Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΠΙΤΣΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΤΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΒΡΩΦ ΕΦΕΡΑΝ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ....

Οι Πίτσες του Κέρι και οι Βότκες του Λαβρόφ Έφεραν Τελικά Αρχική Συμφωνία για την Συρία …


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος  

Μπορεί να περιμένανε ώρες πολλές οι δημοσιογράφοι, τα αποτελέσματα των συζητήσεων για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Συρία, όμως οι Κέρι και Λαβρόφ  τους ανταμείψανε τόσο με κεράσματα πίτσας και βότκα όσο και με την ανακοίνωση μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που ανοίγει ένα μικρό φως στην συνεννόηση που θα αποτρέψει την περαιτέρω αιματοχυσία στην περιοχή. Φαίνεται λοιπόν ότι οι δύο μεγάλοι είδαν την ανάγκη να συμφωνήσουν μπροστά σε όλο αυτό το τούρκικο παιχνίδι, και ελπίζουμε αυτή η συμφωνία να είναι η αρχή να μπει οριστικά στο περιθώριο ο Τούρκος καιροσκόπος. Το ζήτημα όμως είναι, για να είναι αποτελεσματική η συμφωνία δεν θα πρέπει με τίποτα να αφήσουν την Τουρκία να την ακυρώσει με τυχόν νέες της αυθαιρεσίες, αφού θα βλέπει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει όποια προελάσει έχει στο μυαλό της κατά των Κούρδων στη Συρίας. Δηλαδή η συμφωνία θα πρέπει να στραφεί ενιαία εναντίον όσων δεν την τηρήσουν, αν θέλουν οι μεγάλοι να πρωταγωνιστήσουν πάλι στις εξελίξεις, κάτι που τουλάχιστον στην Συρία, βλέπαμε ότι δεν κάνανε, κάτω από τις διπλωματικές και στρατιωτικές πρωτοβουλίες του Ερντογάν.

Έτσι,  ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μοίρασε πίτσες και βότκες στους δημοσιογράφους, αστειευόμενος για το πόσο καθυστερούσε ο ομόλογος του των ΗΠΑ Τζον Κέρι να αποφασίσει χθες βράδυ, καθώς οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο βετεράνους διπλωμάτες τράβαγαν σε μάκρος στη Γενεύη. Ο Λαβρόφ εμφανίστηκε κάποια στιγμή συνοδευόμενος από συνεργάτες του, ο ένας από τους οποίους κουβάλαγε μια μεγάλη στοίβα κουτιά με πίτσες, που ανακοίνωσε πως ήταν δώρο "της Αμερικανικής αντιπροσωπείας". Καθώς οι δημοσιογράφοι καταβρόχθιζαν τις πίτσες, ο Λαβρόφ επέστρεψε, με δυο μπουκάλια ρώσικη βότκα στα χέρια. "Πίτσα από την αμερικανική αντιπροσωπεία. Τη βότκα την προσφέρει η Ρωσική αντιπροσωπεία", είπε με σοβαρό ύφος.

Δεν ξέρουμε αν βοήθησαν οι πίτσες και η βότκα πάντως τελικά ανακοινώθηκε συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία, που μπορεί να δρομολογήσει ακόμα και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ τους. Σε πρώτη φάση, από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει επτά ημέρες και θα πρέπει να οδηγήσει σε πραγματική μείωση της βίας, σε έναν εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται από τον Μάρτιο του 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια, και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, ΗΠΑ και Ρωσία θα αρχίσουν να συνεργάζονται στρατιωτικά, δημιουργώντας ένα κοινό κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών που θα τους επιτρέπει να μοιράζονται στοιχεία για τις θέσεις τρομοκρατικών δυνάμεων. Θα ακολουθήσουν συντονισμένες αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του πρώην Μετώπου αλ-Νούσρα, που μέχρι πρότινος ήταν επίσημα ο βραχίονας της αλ-Κάιντα στη Συρία.

Η εκεχειρία προβλέπει ότι η Πολεμική Αεροπορία του καθεστώτος Άσαντ θα σταματήσει να βομβαρδίζει περιοχές όπου επιχειρούν αντάρτες της αντιπολίτευσης.

 Παράλληλα, θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες πόλεις και αποκλεισμένες περιοχές.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει ενημερώσει τη συριακή κυβέρνηση για τα συμφωνηθέντα και η Δαμασκός είναι έτοιμη να τα εκπληρώσει. Νωρίτερα, οι αντικαθεστωτικοί είχαν διαμηνύσει πως είναι έτοιμοι να δεχτούν κατάπαυση του πυρός εφόσον η κυβέρνηση προτίθεται σοβαρά να τηρήσει την όποια ρύθμιση.

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών επισήμανε πως εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, όμως οι δύο πλευρές μπόρεσαν να βρουν κοινό τρόπο για τη σύνταξη πέντε εγγράφων που επιτρέπουν τον συντονισμένο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την υποστήριξη του άμαχου πληθυσμού.

Ο κ.Κέρι από την πλευρά του εμφανίστηκε πολύ προσεκτικά αισιόδοξος για την προοπτική της εκεχειρίας, λέγοντας διπλωματικά ότι εάν υλοποιηθεί μπορεί να αποτελέσει το σημείο καμπής στον Συριακό εμφύλιο.

Θεωρούμε ότι η συμφωνία θα μπορέσει να έχει αποτέλεσμα όταν στον αγώνα κατά των τρομοκρατών συμπεριληφθεί και η Τουρκία. Βέβαια αυτό ίσως να μην λέγεται σαν επίσημη ανακοίνωση, όμως ελπίζουμε κάτω από το τραπέζι να έχουν συμφωνήσει για κοινή στάση απέναντι σε αυτό τον διεθνή τρομοκράτη Ερντογάν. Εάν αυτό δεν έχει συμφωνηθεί πολύ σύντομα θα βρεθούμε στην ίδια και χειρότερη κατάσταση και τότε ούτε οι πίτσες ούτε οι Βότκες θα μας σώσουν. Ελπίζουμε μόνο μην τους κερνάει ο Σουλτάνος κανέναν Ναργιλέ …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο