Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

"Πού πας παλικάρι ωραίος σαν μύθος" - 47 χρόνια από την εκτέλεση του Τσέ Γκεβάρα Ήταν το 1969 ο Νιόνιος αποφάσισε να κρύψει τον Τσέ Γκεβάρα πίσω από το στρατηγό της Ρούμελης*. Σε ένα τραγούδι που έγραψε για εκείνον τον "όμορφο νέο, με την επανάσταση στα μάτια του, που είναι χαμογελαστός " ..
 Αυτή η φωτογραφία που έγινε αφίσα στα δωμάτια των νέων όλου του κόσμου.
 Για έναν επαναστάτη, που σε όλα τα σταυροδρόμια που του έλαχαν μπροστά του, πήρε πάντα το δρόμο το δύσκολο.
 Και αυτό στάθηκε το διαβατήριο στα 47 χρόνια που ακολούθησαν  για να  κρατήσουν για πάντα την εικόνα του ζωντανή.
 9 Οκτωβρίου 1967, ο Τσε εκτελείτε στη Βολιβία.
 Τα περισσότερα τα ξέρετε. αν θέλετε να τα θυμηθείτε μπορείτε να ρίξτε  μια ματιά  εδώ στο el.wikipedia.
 Το βλέμμα του Τσε Γκεβάρα, του επαναστάτη που αποφάσισε ότι η επανάσταση είναι πάνω από τα αξιώματα, θα συνεχίσει να μας συντροφεύει με ένα παράπονο ίσως .. "Πού πας παλικάρι ωραίος σαν μύθος"
 Έστω και αν στη συνέχεια ο Νιόνιος που έγινε Διονύσης, να μην τον θυμάται πια.


* « Το τραγούδι αυτό γράφτηκε το ’68, στο Παρίσι, που κάναμε βόλτες στα οδοφράγματα. Ήταν ο Μάης του '68, έτσι; Το τραγούδι ήταν εμπνευσμένο από τον Τσε Γκεβάρα, από την υπέροχη εκείνη αφίσα, όπου βλέπεις έναν όμορφο νέο, με την επανάσταση στα μάτια του, που είναι χαμογελαστός και έχει και ένα πούρο. Για αυτόν το έγραψα, χωρίς να αναφέρεται βέβαια πουθενά το όνομά του, ούτε και κανένα άλλο όνομα μες στο κείμενο του τραγουδιού - στον τίτλο μόνο αναφέρεται ο στρατηγός της Ρούμελης. Λοιπόν, όταν ήρθε η ώρα να το ηχογραφήσω -μιλάμε τώρα το '69- μου λέει ο Πατσιφάς, αυτό δεν πρόκειται να περάσει από τη λογοκρισία, δεν γίνεται. Οπότε έκανα αυτό που καταλάβατε, έβαλα ότι είναι ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη, με την πεποίθηση ότι τον στρατηγό της Ρούμελης και γιο της καλόγριας, όπως τον λέγανε τον Καραϊσκάκη, δεν θα τον ενοχλούσε να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για τον Τσε Γκεβάρα. Αλλά και ο κομαντάντε Τσε, εάν εγνώριζε τον Καραϊσκάκη, πολύ ευχαρίστως θα δεχότανε να καλυφθεί από αυτόν. Χαίρομαι πάντως που το παίζουνε στα σχολεία στην 25η Μαρτίου, είναι ό,τι πρέπει. Αρμόζει, λοιπόν; Αρμόζει απολύτως!»   Διονύσης Σαββόπουλος Μάρτιος 2014.

 http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/2016/10/47.html#!/2016/10/47.html