Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Μεγάλη νίκη ή ντροπιαστική ήττα; Όπως το δει κανείς...

Βίκτορ Ορμπαν 
«Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη; Αυτό ήταν το ερώτημα και ο λαός απάντησε "Βουδαπέστη"», θριαμβολόγησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, υποστηρίζοντας ότι με το χθεσινό δημοψήφισμα καταψηφίστηκε η ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική.
Γεγονός όμως είναι ότι η διαδικασία είναι άκυρη λόγω της χαμηλής συμμετοχής και από τα δεξιά... του δεξιού Ορμπαν ακούγονται ήδη φωνές που ζητούν την παραίτησή του. 

«Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στην Ουγγαρία» διακήρυξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε ενθουσιώδεις οπαδούς του, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος που έδειχνε μεν ότι το 99,8% των ψηφισάντων στήριξαν την πολιτική του γραμμή και είπαν «όχι» στην πολιτική των ποσοστώσεων που προσπαθεί να επιβάλει η Ε.Ε.
Πλην όμως η συμμετοχή ήταν μόλις στο 44%, λιγότερη από το 50% που απαιτείται για έχει η διαδικασία δεσμευτικό χαρακτήρα.
Ποια είναι η λύση για τον Όρμπαν; «Θα προτείνω αλλαγή του Συντάγματος τις επόμενες ημέρες, για να ανταποκρίνεται στη θέληση του λαού», είπε, ξεχνώντας πολύ βολικά ότι ο ίδιος άλλαξε το Σύνταγμα το 2010, προβλέποντας τότε στις τροποποιήσεις ότι η συμμετοχή θα πρέπει να στο 50% για να επικυρωθεί ένα δημοψήφισμα! 
Τώρα που δεν «βολεύει», διακηρύσσει πως θα το αλλάξει πάλι! Εφικτό προς το παρόν -αφού διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή- παρότι η αντιπολίτευση και αναλυτές τον προειδοποίησαν ήδη ότι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις με βάση το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος παραβιάζει έτσι κι αλλιώς το Σύνταγμα.  
Ένα από τα επιχειρήματα του Όρμπαν είναι ότι όσοι ψήφισαν χθες κατά της προσφυγικής πολιτικής της Ε.Ε. είναι περισσότεροι αριθμητικά από αυτούς που ψήφισαν για την ένταξη της χώρας στην Ένωση το 2003. 
Βέβαια για πετύχει κι αυτό το ποσοστό η κυβέρνησή του χρησιμοποίησε όλα τα πολιτικά μέσα στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένης και της «ενιαίας» κάλυψης στα κρατικά ΜΜΕ, που μετέδιδαν διαρκώς επί ημέρες-και κυρίως χθες που στήθηκε η κάλπη- για κύμα βίας με δράστες μετανάστες, ενώ λέγεται ότι χρηματοδότησε μια αντι-μεταναστευτική καμπάνια, μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλη εμπορική εκστρατεία στην Ουγγαρία τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με το Atlatszo.hu -οργάνωση που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στον χώρο των ΜΜ - υπολόγισαν ότι το συνολικό κόστος αυτής της «επικοινωνιακής» προσπάθειας έφθασε τα 48,6 εκατομμύρια αυτόν τον χρόνο, δηλαδή περίπου 5 ευρώ ανά ψηφοφόρο. 

Παραιτήσου...

«Είμαστε περήφανοι που ήμασταν οι πρώτοι... Δυστυχώς ήμασταν και οι μόνοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καταφέραμε να κάνουμε δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό», υποστήριξε ο Όρμπαν στην προσπάθεια να «βαφτίσει» την ήττα, νίκη.
Ωστόσο από τα άκρα δεξιά, το νεοναζιστικό Jobbik, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Ουγγαρία, είδε την ευκαιρία και την άρπαξε: «Πρέπει να παραιτηθείς, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον, όπως γίνεται στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ξέρω ότι δεν θα παραιτηθείς, αλλά τουλάχιστον ζήτα συγγνώμη» είπε ο επικεφαλής του κόμματος, Γκαμπόρ Βόνα, στον Όρμπαν μιλώντας στη Βουλή.
Ενώ ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Marton Gyongyosi, χαρακτήρισε την εκστρατεία του δημοψηφίσματος μια ανεύθυνη προσπάθεια να τονωθεί η δημοτικότητα της κυβέρνησης.
«Με αυτό το άκυρο αποτέλεσμα», είπε μιλώντας στους Financial Times, «ο Βίκτορ Όρμπαν γέμισε το όπλο και το παρέδωσε στις Βρυξέλλες με την κάννη στραμμένη προς το μέρος μας. Η Ε.Ε. μπορεί τώρα να κοροϊδεύει τον Όρμπαν και την Ουγγαρία και να υποστηρίζει ότι οι Ούγγροι δεν έχουν ενιαία θέση στο θέμα».