Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η άγνωστη ζωή ενός παρανοϊκού (;) δικτάτορα [photos+vds]. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η άγνωστη ζωή ενός παρανοϊκού (;) δικτάτορα [photos+vds]
Τρελός, θεοπάλαβος, ψυχοπαθής ή απλά συνεχιστής μίας δυναστείας; Τι είναι τελικά αυτός ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο δικτάτορας του απομονωμένου κράτους της Βόρειας Κορέας, με τις επικίνδυνες κινήσεις του στην παγκόσμια σκακιέρα με τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων που έχουν βάλει στην πρίζα τη διεθνή κοινότητα.

Κείμενο: Ναυσικά Διαμαντοπούλου Φωτογραφίες: Reuters/KCNA, EPA

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ενεδύθη τον μανδύα του Ανώτατου Ηγέτη της Βόρειας Κορέας χωρίς να έχει ιδιαίτερη πολιτική ή στρατιωτική εμπειρία. Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 17 Δεκεμβρίου 2011, λίγες ημέρες μετά το θάνατο του «αγαπημένου ηγέτη» της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ. 
Αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του, ο νεαρός Κιμ χρίστηκε ως «ο μεγάλος διάδοχος» και αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος, του κράτους και του στρατού.  Τις τελευταίες ημέρες ήρθε ξανά στο προσκήνιο  με την πέμπτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή που φαίνεται ότι αιφνιδίασε τους πάντες. 
Αλλά καθώς έρχεται μόλις εννέα μήνες μετά την τελευταία πυρηνική έκρηξη και έπειτα από όλο και πιο προηγμένες δοκιμές πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς υποβρύχιας εκτόξευσης πριν από δύο εβδομάδες, οι διεθνείς ηγέτες θα είναι δύσκολο να αγνοήσουν την τελευταία πρόκληση του Κιμ...

Ο «Στρατάρχης», Μέγας Διάδοχος, ο Απόλυτος Μονάρχης

Μπορεί κανείς να φτιάξει έναν ευκολότερο στόχο από τον Κιμ Γιονγκ Ουν; Με ένα κούρεμα αλά Φρεντ Φλιντστόουν, με το δικό του μικρό πυρηνικό οπλοστάσιο, και μία συνοδεία στρατιωτικών με μπλοκάκια, που ένας θεός ξέρει τι σημειώνουν, βάναυσος φρουρός χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, θεωρείται ένας από τους απόλυτους μονάρχες του πλανήτη.
Είναι ο Στρατάρχης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας, ο Μέγας Διάδοχος και ο Ήλιος του 21ου αιώνα, όπως είναι τα προσωνύμια που του αποδίδονται στο καθεστώς.
%IMAGEALT%
Σε ηλικία 32 ετών έλαβε τον τίτλο του απόλυτου ηγέτη και κατέχει τη μεγαλύτερη λίστα δεδουλευμένων, τα οποία δεν έχει κερδίσει μόνος του. Είναι νεότερος αρχηγός κράτους και πιθανώς ο πλέον «κακομαθημένος».
Για μεγάλη μερίδα του διεθνούς Τύπου είναι ένας αιμοδιψής, τρελός, παλιάτσος. Λένε επίσης ότι είναι μέγας πότης , ενώ τρώγοντας τεράστιες ποσότητες ελβετικού τυριού πάχυνε τόσο πολύ που δεν μπορεί να δει τα γεννητικά του όργανα, ενώ καταφεύγει συχνά πυκνά σε γιατροσόφια με βάση το... δηλητήριο φιδιού. 
Κανείς όμως δεν ξέρει τι από όλα αυτά ισχύει, καθώς οι πληροφορίες που έρχονται από το καθεστώς είναι σχεδόν μηδενικές και ορισμένες μπορεί να είναι και κατασκευασμένες. Όπως για παράδειγμα ότι εκτέλεσε τον θείο του πετώντας τον σε πεινασμένα σκυλιά. Κάτι που αποδείχθηκε μούφα, καθώς επινοήθηκε ως αστείο από μία κινεζική σατιρική εφημερίδα και δεδομένης της αδυναμίας διασταύρωσης των πληρφοριών λόγω του απομονωμένου καθεστώτος, έκανε το γύρο του κόσμου. 

