Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Guardian: Υψηλές προσδοκίες από τη "μοναδική" ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου

Επιμέλεια: Μαρία Χαραλάμπους
Ρεπορτάζ για την τριμερή στη Νέα Υόρκη, αφιερώνει η Guardian, κάνοντας μάλιστα λόγο για άλλη μια τελευταία ευκαιρία για λύση του προβλήματος. 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η προσδοκία για μια σημαντική προοπτική, η οποία θα θέτει τέλος στην εδώ και δεκαετίες διαίρεση της Κύπρου, μπορεί να προκύψει από την συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 
Αν και όπως έχει ήδη μεταδοθεί, από την συνάντηση δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις καθότι όλα τα προσχέδια που έχουν συζητηθεί δεν προβλέπουν κάτι ξεχωριστό και ο ΓΓ αναμένεται να προχωρήσει σε μια δήλωση, στην οποία θα χαιρετίζει τη δέσμευση των δύο ηγετών να συνεχίσουν εντατικά τις προσπάθειες για λύση εντός του 2016, ωστόσο, η εφημερίδα, υποστηρίζει πως οι ελπίδες για λύση αναμένεται να αναπτερωθούν από τη σημερινή συνάντηση, η οποία αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός αφού οι δύο ηγέτες, δεν έχουν συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ παρά μόνο μια φορά από τότε που άρχισαν οι εντατικές διαπραγματεύσεις.  

Ξεκάθαρος για την τριμερή ήταν χθες στα νέα του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις τουρκικές θέσεις στο θέμα της ασφάλειας, τονίζοντας παράλληλα πως, οτιδήποτε και αν λέει η Τουρκία, στο τέλος θα φανεί η αλήθεια, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής, οι θέσεις αυτές δεν γίνονται αμοιβαία αποδεκτές.

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι δύο ηγέτες των δύο κοινοτήτων εμφανίζονται πρόθυμοι να προχωρήσουν στις απαραίτητες παραχωρήσεις προκειμένου να ενώσουν τις δύο κοινότητες σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ καταγράφηκε πρόοδος στα ακανθώδη ζητήματα του διαμοιρασμού της εξουσίας και της διακυβέρνησης. Δεν παραλείπει ωστόσο να αναφέρει πως πιο δύσκολα κεφάλαια είναι αυτά του εδαφικού και της ασφάλειας τα οποία θα αποτελέσουν κλειδί για τις διαπραγματεύσεις.

Αναφορά γίνεται και στον παραγοντα χρόνο, ο οποιος,  καθιστά πιο σκλήρη τη εθνική διαίρεση του νησιού. Γίνεται μάλιστα λόγος για ακραίους και στις δυο πλευρές, αλλά κυρίως στην ελληνοκυπριακή πλευρά, της οποίας η πλειοψηφία απορρίπτει την ιδέα της επανένωσης. 

Δείτε το πλήρες  ρεπορτάζ της Guardian εδω

Πηγή