Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ρωσία Χαϊδεύει τα «Αυτιά» του Ερντογάν – Η Συρία Τουρκοποιείται …

OTAN TA EΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ....ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΨΕΥΤΟΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΡΩΣΟ-ΧΤΥΠΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΦΚΕΦΑΛΟ ΕΛΕΓΑΝ ΠΑΠΑΡΙΕΣ....Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Το είδαμε και αυτό, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε η ίδια η Ρωσία και μάλιστα με επίσημες ανακοινώσεις του Προέδρου της, περί του σεβασμού της κυριαρχίας της Συρίας και απειλές να μην τολμήσουν οι Τούρκοι να εισβάλλουν, τώρα που γίνανε φιλαράκια ξεχάστηκαν όλα. Μάλιστα στην χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου Α/ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία και στην συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του, οι αβροφροσύνες πηγαίνανε «σύννεφο». Εν τω μεταξύ φτάσανε οι Ρώσοι στο σημείο όχι μόνο να μην τους ενοχλεί πλέον η αυθαίρετη εισβολή της Τουρκίας σε κυρίαρχο κράτος, αλλά μάλιστα τώρα συζητάνε το όριο της εισβολής τους και τους προτρέπουνε απλά να μην πάνε, προς το παρόν τουλάχιστον, πέραν του Αλέπο. Στην ατζέντα φυσικά της συζήτησης και η δημιουργία της ουδέτερης ζώνης στα Τουρκοσυριακά σύνορα, που σαφώς θα ελέγχεται από τους ίδιους τους Τούρκους. Δηλαδή γίνεται ακριβώς αυτό που θέλει ο Ερντογάν. Και μάλιστα ήταν τόσο ευχαριστημένοι οι Τούρκοι από την Ρωσική σύμπνοια, που σύμφωνα με τουρκικούς στρατιωτικούς κύκλους, γινότανε αναφορά ότι η Ρωσία θεωρεί  την Τουρκία χώρα με χαρακτηριστικά Μεγάλης Δύναμης.

Έτσι, οι αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων Τουρκίας και Ρωσίας συναντήθηκαν χθες και είχαν εκτεταμένες συζητήσεις στην Άγκυρα, σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, που συμπεριλάμβανε την κατάσταση στην Συρία. Η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική για διάφορους λόγους. Από πλευράς διμερών σχέσεων η επίσκεψη του Γερασίμοφ έρχεται να επισημοποιήσει και την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων τους που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο.

Θεωρούμε ότι, η Ρωσία με τα ανοίγματα στην Τουρκία, προφανώς σε εφαρμογή μιας αντιαμερικανικής πολιτικής, δεν προσφέρει στο όλο εγχείρημα της πάταξης της τρομοκρατίας, ειδικά στο ζήτημα της Συρίας. Όπως αναλύσαμε και στο παρελθόν η λύση στη Συρία περνάει μόνο μέσα από την περιθωριοποίηση της Τουρκίας. Όσο η Τουρκία θα πρωταγωνιστεί με τις ευλογίες των μεγάλων δυνάμεων, τόσο το Συριακό θα παίρνει παράταση ζωής και θα χάνονται άδικα άνθρωποι σε εμπόλεμες ζώνες. Ταυτόχρονα η διαιώνιση της Συριακής κρίσης θα διαχέει προβλήματα και εντάσεις και σε άλλες περιοχές, όχι κατ ανάγκη γειτονικές, με κορυφαίο πάντα το προσφυγικό.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο