Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Ομπάμα – Νετανιάχου μετά από μακροχρόνια ένταση!!

Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu (L) and US President Barack Obama (R), meet for a bilateral meeting at the Lotte New York Palace Hotel, in New York City, New York, USA, 21 September 2016. Last week, Israel and the United States agreed to a 38 billion dollar, 10-year aid package for Israel. Obama is expected to discuss the need for a 'two-state solution' for the Israeli-Palestinian conflict. EPA/DREW ANGERER / POOL
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι σχέσεις των οποίων υπήρξαν τεταμένες, επιχείρησαν να αμβλύνουν τις διαφορές τους στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε σαφώς πιο εγκάρδιο κλίμα απ’ ότι συνήθως.

«Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι αναλλοίωτες» δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους μόλις ξεκίνησε η συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, στο τελευταίο τετ α τετ τους πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο στις αρχές του 2017.
«Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι σημαντική για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής» πρόσθεσε ο ίδιος, μερικές ημέρες μετά τη σύναψη μιας συμφωνίας στρατιωτικής βοήθειας μεταξύ των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στην ζωή του μετά τον προεδρία, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα επισκέπτεται συχνά το Ισραήλ «καθώς είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ «ήταν πάντοτε ειλικρινής με εμάς» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος χαμογελώντας, μια έμμεση αναφορά στις εντάσεις που επισκίασαν τις σχέσεις τους.
«Η συμμαχία μας εξελίχθηκε δεκαετία με δεκαετία με τη συμβολή πολλών προέδρων» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νετανιάχου.
«Μπαράκ, να γνωρίζετε ότι θα είστε πάντα καλοδεχούμενος στο Ισραήλ» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης προτού δώσει συγχαρητήρια στον Ομπάμα για το «εξαιρετικό επίπεδο γκολφ» που παίζει και τον προσκαλέσει στο Ισραήλ για έναν αγώνα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν παρέλειψε να επισημάνει τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, ένα θέμα που η Ουάσιγκτον καταγγέλλει τακτικά.
Οι Μπαράκ Ομπάμα και Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέλαβαν καθήκοντα το ίδιο έτος (2009) και οι σχέσεις τους υπήρξαν τεταμένες.
Η πιο πρόσφατη διαμάχη μεταξύ τους: η ακύρωση την τελευταία στιγμή, τον Μάρτιο, της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο του Νετανιάχου. Η αμερικανική προεδρία, που είχε ενημερωθεί σχετικά με τη ματαίωση του ταξιδιού από τον Τύπο, δεν είχε κρύψει τη δυσφορία της.
21/09/2016 21:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ 

 http://mignatiou.com