Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Mega: Τέλος εποχής έπειτα από 27 χρόνια


  Στη χειρότερη θέση της 27χρονης ιστορίας του βρίσκεται από χθες, Τετάρτη, το Mega και επισήμως πια, ύστερα από την εκπομπή του τελευταίου δελτίου ειδήσεων, το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο ενημερωτικός τομέας του σταθμού παύει στο εξής και, μολονότι το κανάλι δεν κλείνει εφόσον συνεχίζει με τις επαναλήψεις των ψυχαγωγικών εκπομπών, επί της ουσίας μετρά αντίστροφα πριν από το οριστικό κλείσιμο.

Η απόφαση 42 δημοσιογράφων να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, καταφεύγοντας σε αυτό το νομικό διάβημα ώστε να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, πρακτικά στερεί το Mega ακόμη και από το εναπομείναν μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων.
Ένας κύκλος 27 ετών που είχε ανοίξει εν δόξη το Νοέμβριο του 1989 με το δελτίο που παρουσίασε η Λιάνα Κανέλλη, κλείνει εντελώς άδοξα και πιθανότατα οριστικά, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2016, όταν η Μαρία Σαράφογλου αποχαιρέτισε τους τηλεθεατές κλείνοντας το μεσημεριανό δελτίο. Χωρίς τον ενημερωτικό του τομέα, το Mega είναι θανάσιμα ακρωτηριασμένο, αποτελώντας οδυνηρό προμήνυμα για το πώς θα είναι η ελληνική τηλεόραση στην εποχή του «μαύρου». Ανεξαρτήτως εάν συμμεριζόταν κανείς τις πολιτικές θέσεις που πρόβαλε, τελευταία μάλιστα όλο και πιο απροκάλυπτα, το Mega ήταν αναμφίβολα ένας θεσμός στα εγχώρια ΜΜΕ. Από καθαρά τεχνικής, δημοσιογραφικής ποιότητας και αποτελεσματικότητας, ο σταθμός βρισκόταν παραδοσιακά στην κορυφή, γεγονός που κατά κανόνα αποτυπωνόταν στους δείκτες τηλεθέασης. Το κλισέ «τέλος εποχής» έχει ένα πολύ ακριβές νόημα για το Mega και η απόσυρση ενός τέτοιου, ολοκληρωμένου δημοσιογραφικού μηχανισμού από το τηλεοπτικό τοπίο συνιστά απώλεια με ευρύτερες παρενέργειες για το σύνολο του κλάδου της ενημέρωσης.
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του Mega, έστω και για όσο διάστημα θα συνεχίσει να βρίσκεται διασωληνωμένο στην «εντατική», από τη διεύθυνση ειδήσεων κρίθηκε ανέφικτη η συνέχιση παραγωγής δελτίου ειδήσεων. Σε επίσχεση εργασίας δεν έχουν προχωρήσει μεν όλοι ανεξαιρέτως οι δημοσιογράφοι, θα ήταν όμως αδύνατον να υπάρξει ενημέρωση χωρίς την, έστω και εξ αποστάσεως, συμμετοχή τους. Στο δρόμο της επίσχεσης κινούνται επίσης και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του σταθμού, δηλαδή οι τεχνικοί και διοικητικοί, οπότε το κανάλι τίθεται στον αυτόματο πιλότο έως ότου δοθεί κάποια λύση.
Πεντακόσιοι περίπου εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι στο Mega, έχοντας λαμβάνειν δεδουλευμένα πέντε και πλέον μηνών. Η μητρική εταιρεία του σταθμού, ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., εξακολουθεί να πιέζει με κάθε μέσον τις τράπεζες να αποδεσμεύσουν κεφάλαια, τα οποία «καταχρηστικώς», όπως υποστηρίζει το Mega, μπλοκάρουν. Χωρίς το πράσινο φως από τις πιστώτριες τράπεζες, οι υπάλληλοι του σταθμού δεν εξοφλούνται και το Mega ως επιχείρηση οδηγείται σε διάλυση. Οι νομικοί σύμβουλοι του Mega επιμένουν ότι η τράπεζα που εμποδίζει την εκταμίευση των απαραίτητων για την επιβίωση του σταθμού κεφαλαίων, δεν έχει κανένα έρεισμα, εφόσον το κανάλι, έστω και δύσκολα, ήταν συνεπές προς τις δανειακές του υποχρεώσεις. Οι άνθρωποι του Mega επιμένουν ότι η τράπεζα αυθαιρετεί κατάφωρα, αν μη τι άλλο καθώς θα μπορούσε να εκλάβει σαν εγγύηση ακόμη και το αρχείο του σταθμού, με χιλιάδες ώρες τηλεοπτικού περιεχομένου, η αξία του οποίου είναι υψηλή. Φαίνεται όμως ότι το «μαύρο», υπό τους κρατούντες συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνουν το πεπρωμένο του πάλαι ποτέ πανίσχυρου Mega, είναι αδύνατον να αποφευχθεί. Υπό την ανοχή των μετόχων του σταθμού που αδιαφορούν πλήρως, την τράπεζα που εξαντλεί την αυστηρότητά της τελικά στους εργαζόμενους και την αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, το Mega οδεύει προς την εξαφάνισή του.
 PROTO THEMA