Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ο άνθρωπος του Ομπάμα με τους Κούρδους στη Συρία – Νέα εγκεφαλικά Ερντογάν!

Ο άνθρωπος του Ομπάμα με τους Κούρδους στη Συρία – Νέα εγκεφαλικά Ερντογάν!
Ο Μπρετ ΜακΓκούργκ (Brett McGurk), ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον Διεθνή Συνασπισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), επισκέφθηκε υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας και ασφάλεια τη Ροζάβα, δηλαδή την κουρδική βόρεια Συρία, την περασμένη εβδομάδα.

Ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται στα κουρδικά εδάφη της Συρίας για επαφές με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), πράγμα που από μόνο του συνιστά νέα υπερηχητική φάπα των Αμερικανών στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τοπικές πηγές μετέδωσαν ότι ο ΜακΓκούργκ επισκέφθηκε τόσο την Κόμπανι όσο και τη Χασάκα.
Τον συνόδευαν μέλη της αυτοδιοίκησης της Ροζάβα και της στρατιωτικής ηγεσίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της συμμαχικής δύναμης που έχει ως κορμό τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Η επίσκεψη είχε κανονιστεί πριν η Τουρκία εισβάλει στη βορειοδυτική Συρία, δυτικά του Ευφράτη, στις 24 Αυγούστου με την επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη».
Την ίδια ώρα στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μια φωτογραφία του Μπρετ ΜακΓκούργκ να παραλαμβάνει μια τιμητική πλακέτα του YPG. Στον απόηχο της δήλωσης Ερντογάν, στα αγγλικά μάλιστα, προς τον πρόεδρο Ομπάμα, ότι το «YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση».
Τον «γλεντάνε» οι Κούρδοι τον Τούρκο όσο μπορούν.
tribune.gr