Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Ομπάμα σώζει τη Σ. Αραβία: Θα ασκήσει βέτο για να μην μηνύεται η χώρα από Αμερικανούς

US President Barack Obama walks across the South Lawn as he departs the White House for San Jose, California. EPA, MOLLY RILEY


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο που πέρασε και από την Γερουσία και από την Βουλή των Αντιπροσώπων και που επιτρέπει στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της Σαουδικής Αραβίας για να αποζημιωθούν, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

“Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς άλλες χώρες να χρησιμοποιούν αυτό το νόμο ως μια δικαιολογία για να σέρνουν αμερικανούς διπλωμάτες ή μέλη αμερικανικών υπηρεσιών, ακόμη και αμερικανικές εταιρείες στα δικαστήρια σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Έρνεστ στους δημοσιογράφους κατά την συνέντευξη Τύπου.
“Αναμένω ότι ο πρόεδρος θα ασκήσει βέτο σε αυτό το νομοσχέδιο όταν του παρουσιαστεί”, πρόσθεσε.
Σε περισσότερους από 110 ανθρώπους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το 2013 για υποθέσεις που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζον Κάρλιν
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Κάρλιν δήλωσε πως από τα τέλη του 2013 σε περισσότερους από 110 ανθρώπους έχουν απαγγελθεί δημοσίως κατηγορίες από ομοσπονδιακά δικαστήρια για σχέσεις τους με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Ο Κάρλιν, σε σχόλια του προς τους δημοσιογράφους, τόνισε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χρειάζεται τους αμερικανούς πολίτες να είναι πιο ενεργητικοί στην ειδοποίηση των ομοσπονδιακών αρχών όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιο άτομο δείχνει στήριξη σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το ΙΚ.
Σε πάνω από το 80% των υποθέσεων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, όπου ασκήθηκαν διώξεις από το 2013, κάποιο μέλος της κοινότητας που ανήκε το κατηγορούμενο πρόσωπο, πίστευε πως είχε γίνει μάρτυρας της δραστηριότητας για την οποία ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε, σύμφωνα με τον Κάρλιν. Σε περισσότερες από τις μισές υποθέσεις οι αυτόπτες μάρτυρες δεν κατήγγειλαν στις αρχές τίποτε.
Πολλοί από τους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στους οποίους ασκήθηκαν διώξεις από το 2013 κατηγορήθηκαν με βάση το νόμο περί “υλικής υποστήριξης”, που απαγορεύει την παροχή στήριξης σε αλλοδαπές, χαρακτηρισμένες τρομοκρατικές, οργανώσεις. Καμία οργάνωση εντός των ΗΠΑ δεν έχει αυτόν τον χαρακτηρισμό.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε πως θα ήταν “επικίνδυνη” η ποινικοποίηση της υποστήριξης σε συγκεκριμένες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, καθώς αυτό θα παραβίαζε τις πολιτικές ελευθερίες των αμερικάνων πολιτών.
Πρόσθεσε όμως ότι “μπορεί να αξίζει” η μελέτη ενός νέου νομοθετήματος που θα αυξάνει τις ποινές για τα άτομα που διαπράττουν πράξεις βίας με γνώμονα εξτρεμιστικές ιδεολογίες που έχουν την βάση τους στις ΗΠΑ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης επέβαλε ποινές σε 60 ανθρώπους τον περασμένο χρόνο, τον μεγαλύτερο αριθμό ετησίως που έχει καταγραφεί. Ο αριθμός των συλληφθέντων αυτό το έτος είναι μικρότερος από αυτόν του περασμένου έτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

mignatiou.com