Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Μετ΄εμποδίων η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων!!!

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της εγκεκριμένης από το ΚΥΣΕΑ «Νέας Δομής Δυνάμεων 2013-2027», παρά τις σχετικές εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εδώ και περίπου ένα χρόνο. Για πολλοστή φορά, εκπρόσωποι
συντεχνιακών, κομματικών και τοπικιστικών συμφερόντων που εμφορούνται από ίδιες αντιλήψεις με εκείνες που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας, αντιδρούν στις προωθούμενες οργανωτικές μεταβολές και επιχειρούν με κάθε τρόπο την ακύρωσή τους, διαρρέοντας στον Τύπο ακόμα κι ευαίσθητες πληροφορίες που σχετίζονται με την επάνδρωση, τα οικονομικά μεγέθη και την επιχειρησιακή λειτουργία στρατιωτικών Μονάδων.
Οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις στην Πολεμική Αεροπορία αφορούν στην αναστολή λειτουργίας του 1ου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ) στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά των ελεγκτών αεράμυνας στις υπερσύγχρονες υπογειοποιημένες εγκαταστάσεις του Bunker «ΔΙΑΣ» στο Κουτσόχερο Λάρισας, την αναστολή λειτουργίας του 1ου Σταθμού Αναφοράς στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης και τη μεταφορά προσωπικού και υλικών στην 1η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης του Διδυμοτείχου αλλά και τη μετεγκατάσταση της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης από την 113ΠΜ στην 112 ΠΜ, που πλέον επιχειρεί με μόλις 7 αεροσκάφη CL-415. Σημειώνεται ότι από το 2010, μετά και τη δραματική μείωση του προϋπολογισμού του ΓΕΑ, το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο έκρινε πως επιχειρησιακοί και οικονομικοί λόγοι επιβάλλουν την συγκέντρωση του συνόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφων σε μία Μοίρα στην 112ΠΜ/Ελευσίνα, απόφαση που ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Αντίστοιχες αντιδράσεις συναντά και η απόφαση του ΓΕΕΘΑ για τη μεταφορά της 61 Μονάδας Επιστράτευσης από τα Φάρσαλα στη Λάρισα μέχρι το τέλος του 2017 για λόγους ασφαλείας και μείωσης του κόστους, αφού η διατήρηση και συντήρηση των απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου έχει καταστεί πλέον δυσβάστακτη. Παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση για το κλείσιμο του στρατοπέδου έχει ληφθεί από το 2012, αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε με τις δημοτικές αρχές να απειλούν σήμερα ακόμα και με αποκλεισμό των κεντρικών οδών της χώρας. Εξωφρενική θεωρείται και η στάση του ίδιου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος προσφάτως διέταξε «την εξέταση της δυνατότητας – σκοπιμότητας επαναλειτουργίας του 625 Μηχανοποιημένου Τάγματος Πεζικού ως Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων-Ειδικού Κέντρου Εκπαίδευσης» στα Ιωάννινα, τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση του ΓΕΣ έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό επίπεδο. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές προσκείμενες στο υπουργικό περιβάλλον, οι πιστώσεις για λειτουργικές δαπάνες του ΓΕΣ το 2017 θα πέσουν για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες κάτω από το επίπεδο των 200 εκατομμυρίων ευρώ όταν για την κάλυψη των αναγκών του απαιτούνται ετησίως 600 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ, στη «Νέα Δομή Δυνάμεων 2013-2027» προβλέπεται η συνέχιση λειτουργίας μόνο 9 Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (συγκεκριμένα των μεγάλης χωρητικότητας με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις και σε κοντινή απόσταση από Στρατιωτικά Νοσοκομεία) αντί των 23 που βρισκόταν σε λειτουργία μέχρι πρόσφατα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, με το ΓΕΣ να εξοικονομεί 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από λειτουργικά κόστη. Ενδεικτικό παράδειγμα των παρεμβάσεων ψηφοθηρικού χαρακτήρα στον αμυντικό σχεδιασμό είναι η περίπτωση του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Στρατοπέδο Βερσή της Άρτας, την εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής εκπροσώπου, από το οποίο αφαιρέθηκαν όλα τα είδη στρατωνισμού στα τέλη του 2013 με το ανάλογο κόστος για να επανέλθουν αργότερα και σήμερα να συνεχίζεται η λειτουργία του για όχι περισσότερους από 100 οπλίτες ανά ΕΣΣΟ.
Η απάντηση του ΥφΕΘΑ Παναγιώτη Καράμπελα
Απόσπασμα της απάντησης του ΥφΕΘΑ Παναγιώτη Καράμπελα στην κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλετού του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη για το ΚΕΝ Άρτας, στις 23 Οκτωβρίου 2012.