Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Σφαγή στην Υεμένη: 140 νεκροί, 525 τραυματίες από (πιθανότατα) Σαουδαραβική επιδρομή!!

Σφαγή αμάχων στην Υεμένη από αεροπορική επιδρομή. Φωτογραφία αρχείου.  EPA/YAHYA ARHAB


Σε τουλάχιστον 140 ανέρχονται οι νεκροί και πάνω από 525 οι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, από τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενός πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε επικήδεια τελετή στην πρωτεύουσα Σαναά, ανέφερε ο μόνιμος συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, Τζέιμι Μακ Γκόλντρικ.
“Η ανθρωπιστική κοινότητα της Υεμένης είναι σοκαρισμένη και εξοργισμένη από τις σημερινές αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο ένα δημόσιο χώρο όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε μια επικήδεια τελετή”, τόνισε ο Μακ Γκόλντρικ, σημειώνοντας πως ο απολογισμός του βασίζεται σε “αρχικές αναφορές του υγειονομικού προσωπικού”.
Παράλληλα κάλεσε για την άμεση έναρξη έρευνας για την τραγωδία.Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, που τελεί υπό τη διοίκηση των σιιτών ανταρτών Χούτι, έκανε λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς και πάνω από 520 τραυματίες.
Οι Χούτι απέδωσαν τις επιδρομές στον αραβικό συνασπισμό δυνάμεων που ηγείται η Σαουδική Αραβία, αλλά με ανακοίνωσή του ο συνασπισμός διέψευσε ότι πραγματοποίησε χθες αεροπορικές επιδρομές στη Σαναά, προσθέτοντας ότι η προέλευση του βομβαρδισμού πρέπει να αναζητηθεί αλλού.
Έντονη αντίδραση από ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα επανεξετάσουν άμεσα την στήριξη τους στον αραβικό συνασπισμό δυνάμεων, που υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διεξάγει επιχειρήσεις στην Υεμένη, δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές χθες εναντίον ενός πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε επικήδεια τελετή στην πρωτεύουσα Σαναά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 140 νεκρούς και πάνω από 525 τραυματίες σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
“Η συνεργασία ασφαλείας των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία δεν είναι μια λευκή επιταγή”, ανέφερε ο Πράις με ανακοίνωση του. “Με δεδομένο αυτό και άλλα πρόσφατα περιστατικά, ξεκινήσαμε μια άμεση επανεξέταση της ήδη σημαντικά μειωμένης υποστήριξης μας στον αραβικό συνασπισμό”, πρόσθεσε.
“Ερευνήστε”, λέει ο Ριάντ
Η αραβική συμμαχία στην Υεμένη, υπό Σουδαραβική καθοδήγηση, δηλώνει έτοιμη να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για μία «άμεση» έρευνα των συνθηκών κάτω από τις οποίες διεξήχθησαν οι αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν χθες 140 νεκρούς πολίτες στη Σανάα.
«Μία άμεση έρευνα θα οργανωθεί κι η ομάδα των ερευνητών είναι έτοιμη να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της αμερικανικής πλευράς. Οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα και στα περίχωρα και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν άμα το πέρας των ερευνών», τονίζει η συμμαχία σε ανακοινωθέν της που μεταδόθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας από το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.
Η συμμαχία εκφράζει επίσης «τα συλλυπητήριά της» στις οικογένειες των θυμάτων και χαρακτήρισε «θλιβερό και οδυνηρό το συμβάν που σημειώθηκε το Σάββατο στη Σανάα».
Επίσης διευκρινίζει πως πολιτική της είναι να δίνονται στους κυβερνήτες των μαχητικών αεροσκαφών «σαφείς οδηγίες ώστε να μη γίνονται στόχοι οι πολίτες και να κάνουν τα πάντα για να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος για τη ζωή πολιτών».
Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, έχουν κατηγορήσει την υπό σαουδαραβική διοίκηση συμμαχία πως ευθύνεται για την αεροπορική επιδρομή που έπληξε μία αίθουσα όπου ετελείτο μία επιθανάτια ολονυκτία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, Ριάντ
ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία