Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016

Κυπριακό: Η Άγκυρα προσπαθεί να παγιδέψει Αθήνα - Λευκωσία

Κυπριακό: Η Άγκυρα προσπαθεί να παγιδέψει Αθήνα - Λευκωσία
(Φωτ.: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlüt Çavuşoğlu, τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα. Ο τελευταίος, προκειμένου να εγκλωβίσει Αθήνα και Λευκωσία, επιμένει να συζητηθούν κάποια από τα κρίσιμα ζητήματα, όπως το Εδαφικό και της Ασφάλειας, σε μια Πενταμερή στο τέλος της διαδικασίας του Κυπριακού. Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις δεν υπάρχει ακόμα απάντηση από την ελληνική πλευρά.)
Στην επιλογή του εγκλωβισμού της Αθήνας και της Λευκωσίας σε μια Πενταμερή Διάσκεψη στο τέλος της διαδικασίας του Κυπριακού για να συζητηθούν τότε «κάποια» από τα κρίσιμα ζητήματα, όπως το Εδαφικό και της Ασφαλείας, επιμένει η Άγκυρα, κάτι που επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, κατά τη διάρκεια της παράνομης χθεσινής επίσκεψης του στα Κατεχόμενα.
Καθώς κορυφώνονται οι διμερείς απευθείας συνομιλίες Νίκου Αναστασιάδη - Mustafa Akıncı, πριν από τη μετάβαση του Κύπριου Προέδρου στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, όπου θα βρίσκεται και ο Μ. Akıncı, η τουρκική πλευρά έχει επιλέξει τη στρατηγική της μετάθεσης για το τέλος και σε μια Πενταμερή συνάντηση όπου το βάρος της Τουρκίας στη διαπραγμάτευση θα είναι φυσικά πολλαπλάσιο από εκείνο των Τουρκοκυπρίων όλων των θεμάτων που αφορούν άμεσα τους Ελληνοκυπρίους. Και βεβαίως σε μια τέτοιου είδους Πενταμερή θα προκύψουν και μια σειρά ζητήματα που αφορούν το στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καμιά επίσημη αντίδραση
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Αθήνα δεν έχει αντιδράσει επισήμως σε αυτές τις τουρκικές μεθοδεύσεις, ενώ και η Λευκωσία απλώς δηλώνει ότι θα πρέπει να έχει σημειωθεί πρόοδος στα άλλα ζητήματα πριν υπάρξει πολυμερής συνάντηση.
Είναι ενδεικτικό πάντως ότι ενώ μέχρι τις τελευταίες ημέρες ο κ. Αναστασιάδης άφηνε να καλλιεργείται κλίμα «αισιοδοξίας», τώρα που αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει να εγκλωβισθεί, όπως συνέβη έστω και υπό άλλες συνθήκες ο Τάσσος Παπαδόπουλος στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο του 2004, δηλώνει ότι μόνο εφόσον υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα αποδεχθεί να συμμετάσχει έστω και σε Τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Akıncı και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Καμία σύγκλιση
Ο Κύπριος Πρόεδρος (ΦΩΤ.) διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως προσέγγιση σε ό,τι αφορά το εδαφικό, όπου στις συναντήσεις του με τον κ. Akıncı η συζήτηση δεν έχει φθάσει φυσικά σε χάρτες και συγκεκριμένες περιοχές, αλλά στα γενικά κριτήρια για τα οποία δεν υπάρχει καμία σύγκλιση.
Χωρίς συμφωνία τουλάχιστον κατ' αρχήν στο περιουσιακό και στο εδαφικό η συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια Πενταμερή για τα θέματα Ασφάλειας θα ισοδυναμούσε με πλήρη διαπραγματευτική παράδοση… Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Αναστασιάδης κάνει λόγο για ενδεχόμενο «πολυμερούς» διάσκεψης και όχι πενταμερούς, καθώς είναι δεδομένο ότι θα ζητηθεί η συμμετοχή και της Ευρωπαίκής Ένωσης, ενώ μια Πενταμερής με τη συμμετοχή των δυο κοινοτήτων και των τριών Εγγυητριών Δυνάμεων θα έδινε λάθος μήνυμα για συνέχιση του καθεστώτος των Εγγυήσεων.
Απαραίτητη προϋπόθεση η εξεύρεση λύσης στο περιουσιακό
Ο κ. Çavuşoğlu επανέλαβε μετά τη συνάντηση του με τον Akıncı (ΦΩΤ.) το γνωστό τουρκικό σλόγκαν ότι «στο Κυπριακό η Τουρκία θα βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα μπροστά», ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη δυσκολίες αλλά μπορεί με καλή θέληση να επιτευχθεί λύση εντός του 2016. Χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί ο κ. Akıncı, δήλωσε ότι βήματα όπως οι έρευνες για φυσικό αέριο ζημιώνουν τη διαδικασία…
Χθες είχε πραγματοποιηθεί μια ακόμη συνάντηση Αναστασιάδη - Akıncı για το περιουσιακό, όπου οι διαφορές παραμένουν, καθώς έχει αναγνωριστεί μεν το δικαίωμα του νομίμου ιδιοκτήτη, άλλα δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιος θα έχει πρώτος το δικαίωμα της απόφασης: ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή ο καταπατητής και νυν ιδιοκτήτης.
Χωρίς ουσιαστική πρόοδο στο περιουσιακό, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση και για το Εδαφικό, που αποτελεί κλειδί για την όποια πρόοδο στις συνομιλίες.

Photo by User:Mehmet - File:Mustafa Akinci.jpg, CC BY-SA 4.0
liberal.gr