«Morning Star King αμφισβητούμενης ηλικίας...»

Λίγα είναι γνωστά για τον νεαρό άνδρα, που είναι ο νεότερος γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ και της τρίτης συζύγου του, Κο Γιονγκ-χούι.  Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσων ετών είναι. Ο Κιμ γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1982 ή 1983 ή 1984. Οι Αρχές πάντως της Πιονγκγιάνγκ τοποθετούν τη γέννησή του το 1982, βάσει των γεννήσεων του παππού και του πατέρα του.
%IMAGEALT%
Ο Κιμ Ιλ Σούνγκ, ιδρυτής του έθνους, γεννήθηκε το 1912. Όσο η ιστορία κυλά, το 1942 έρχεται στον κόσμο ο γιος του και κληρονόμος του, Κιμ Γιονγκ-ιλ. Στην πραγματικότητα ο Κιμ ΙΙ γεννήθηκε το 1941, αλλά στη Βόρεια Κορέα ακολουθούν έναν μύθο της αριθμητικής συμμετρίας, σαν ένα θεϊκό κλείσμο του ματιού στο πεπρωμένο. 
Σύφωνα με ορισμένους η ημερομηνία άλλαξε έτσι ώστε να συμπέσει με τα 70 χρόνια από τη γέννηση του του Κιμ Ιλ Σουνγκ και με τα 40 χρόνια από τη γέννηση του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ-Ιλ.
Έτσι, και το 1982 φαίνεται ως η επικρατέστερη χρονιά γέννησης του Κιμ ΙΙΙ. Για τους δικούς τους λόγους, οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας, που έχουν μία μακρά ιστορία διαμάχης με τα βόρεια «ξαδελφάκια» τους, τοποθετούν τη γέννηση του Κιμ Γιονγκ Ουν στο οργουελιανό έτος 1984.
Οι αναλυτές είχαν στρέψει περισσότερο την προσοχή τους στον μεγαλύτερο αδελφό του Κιμ Γιονγκ-σολ και στον ετεροθαλή αδελφό του Κιμ Γιονγκ-ναμ. Παρά ταύτα, η φυγή του Κιμ Γιονγκ-ναμ το 2001 στην Ιαπωνία και  η φαινομενική «ανανδρία» του Κιμ Γιονγκ-σολ, ενίσχυσαν τις ευκαιρίες του.
Αναδείχθηκε ως ο «ερχόμενος», αφού τιμήθηκε με ένα σωρό υψηλές πολιτικές θέσεις. Με σπουδές στην Ελβετία, όπως και τα αδέλφια του, ο Κιμ Γιονγκ-ουν ξεγλίστρισε από τις δυτικές επιρροές, επέστρεφε σπίτι του όταν δεν βρισκόταν στη σχολή και έβγαινε για φαγητό μόνο με τον πρέσβη της Βόρειας Κορέας.
Η μητέρα του πιστεύεται ότι ήταν η πιο αγαπημένη από τις τρεις συζύγους του Κιμ Γιονγκ-ιλ και είχε υπερβολική αδυναμία στον γιο της, αποκαλώντας τον μάλιστα «Morning Star King»

