Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Eξαγορά της Monsanto από την Bayer έναντι 56 δισ. δολαρίων!!

Eξαγορά της Monsanto από την Bayer έναντι 56 δισ. δολαρίων
To «πράσινο φως» για την εξαγορά της από τη γερμανική Bayer έδωσε σήμερα, Τετάρτη, η Monsanto, σε μια συμφωνία ύψους 56 δισ. δολαρίων ή 66 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους της.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η Bayer συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 128 δολαρίων σε μετρητά ανά μετοχή του
ισχυρότερου προμηθευτή σπόρων και γονιδίων για καλλιέργειες της αγοράς, βάσει των όρων της συμφωνίας. Επίσης, η Bayer συμφώνησε ότι θα καταβάλει ως πρόστιμο (break-up fee) 2 δισ. δολάρια, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Η Bayer αναμένει η κίνηση αυτή να παράγει συνέργειες 1,5 δισ. δολαρίων μετά τον τρίτο χρόνο από το κλείσιμο της συμφωνίας.
H προσφορά της Bayer αντιπροσωπεύει premium 21% της χθεσινής τιμής κλεισίματος της Monsanto και 44% της αντίστοιχης τιμής κλεισίματος στις 9 Μαΐου, δηλαδή μιας ημέρας πριν την αρχική πρόταση εξαγοράς της Bayer.
Με τις δύο εταιρείες να δίνουν τα χέρια, μπαίνει τέλος σε μήνες διαβουλεύσεων, εντός των οποίων η Bayer έκανε διαδοχικές προτάσεις εξαγοράς. Η αρχική προσφορά της Bayer άγγιζε τα 122 δολάρια/μετοχή, ενώ έκτοτε η εταιρεία προχώρησε σε άλλες δύο προσφορές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της προηγούμενης εβδομάδας. Σήμερα έγινε γνωστό ότι η εταιρεία είχε προβεί σε εκ νέου βελτιωμένη προσφορά.
Το επόμενο βήμα για την οριστικοποίηση της εξαγοράς της Monsanto είναι η έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών μέχρι το τέλος του 2017.
Οι μετοχές της Monsanto σημείωνουν αύξηση 0,9% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία των γερμανικών εταιρειών
Η συμφωνία των δύο εταιρειών αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία των γερμανικών εταιρειών. Ακολουθεί η αντίστοιχη των Daimler – Chrystal το 1998, το ποσό της οποίας, ωστόσο, είναι κατά 60% μικρότερο.
Πηγή γραφήματος: Bloomberg
Αναλυτές σημειώνουν, τέλος, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφορά εξαγοράς σε μετρητά, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την πρόταση εξαγοράς ύψους 60,4 δισ. δολαρίων της InBev στην Anheuser-Busch το 2008.
Με την κίνησή της αυτή η Bayer αναμένεται να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο κολοσσό στον τομέα των φυτοφαρμάκων. Πάντως, ακόμη και με την οριστικοποίηση της συμφωνίας ορισμένοι επενδυτές της Bayer αντιδρούν, επιθυμώντας η εταιρεία να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της μονάδας των φαρμακευτικών προϊόντων της. Αυτή ήταν η προτεραιότητα του Marijn Dekkers, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Bayer στα τέλη του Απριλίου. Τον Dekkers αντικατέστησε ο Werner Baumann.