Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Βόμβα της διευθύντριας της ΤτΕ για τα δάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Βόμβα της διευθύντριας της ΤτΕ για τα δάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Άκρως αποκαλυπτική για τις πρακτικές παρελθόντων ετών των τραπεζών και τη διαπλοκή με τα ΜΜΕ και τα κόμματα είναι η διευθύντρια (από το 2015) της Τράπεζας της Ελλάδος Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου στην Εξεταστική για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων.

Η κα Παπαγιαννίδου υπογράμμισε ότι η ΤτΕ ελέγχει και εποπτεύει τις τράπεζες και όχι το κάθε δάνειο ξεχωριστά. Τόνισε δε ότι η ΤτΕ έδινε γραπτώς και προφορικώς οδηγίες συμμόρφωσης όταν διαπίστωνε συστηματικά προβλήματα επισφαλούς δανεισμού, όπως στα δάνεια προς τα ΜΜΕ και στα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Το… καλύτερο ωστόσο το επεφύλασσε για τη συνέχεια, τονίζοντας πως «όταν διαπιστώνεται επισφαλής χορήγηση δανείων -δίχως δηλαδή τις απαιτούμενες εγγυήσεις- τότε υποχρεώνουμε τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους και εάν τα πράγματα πάνε ακόμα πιο άσχημα να τις υποχρεώσουμε να ενισχυθούν κεφαλαιακά».
Με απλά λόγια αυτό που είπε η κα Παπαγιαννίδου ήταν ότι οι τράπεζες υποχρεώνονταν να ενισχύουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια (ανακεφαλαιοποίηση) όταν τα δάνεια που έδιναν κρίνονταν επισφαλή (θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).
Το ποιος ακριβώς ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών από το 2008 το γνωρίζουμε καλά…

tribune.gr