Το μυστηριώδες παιδί που άρχισε να πίνει από τα 14

Όταν η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε το νέο της ηγέτη, τα κατάστιχα της CIA άνοιξαν διάπλατα για μία και μόνο παιδική του φωτογραφία. «Είναι πολύ λυπηρό», λέει η πρώην αναλύτρια της CIA για την Βόρεια Κορέα, Sue Mi Terry.
«Μία φωτογραφία του παιδιού του Κιμ Γιονγκ Ιλ με το χαμόγελο της τζαναμπετιάς. Με αυτό δουλεύαμε και ό,τι γνωρίζαμε για αυτό ήταν ήδη στους New York Times. Δεν υπήρχε κάτι περισσότερο από αυτό», πρόσθεσε.
%IMAGEALT%
Στην οικογενειακή φωτογραφία ο Κιμ είναι το καθιστό παιδί δίπλ στον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ
Ο Κιμ ήταν υπήρξε για πολύ καιρό ένα μεγάλο μυστήριο, ακόμη και την ίδια του τη χώρα. Ως παδί δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο κοινό. Υπήρξε για πολύ καιρό ένα μεγάλο μυστήριο, ακόμη και την ίδια του τη χώρα. Ο παιδί δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο κοινό. Μόνο κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της απολύτου εμπιστοσύνης του Κιμ Γιονγκ-ιλ μπορούσαν να τον πλησιάσουν.
Όμως όταν έγινε επτά ετών ο Κιμ απέκτησε έναν αναπάντεχο φίλο: τον Ιάπωνα σεφ Κέντζι Φουτσιμότο, τον οποίο είχε προσλάβει ο Κιμ Γιονγκ-ιλ για να φτιάχνει σούσι, τόσο για τον ίδιο όσο και τους ακολούθους του.
Με το πέρασμα των χρόνων, ήρθε πολύ κοντά με τον μοναχικό ηγεμόνα και τοποθετήθηκε σε ανώτερη θέση του προσωπικού. 

«Μπορώ να πω ότι ήμουν ο πιο στενός του φίλος κι εγώ τον ένιωθα σαν γιο μου», είπε ο Φουτζιμότο

Από την ηλικία των έξι ετών, ο Κιμ περνούσε ατελείωτες ώρες της ημέρας με τον σεφ. Του είχαν δοθεί σκανδαλώδη προνόμια για την ηλικία του, με τον Φουτζιμότο να θυμάται ότι του ζητούσε να οδηγήσει αυτοκίνητο, μόλις στα 7 του χρόνια.
«Του έβαζαν ένα μικρό κουτί στα πόδια για να μπορεί να φτάσει τα πεντάλ και κάποιος του έδινε οδηγίες. Το πρώτο αυτοκίνητο που του δόθηκε ήταν μία Mercedes-Benz και από τότε έχει Mercedes. Τώρα μπορεί να έχει και πάνω από δέκα, όλες αλεξίσφαιρες.
Πέριπου στα 14 του άρχισε το κάπνισμα. Συχνά πυκνά χτυπούσε την πόρτα του Φουτζιμότο στις 3 τα ξημερώματα, ζητώντας τσιγάρα. Ο πρώην σεφ του βορειοκορεατικού «ανακτόρου» ανέφερε ότι ο Κιμ στα 14 άρχισε και το ποτό.
«Έπινε πολύ, ακόμη και ως νεαρός έφηβος, την καλύτερη ρωσική βότκα. Μερικές φορές έπινε ένα ολόκληρο μπουκάλι μόνος του», θυμάται ο Φουτζιμότο.

Μαθητής για κλάματα στην Ελβετία, αλλά με βασιλικές ανέσεις

Στα χρόνια της εφηβείας του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο αδελφός του και η μητέρα του έφυγαν για να ζήσουν στο Βερολίνο και την Ελβετία με τον πατέρα του. Ο Κιμ φοίτησε τρία χρόνια σε δημόσιο σχολείο της Ελβετίας, εμφανιζόμενος ως ο γιος Κορεάτη διπλωμάτη υπό διαφορετικό όνομα.
%IMAGEALT%
Παρά το γεγονός ότι είχαν ξοδευτεί χιλιάδες δολάρια για την εκπαίδευσή του σε κορυφαίο ιδιωτικό σχολείο της χώρας, ποτέ δεν έφυγε με το απολυτήριο. Στα 15 του, ο πατέρας του τον πήρε από το ακριβό Διεθνές Σχολείο της Βέρνης, όπου τα δίδκατρα έφταναν τις 20.000 ευρώ το χρόνο και τον «έγραψε» στο διπλανό δημόσιο σχολείο, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Όμως γρήγορα μπήκε στην κατώτατη βαθμίδα της τάξης.
Φορώντας αθλητικά παπούτσια ΝΙΚΕ, μία φανέλα των Chicago Bulls και τζιν, τον σύστησε στην τάξη 6Α από τη διευθύντρια του σχολείου Liebefeld-Steinholzi κοντά στην Βέρνη.
«Παιδιά μου, αυτός είναι ο Ουν Πακ. Έρχεται από τη Βόρειο Κορέα και είναι γιος διπλωμάτη»
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάθισε σε μία κενή θέση δίπλα στον γιο του Πορτογάλου διπλωμάτη, Ζοάο Μικαέλο και έγιναν φίλοι. Ο Ζοάο είχε αναφέρει για τον Κιμ: «Δεν είμασταν ούτε τα πιο χαζά, ούτε τα πιο έξυπνα παιδιά στην τάξη. Ήμασταν πάντα δευτεροκλασάτοι»

Δεν τον ένοιαζαν τα κορίτσια, αλλά τον είχαν «πιάσει» με πορνοπεριοδικό

«Ο Ουν προσπαθούσε να εκφραστεί αλλά δεν εήταν πολύ καλός στα γερμανικά και ταράχτηκε όταν του ζητήθηκε να δώσει απαντήσεις σε ένα πρόβλημα. Οι δάσκαλοι τον έβλεπαν να αγωνίζεται και συνέχιζαν. Τελικά, τον άφησαν ήσυχο», πρόσθεσε. Και συμπλήρωσε: «Έφυγε χωρίς να έχει πάρει τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Τον ενδιέφεραν μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, παρά τα μαθήματα. Ήταν μεγάλος φαν του Μάικλ Τζόρνταν και ήθελε να γίνει ένας καλός παίκτης στα παρκέ»
%IMAGEALT%
«Περνούσαμε σχεδόν κάθε απόγευμα μαζί. Συχνά με καλούσε για φαγητό. Είχε ιδωτικό σεφ που του μαγείρευε ό,τι ήθελε. Πολλά από αυτά δεν ήταν στις γεύσεις μου. Πολύ κοτόπουλο μέσα σε παράξενες γλυκόξινες σάλτσες. Δεν έμενε στην πρεσβεία, αλλά σε ένα διαμέρισμα σε μία πολύ όμορφη περιοχή κοντά στο σχολείο. Εμενε στο 10 της Kirchstrasse, μία οδό με δύο πιτσαρίας, τράπεζα και σούπερ μάρκετ. Γύρω του υπήρχαν ένα σωρό γκατζετάκια που άλλα παιδιά στην ηλικία μας ούτε που φαντάζονταν: τηλεοράσεις, playStation, είχε μάγειρα, οδηγό και ιδιωτικό δάσκαλο. Όμως ποτέ δεν είδα το δωμάτιό του, όλως περιέργος», τόνισε ο Ζοάο.
Ο πατέρας του τελικά από τα πολλά, τον κάλεσε πίσω στην πατρίδα, όταν και οι νέοι καθηγητές τον ενημέρωσαν πως είναι ο χειρότερος μαθητής. 

Πώς έφτασε στην εξουσία

Με την επιστροφή του στην πατρίδα του, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ τον έβαλε στην στρατιωτική ακαδημία της Πιονγκγιάνγκ και επισήμως, έχει πτυχίο φυσικού που πήρε από το πανεπιστήμιο Kim Il-sung και στρατιωτικού, που απέκτησε από το Kim ll-sung Military University.
%IMAGEALT%
Γρήγορα ανέβηκε τις σκάλες της πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας, αναλαμβάνοντας τη θέση του συνταγματάρχη και του επικεφαλής διάφορων πολιτικών επιτροπών έτσι ώστε να προετοιμαστεί για την ανάληψη της ηγεσίας στη χώρα.

Όλα τα πανεπιστήμια έχουν το όνομα του παππού του, γνωστού ως Αιώνιος πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σε ηλικία 20 ετών ήρθαν στο φως πληροφορίες, κατά τις οποίες ακολουθούσε -μαζί με τον αδελφό του- τον πατέρα τους, στις επιθεωρήσεις του στρατού. 
Από τα εργοστάσια παραγωγής γλυκών έως τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Το 2007 προέκυψε σειρά δημοσιευμάτων που ενημέρωναν ότι δούλευε στο Organisation Guidance Department του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, στο οποίο οι μετέχοντες εναρμονίζονταν με το πώς συμπεριφέρεται και το πώς αποφασίζει ο ηγέτης της χώρας": με αντικειμενικό στόχο να εξυπηρετεί τον εαυτό του. 
Άλλες πηγές τον ήθελαν να απασχολείται στο Γενικό Πολιτικό Γραφείο του στρατού το χρησιμοποιούν οι ηγέτες της κυβέρνησης, για να ασκούν πολιτικό έλεγχο στο στρατό. 
%IMAGEALT%
Τον Αύγουστο του 2010, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ επισκέφθηκε την Κίνα. Νοτιοκορεατικός τηλεοπτικός σταθμός, τότε, επικαλούμενος αξιωματούχο της Σεούλ, μετέδιδε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνόδευε τον πατέρα του στο ταξίδι. Η φημολογία άρχισε τότε να γίνεται εντονότερη για τη διαδοχή. Παρατηρητές της Βόρειας Κορεας έλεγαν ότι είχε υποβληθεί και σε πλαστικές επεμβάσεις προκειμένου να του μοιάσει όλο και περισσότερο.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον νεαρό Κιμ ήρθε τον Δεκέμβριο του 2011. Στις 17 του ίδιου μήνα πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο πατέρας του.  Έχοντας σχεδόν πατήσει τα 30 του χρόνια, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο νεότερος ηγέτης στην ιστορία της Β. Κορέας.
Απηύθυνε την πρώτη του δημόσια ομιλία στα 100 χρόνια από τα γενέθλια του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σούνγκ στις 12 Απριλίου 2012. 

Ό,τι δεν του αρέσει το βγάζει από τη μέση...

Από την στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία το όνομά του έχει συνδεθεί με έναν ούτε λίγο, ούτε πολύ... αιμοσταγή και αδίστακτο δικτάτορα που όποιον του πάει κόντρα τον βγάζει από τη μέση εκτελώντας τον, ελαφρά τη καρδία, σαν να σκοτώνει κουνούπια.
%IMAGEALT%
Το πρώτο θύμα του που έγινε γνωστό στη δημοσιότητα ήταν ο θείος του Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος της Βορείου Κορέας. Μετά από στρατιωτική δίκη, ο θείος Γιανγκ, πολιτικός μάλιστα μέντορας του Κιμ εκείνη την εποχή  οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα τον Δεκέμβριο του 2013 από τον ίδιο. Οι κατηγορίες που οδήγησαν στη δίκη και την εκτέλεση τον Γιανγκ ήταν η προδοσία, η διαφθορά, αλλά και το... καπιταλιστικό lifestyle, ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια σε ξένο καζίνο το 2009 και ότι επίσης είχε εμπλακεί σε διαφωνία για το μωσαϊκό προς τιμήν των ηγετών της Κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας. 
Το clue εκείνης της εκτέλεσης ήταν η πληροφορία ότι το άψυχο σώμα του πετάχτηκε σε πεινασμένα σκυλιά. Κάτι που τελικά διαψεύστηκε, καθώς ήταν μία αστεΐζουσα είδηση κινεζικής σατιρικής εφημερίδας, που έκανε το γύρο του κόσμου και αναπαρήχθη από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, δεδομένης της δυσκολίας διασταύρωσης πληροφοριών του απομονωμένου κράτους.

Η φωτογραφία του Γιανγκ αφαιρέθηκε από αυτές άλλων Κορεατών ηγετών.

Ο Κιμ δεν σταμάτησε στον θείο Γιανγκ. Την ίδια τύχη είχε και η σύζυγός του και θεία του ηγέτη, Kim Kyong Hui. Είχαν πει ότι πέθανε από ανακοπή σε ηλικία 68 ετών, ωστόσο όπως αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα ο Κιμ διέταξε την εκτέλεσή της με δηλητήριο, μετά από διαμαρτυρία για την εκτέλεση του συζύγου της. 
Πριν από δύο χρόνια, πάνω από 500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών και αστυνομικών, πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους, όταν κατέρρευσε κτίριο 23 ορόφων στην Πιονγκγιανγκ. Αναζητώντας υπευθύνους, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μάζεψε τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες του πολυώροφου κτίσματος και τους... έστειλε στο απόσπασμα με την αγαπημένη του μέθοδο. 
%IMAGEALT%
To ντόμινο από την εκτέλεση του θείου Γιανγκ συνεχίστηκαν όταν ο υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Ο Σανγκ-χον κάηκε ζωντανός. Το 2013 ιαπωνικά και νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πρώην σύντροφος του Κιμ, Hyon Song-wol ήταν ανάμεσα στους δεκάδες διάσημους Βορειοκορεάτες που εκτελέστηκαν. Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι την ίδια τύχη είχαν και εννέα μέλη της Ορχήστρας Unhasu, όπου εργαζόταν ως τραγουδίστρια η σύζυγος του Κιμ, Ri Sol-ju, καθώς και μέλη του Wangjaesan Art Troupe για πορνογραφικό βίντεο.
Ο Κιμ δεν έχει διστάσει να εκτελέσει τον Υπουργό Άμυνας επειδή... αποκοιμήθηκε, καθώς και τον υπουργό Παιδείας για λόγους που δεν θα μάθουμε ποτέ!

.... και παίζει επικίνδυνα με πυραύλους και πυρηνικά

Ο Κιμ δεν σταματ΄ν προκαλεί όμως και με τις άκρως επικίνδυνα απερίσκεπτες κινήσεις του. Στις 9 Σεπτεμβρίου ο ίδιος είπε ότι πάτησε το κουμπί για την πέμπτη και πιο ισχυρή μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή που έχει πραγματοποιήσει το καθεστώς του.  Η πυρηνική δοκιμή στέφθηκε από επιτυχία όπως ανακοίνωσε η Πιονγιανγκ. 
%IMAGEALT%
Αγνοώντας επιδεικτικά τις κυρώσεις που τις επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προηγούμενη πυρηνική δοκιμή της τον περασμένο Ιανουάριο, ο Κιμ δεν πτοήθηκε και έδειξε τα δόντι της στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή που προκάλεσε σεισμό, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, το καθεστώς της Βορείου Κορέας ισχυρίζεται ότι έχει πραγματοποιήσει συνολικά πέντε πυρηνικές δοκιμές. 
Τον Σεπτέμβριο του 2016, η πυρηνική δοκιμή είχε ισχύ 10 κιλοτόνων, τον Ιανουάριο του 2016, 4 έως έξι κιλοτόνων, τον Φεβρουάριο του 2013, 6 με 7 κιλοτόνων, το Μάιο του 2009 δύο κιλοτόνων  και τέλος, τον Οκτώβριο του 2006, λιγότερο από έναν κιλοτόνο. 
Από την πυρηνική έκρηξη της 9ης Σεπτεμβρίου η ισχύς που απελευθερώθηκε ήταν ίση με δέκα κιλοτόνους, σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πυρηνική βόμβα που προκάλεσε τον πυρηνικό όλεθρο στη Χιροσίμα ήταν 15 κιλοτόνων. 
Πέραν των πυρηνικών δοκιμών, όμως, η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει και σε δεκάδες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Η σύζυγος του Ri, η κόρη και οι σκανδαλιστικά πανάκριβες τσάντες

Για την προσωπική ζωή του Βορειοκορεάτη ηγέτη και κυρίως τη σχέση του με το άλλο φύλο, λίγα είναι γνωστά και λίγα είναι αυτά που έρχονται στην επιφάνεια. Μέχρι τη στιγμή που ένα τηλεοπτικό στιγμιότυπο έδειξε μία γυναίκα αγνώστων στοιχείων στο πλευρό του. 
%IMAGEALT%
Τον Ιούλιο του 2012 το κρατικό κανάλι του καθεστώτος ανακοίνωσε ότι ο Κιμ παντρέυτηκε την Ri Sol-ju. Ούτε για εκείνη έχουν γίνει γνωστά πολλά στοιχεία, αλλά η στιλάτη της εμφάνιση, τα σικ κοντά μαλλιά της και το δυτικό της ντύσιμο οδήγησαν πολλούς αναλυτές να ισχυριστούν ότι πρόκειται για γόνο οικογένειας της υψηλής κοινωνίας. 
Τον Οκτώβριο του 2012 η «εξαφάνιση» τις Ρι από τα δημόσια βλέμματα πυροδότησε φήμες περί εγκυμοσύνης, ωστόσο λίγο αργότερα επανεμφανίστηκε δίπλα του σε στρατιωτική σχολή. Νέες αναφορές ήρθαν το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και εικόνες έδειχναν εμφανώς... έγκυο τη Ρι, κάτι που δεν σχολίασαν ποτέ οι Αρχές της Βορείου Κορέας. 

Ο Ρόντμαν μαρτύρησε ότι το όνομα του κοριτσιού του ζεύγους είναι Ju-ae.

Ωστόσο, όταν το Μάρτιο του 2013 επισκέφθηκε την απομονωμένη χώρα ο πρώην σταρ του ΝΒΑ, Ντένις Ρόντμαν, κατά την επιστροφή του δήλωσε στη Sun, ότι η Ρι γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Νοτιοκορεατική πηγή πάλι είχε αναφέρι ότι το παιδί γεννήθηκε το 2012, με τη συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση του κράτους, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία. 
%IMAGEALT%
Η πρώτη κυρία της κομμουνιστικής χώρας, έχει γίνει στόχος τρολαρίσματος και επικρίσεων, καθότι ενώ η χώρα βρίσκεται ξανά στα πρόθυρα λιμού, εκείνη αρέσκεται στις πανάκριβες τσάντες τις οποίες δεν κρύβει.
Σε μια φωτογραφία του γαλλικού Πρακτορείου το 2012 η Ρι Σολ Τζου είχε εμφανιστεί στο πλευρό του Κιμ με μια τσάντα Dior αξίας 1.594 δολαρίων. Ωστόσο κανένας δεν μπόρεσε ποτέ να διαπιστώσει αν αυτές οι τσάντες είναι γνήσια κομμάτια ή «μαϊμούδες».

Οι πιο αλλοπρόσαλες διαταγές του

Δεν έχουν τέλος οι τρέλες που αποφασίζει και διατάζει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Δεν διστάζει μάλιστα να βάλει το χεράκι του και στη... μόδα.
Γι αυτό απαγόρευσε τα τζιν στους πολίτες, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα δεν εγκρίνει και τρυπήματα στα αυτιά για σκουλαρίκια ανεξαρτήτως φύλου.
Μάλιστα προκειμένου να μην υπάρξουν παραβάτες, οι πολίτες θα τελούν υπό παρακολούθηση από πιστούς νεαρούς φίλους του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν και όποιος συλλαμβάνεται να παραβαίνει τον νόμο θα τιμωρείται σκληρά.
%IMAGEALT%
Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα «Daily Telegraph» ο νόμος έχει πανεθνική ισχύ, ωστόσο επικεντρώνεται περισσότερο στις επαρχίες Χαμγιόνγκ και Γιάνγκανγκ. Και αυτό γιατί αμφότερες βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Κίνα και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θεωρεί πως οι εν λόγω περιοχές είναι εκτεθειμένες στη «δυτική επιρροή και μόδα».
Κατά καιρούς έχει σκεφτεί κι άλλες παλαβομάρες, όπως τις «θαυματουργές» ταμπλέτες τύπου βιάγκρα, τους υπερσύγχρονους υπολογιστές χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ η χώρα του έφτιαξε και αλκοόλ που υποτίθεται ότι δεν προκαλεί χανγκόβερ
Όπως και πολλά από τα προϊόντα που παράγει η χώρα, το αλκοολούχο ποτό, το οποίο ονομάζεται «Koryo», έχει ως κύριο συστατικό το τζίνσενγκ. Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της βορειοκορεάτικης κυβέρνησης είχαν υποστηρίξει ότι το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να θεραπεύσει το AIDS και το SARS...

Παθαίνουν υστερία για τον... «πατερούλη»

Ο λαοπρόβλητος Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι ένας θεός επί γης για τους «πολίτες» της χώρας του. Σε κάθε του βήμα, τα αφοσιωμένα μέλη του Εργατικού Κόμματος τρέχουν να τον αγγίξουν και να τον δουν από κοντά, συχνά με αναφιλητά ενθουσιασμού.
Στρατιωτίνες μάλιστα του στρατού της Βόρειας Κορέας, που παρίσταντο σε επίσημη εκδήλωση, ξέσπασαν σε δάκρυα ενώπιόν του.
%IMAGEALT%
Και ενώ οι άντρες στρατιωτικοί παραμένουν αμίλητοι και αγέλαστοι, διατηρώντας την πειθαρχία τους μπροστά στον αρχηγό, οι γυναίκες μοιάζουν να βρίσκονται στα όρια της αλλοφροσύνης, καθώς οδύρονται για να πλησιάσουν τον... πολυπόθητο, σαν να έβλεπαν μπροστά τους... τον Μικ Τζάγκερ;

Ενσαρκώνει το απόλυτο ανδρικό πρότυπο, ενός επιβήτορα που όλες οι γυναίκες της χώρας θα ήθελαν για σύντροφο.

Πέραν του γυναικείου φύλου όμως, ο Κιμ έχει γίνει δέκτης υστερικών εκδηλώσεων γενικότερα, με κατοίκους ενός να έχουν πέσει ακόμη και στη θάλασσα για να τον χαιρετήσουν, ενώ ένας Κινέζος έκανε πλαστική για να μοιάζει στον «πατερούλη» της Βόρειας Κορέας.

Είναι τελικά ένας ψυχοπαθής δικτάτορας; 

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι τελικά ένας αιμοσταγής, παρανοϊκός, ψυχοπαθής δικτάτορας; Ακόμη και οι ειδικοί δεν μπορούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις.
%IMAGEALT%
Ο Κιμ μοιάζει περισσότερο με έναν νέο άνδρα που προσπαθεί να αποδείξει ότι αξίζει ενώ υποφέρει από μία βαθειά αίσθηση ψυχολογικής απειλής ότι θα διαφανεί ως αδυναμία και ανεπάρκεια από τους υπόλοιπους εντός του καθεστώτος.
Ο καθηγητής Ian Robertson του Trinity College του Δουβλίνου είχε δηλώσει στην Huffington Post, ότι ασχέτως με την πολιτική, υπάρχουν τα τα ατομικά «εγώ» που πάντα παίζουν το ρόλο τους. Έτσι και ο νεαρός δικτάτορας δεν διακατέχεται από το πάθος ενός πολέμου, όσο το να συνεχίσει την δυναστεία, ως πράξη αυτοπροστασίας.
Δυστυχώς όμως αυτό είναι που τον έχει οδηγήσει σε μία σκληρή αντιπαράθεση στη χερσόνησο που κινείται ξανά στα όρια. 
%IMAGEALT%
«Είναι απίθανο να είναι ένας αδίστακτος αντάρτης όπως ο παππούς του. Η ανατροφή του ως κακομαθημένο παιδί και όχι ως επαναστάτης μπορούσε να τον κάνει λιγότρο πιθανό να προχωρήσει σε φρικτές ενέργειες που έχουν κάνει άλλοι πολιτικοί ηγέτες. Όμως αυτό εξαρτάται από το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο ίδιος για να εδραιώσει τη θέση του», λέει ο καθηγητής Ian Robertson.
«Το καθεστώς του Κιμ μπορεί να συγκριθεί με αυτό ενός καρτέλ, μίας οικογένειας εγκληματιών ή ενός πολέμαρχου. Το πρωταρχικό κίνητρο του Κιμ είναι να συνεχίσει την οικογνειακή επιχείρηση. Όπως ο Άσαντ στη Συρία, όταν ένας δικτάτορας μετατρέπει την αρχή του σε δεσποτισμό και αυταρχισμό, λίγες εναλλακτικές υπάρχουν για την απόλυτη εξουσία, πέραν ενός αιματηρού τέλους. Θα συμφωνούσαν σ' αυτό τόσο ο Σαντάμ, όσο και ο Καντάφι...», προσθέτει ο καθηγητής.
Το αν ο Κιμ είναι ένας παρανοϊκός δικτάτορας ίσως δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε ιατρικώς, το γεγονός όμως ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια είναι κοινώς αποδεκτό.
Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή στις 9 Σεπτεμβρίου, έθεσε τη διεθνή κοινότητα ξανά σε συναγερμό με δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1 Lancer να πετούν πάνω από τη Νότια Κορέα, σε μια επίδειξη μαχητικής ισχύος, αλλά και ενεργού αμυντικής συμπαράστασης της Ουάσινγκτον προς τη Σεούλ. 

newsonly.gr/