Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

«Επικίνδυνα αυτά που λέτε, δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε» απαντά ο Αλέξης στον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ


Επικίνδυνες για τις σχέσεις των δύο χωρών χαρακτήρισε τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης ο Αλέξης Τσίπρας. 
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι «επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών όσο και για την ευρύτερη περιοχή».

«Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο» φέρεται να δήλωσε ο κ. Τσίπρας, που ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον Πρωθυπουργό, με αντικείμενο τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, την ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, και την επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό και σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός τόνισε:
«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.
Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή.
Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.»

http://mignatiou.com/2016/09/ousiastiki-kalipsi-erntogan-apo-verolino-gia-lozani-den-pernoume-to-meros-kanenos/