Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Η Εγκάρδια Συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν στη Σύνοδο των G20 – Γίνανε και Κολλητοί … - ο Ερντογάν θα Αλωνίζει για Πολύ Καιρό Ακόμα

\

Γράφει ο Χρήστος ΒαλκάνιοςΚαι όμως είναι δυνατόν, όσο δύσκολο και να φαινότανε πριν μερικούς μήνες ο Πούτιν και ο Ερντογάν έχουν γίνει κολλητοί. Έχουνε μάλιστα αναπτύξει και εξαιρετικό χιούμορ μεταξύ τους, που δεν διστάζουν να το αναδείξουν και στις συζητήσεις τους. Τώρα υπάρχουν ορισμένοι που λένε ότι ο Πούτιν παίζει με τον Ερντογάν, εμείς δεν είμαστε πάντως καθόλου σίγουροι ποιος παίζει με ποιόν. Μάλιστα ακούσαμε από διεθνολόγους ότι ο Πούτιν χαστούκισε την Τουρκία που είπε ότι δεν είχανε συμφωνήσει για να εισβάλλει στην Συρία. Δηλαδή αυτό αποτελεί χαστούκι στον Ερντογάν ή αυτοχαστούκι στον Πούτιν καθόσον αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Ερντογάν δεν τον υπολογίζει … Από την άλλη ο Ομπάμα έχει χάσει κάθε αυτοσεβασμό απέναντι στο Σουλτάνο, μάλιστα δήλωσε σε πρόσφατη συνάντηση τους ότι  υπάρχει θετικό κλίμα !!!! Αυτά και άλλα ωραία συμβαίνουν στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ - Τουρκίας και από ότι φαίνεται ο Ερντογάν θα αλωνίζει για αρκετό καιρό ακόμα.

Έτσι, με τον Ρώσο Πρόεδρο στο περιθώριο της συνάντησης του G20, είχε εγκάρδια συνομιλία ο Ερντογάν, που διήρκησε δύο ώρες !!!! και εξέτασαν το Συριακό, την τουριστική και ενεργειακή συνεργασία καθώς και την κατάσταση στην Μαύρη Θάλασσα. 

Συγκεκριμένα ο Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι πολύ σημαντικό που μετά την Αγία Πετρούπολη έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν ξανά μια σειρά πολιτικών, οικονομικών και περιφερειακών θεμάτων. Ανέφερε ότι έγιναν επαφές και στα θέματα της ενέργειας, προσθέτοντας ότι τα βήματα που θα γίνουν σε αυτό τον τομέα θα ενισχύσουν πολύ περισσότερο τη διαδικασία, ενώ ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρόεδρο για την έναρξη των ναυλωμένων πτήσεων από τη Ρωσία στην Τουρκία, λέγοντας ότι ήδη έφτασε η πρώτη πτήση στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία πέρασε από μια δύσκολη περίοδο, βρίσκεται σε αγώνα με την τρομοκρατία !!! και είναι απέναντι σε μια απειλή. Όπως είπε υπήρξε μεγάλη πρόοδος προς την ομαλοποίηση της χώρας, ωστόσο ανέφερε πως θα προχωρήσουν περισσότερο όταν η χώρα ομαλοποιηθεί πλήρως.
 
Για τα θέματα ενέργειας ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι στην αντιπροσωπεία του ενέταξε και εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας Gazprom, προσθέτοντας ότι οι δύο Υπουργοί Ενέργειας μπορούν να έχουν “ωραίες συνομιλίες”.

Σε σχόλιο του Ερντογάν ότι στη δική του αντιπροσωπεία είναι και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αρμόδιος για θέματα οικονομίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Ενέργειας καθώς και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, ο Πούτιν απάντησε χαριτολογώντας: “Εάν πράγματι στην αντιπροσωπεία σας είναι και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών σας τότε δεν μένει να συζητήσουμε τίποτα, θα σας τα έχει πει όλα άλλωστε”.

Θεωρούμε ότι μόνο καιρός για αστεία δεν είναι και θα πρέπει το συντομότερο οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αν θέλουν να λέγονται μεγάλες δυνάμεις, να μην αφήσουν άλλο πια να τους διασύρει ένας περιφερειακός Κομπάρσος. Άραγε δεν μπορούν να ρίξουν μια ματιά στο ένδοξο παρελθόν τους να δουν πως χειριζόντουσαν αντίστοιχα θέματα στην περίοδο του ψυχρού πολέμου …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο