Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ότι δεν Έκανε το Πραξικόπημα, το Κάνει ο Ερντογάν στην Τουρκία - Δεν του Αξίζει η Δημοκρατία …Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος Εντάξει το πραξικόπημα στην Τουρκία κατά του Ερντογάν απέτυχε, όμως οι πρακτικές και ο στρατιωτικός νόμος που θα επέβαλε, ζουν και βασιλεύουν. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς όλες αυτές τις πέρα κάθε νομιμότητας και δημοκρατικής δεοντολογίας πρακτικές που έχει επιβάλλει ο Ερντογάν. Και δεν είναι μόνο οι διώξεις και οι εκκαθαρίσεις, έχουμε τώρα περάσει και στην επόμενη φάση που είναι και οι διορισμοί κυβερνητών, δημάρχων, στη θέση εκλεγμένων που έχουν απομακρυνθεί με όποια αναπόδεικτη δικαιολογία, μόνο και μόνο για να τοποθετηθούν έμπιστοι του Ερντογάν. Δηλαδή τι διαφορετικό θα έκαναν οι πραξικοπηματίες από αυτό που κάνει τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος.

Έτσι, μετά τις εκκαθαρίσεις έρχονται οι νέες τοποθετήσεις στην Τουρκία.  Η τουρκική κυβέρνηση διόρισε 28 δημοτικούς άρχοντες σε 28 δήμους στη νοτιοανατολική Τουρκία, αντικαθιστώντας τους δημάρχους που έχουν αποπεμφθεί, αφού διώκονται οι 24 με την κατηγορία ότι στηρίζουν το ΡΚΚ και οι 4 με την κατηγορία ότι στηρίζουν το θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν. Πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δηλώσει ότι «σε λίγες μέρες, θα πάρουμε τους 28 δήμους από το Κάντιλ και θα τους παραδώσουμε στη λαϊκή βούληση». Το Κάντιλ είναι η ομώνυμη οροσειρά στο Βόρειο Ιράκ όπου θεωρείται ότι βρίσκεται το κέντρο του ΡΚΚ.

Σε σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι διορίστηκαν δήμαρχοι σε δύο πόλεις, 24 επαρχίες και 2 χωριά. Οι δύο πόλεις είναι το Χακιάρι και το Μπάτμαν. Στις θέσεις των δημάρχων διορίστηκαν στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή υπάλληλοι που μέχρι σήμερα κατείχαν θέσεις βοηθού νομάρχη και διοικητή επαρχιών (καϊμακάμης).

Έντονη ήταν η αντίδραση του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα αναφέρεται ότι «στόχος υπήρξε η τοπική αυτοδιοίκηση σε κουρδικές πόλεις που έχει εκλεγεί με ποσοστά 65-95%», πράγμα που «θα προκαλέσει την κλιμάκωση των προβλημάτων στις κουρδικές πόλεις». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της αντίληψης με την οποία στις 15 Ιουλίου βομβαρδίστηκε η εθνοσυνέλευση, δηλαδή η λαϊκή βούληση και της αντίληψης με την οποία παραβιάζεται η λαϊκή βούληση στους δήμους με τις ιαχές, αναλάβαμε τη διοίκηση».

Υπερασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μεχμέτ Όζχασεκί είπε ότι «αναμφισβήτητα, οι πολίτες ψηφίζοντας προβάλουν τη βούληση τους, αλλά κανείς δεν εκλέγει δημάρχους, βουλευτές και πρωθυπουργούς για να στηρίξουν την τρομοκρατία και να κλέψουν, αλλά για να προσφέρουν υπηρεσίες». Σύμφωνα με τον υπουργό «αυτό που έχει σημασία είναι η ασφάλεια και το μέλλον του έθνους και θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο γι΄αυτό».

Θεωρούμε ότι με το βήμα αυτό η τουρκική κυβέρνηση προέβει στην πλέον απροκάλυπτη κατάργηση κάθε δημοκρατικής αντίληψης. Το δικαίωμα για το οποίο ο ίδιος ο Ερντογάν υποτίθεται ότι αγωνίστηκε, δηλαδή να μην καταργηθεί η λαϊκή θέληση και κυριαρχία, είναι αυτός  που σήμερα, καταργώντας εκλεγμένους λειτουργούς αποδεικνύει ότι δεν άξιζε να το απολαμβάνει …  Βέβαια πάντα έχει ο καιρός γυρίσματα …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο