η Ταξιαρχία Μηχανικού Πεζικού που είναι υπεύθυνη για την επιθετική ζεύξη του Έβρου (δηλαδή την γεφύρωσή της ανατολικής με την δυτική όχθη και την διάρρηξη της ελληνικής αμυντικής διάταξης στο νότιο Έβρο). Βάσει άκρως σημαντικής ανάρτησης του Π. Σπαγόπουλου, o υποδιοικητής της Πέμπτης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Ανατολικής Θράκης, συνταγματάρχης Uzay Şahin, σε κατάθεσή του μετά την σύλληψή του, ομολόγησε, βάσει δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο ότι oι Τούρκοι θα χτυπούσαν την Ελλάδα στη Θράκη...

Ο διοικητής της 54ης ταξιαρχίας υποστράτηγος Hidayet Ari, συνελήφθη αμέσως μετά και ομολόγησε ότι στο σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα θα συμμετείχε και η 55η Ταξιαρχία Μηχανικού, της οποίας ο διοικητής υποστράτηγος Bekir Koçak επίσης συνελήφθη! Κάθε συλλογή γεφύρωσης FSB-E της 55ης Ταξιαρχίας δύναται να κατασκευάσει πλωτή γέφυρα εφόδου μήκους 250 μέτρων. Μετά την γεφύρωση η οποία θα γινόταν υπό τα καταιγιστικά πυρά της τουρκικής Αεροπορίας, θα εισέβαλε η 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία  που εδρεύει στο Babaeski της ανατολικής Θράκης, υπό  την διοίκηση του υποδιοικητή Albay Gündoğdu, ο οποίος θα αναλάμβανε την διοίκηση. Και ο συγκεκριμένος συνελήφθη, καθώς και ο επιτελής του λοχαγός Murat Çelebioğlu.
Ταυτόχρονα, άλλες δυνάμεις που σταθμεύουν στο Demirköy της επαρχίας Kriklareli ( Σαράντα Εκκλησιές), όπως επίσης και η 54η Ταξιαρχία του Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη, θα ακολουθούσαν και θα προσέφεραν κάλυψη στην 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.
Το σχέδιο αφορούσε διάρρηξη της ελληνικής αμυντικής τοποθεσίας, παράκαμψη της Αλεξανδρούπολης και αποκοπή των ελληνικών δυνάμεων του κεντρικού και βόρειου Έβρου! Δηλαδή είχαν τροποποιήσει το σχέδιο "Βαριοπούλα" σε ότι αφορά την επιθετική αιχμή, και από την σφήνα μεταξύ κεντρικού και βόρειου Έβρου θα μετέφεραν το κέντρο βάρους της επίθεσης στο νότιο τομέα, όπου υπολογίζουν ότι θα αιφνιδίαζαν τις ελληνικές δυνάμεις!
Ο μέγιστος αντικειμενικός στόχος τους ήταν να φτάσουν μέχρι τα πρόθυρα του νομού Ξάνθης (τοποθεσία Βιστωνίδος - Πόρτο Λάγος), αν τους δινόταν η ευκαιρία, ή κατ' ελάχιστον να καταστρέψουν το σύνολο της ελληνικής αμυντικής διάταξης και στον κεντρικό και βόρειο Έβρο. Ο συνταγματάρχης Uzay Şahin. αποκάλυψε τα ακριβή σχέδια διάρρηξης της ελληνικής αμυντικής διάταξης στην γραμμή των ορέων Βυρσίνης–υψώματα Άρη–Ιερό Όρος (Μπουκατέ)–Ορφέας (Κελεμπέκ)–Κεφάλι (Τσομπάν). Στόχος, η ανενόχλητη κίνηση στην πεδιάδα της Αλεξανδρούπολης μέχρι την πεδιάδα της Κομοτηνής!
Πρωταγωνιστικό ρόλο, μετά την αρχική ζεύξη θα έπαιζε το 2ο Σώμα Στρατού που εδρεύει στη Καλλίπολη (Gelibolu) στην ομώνυμη Χερσόνησο και είναι προσανατολισμένο έναντι της νότιας περιοχής του Έβρου όπου και ο τομέας της Ελληνικής ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Το 2ο Σώμα διαθέτει τέσσερις Ταξιαρχίες εκ των οποίων οι τρεις Μηχανοκίνητες (4η, 8η και 18η Ταξιαρχία) και μία τεθωρακισμένη (95η Ταξιαρχία). Ανά δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες από τα δύο Σώματα Στρατού θα αναλάμβαναν τη ζεύξη του Έβρου σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, ώστε να μην επιτρέψουν στις ελληνικές δυνάμεις να αντιληφθούν σε ποιό απ’ αυτά, θα εκδηλωνόταν η κυρία προσπάθεια. Στα σημεία των επιχειρούμενων ζεύξεων, η αναλογία ισχύος θα ήταν από 6:1 έως 10:1 υπέρ των τουρκικών δυνάμεων, προκειμένου οι επιτιθέμενοι να «εξασφαλίσουν» τη θετική έκβαση του εγχειρήματος.
Αντικειμενικος πολιτικός σκοπός των πραξικοπηματιών θα ήταν να συσπειρώσουν υπέρ τους άμεσα τον τουρκικό λαό, επιτυγχάντας μια γρήγορη και εύκολη νίκη "αποκαθιστώντας την δικαιοσύνη για την τουρκική μειονότητα που καταπιέζεται στον Έβρο". Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, αν τελικά επιβεβαιωθεί η αλήθεια των λόγων του υποδιοικητή της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Ανατολικής Θράκης, συνταγματάρχης, Uzay Şahin. 
 Εμείς ως ΕΛ.ΚΕ.Δ.Α. διατηρούμε την βεβαιότητα ότι οι ''αρμόδιοι'' στην Αθήνα, έχουν ήδη αξιολογήσει τις τουρκικές κινήσεις και σχέδια, μόνο που απαιτούνται και πρόσθετα συγκεκριμένα μέτρα αποτροπής, και όχι μόνο στον Έβρο. Πριν να είναι πολύ αργά...

 www.elkeda.gr/index.