Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Οι ΗΠΑ καλύπτουν τον Ερντογάν για τη Λωζάνη: Ζητούν από Αθήνα-Άγκυρα να τα βρουν για Αιγαίο

Η αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Photo State DepartmentΗ αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Για μία ακόμη φορά, η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε να μην τοποθετηθεί στις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και του ισλαμιστή προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν.
Αφορμή αυτή τη φορά ήταν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του Εθνους και της ιστοσελίδας μας mignatiou.com Αιγαιο, για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρχικά μας …παρέπεμψε στην τουρκικη κυβενηση για περαιτέρω σχολιασμό των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνέχεια πρόσθεσε τα εξής:
«Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν επί μακρόν εδραιωμένους διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου. Το Στειτ Ντιπάρτμεντ ενθαρύνει την Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν καλές γειτονικές σχέσεις και να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ανεξάρτητες διπλωματικές πηγές με τις οποίες επικοινωνήσαμε μίλησαν για μία μη παραδεκτή δήλωση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαιτερα σε μία δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα. Τόνισαν ότι η στάση Ποντίου Πιλάτου από την πλευρά της Αμερικής ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Ερντογάν, ενός απολυταρχικού και απρόβλεπου ηγέτη, Σίγουρα, όπως τόνισαν, η «ανεξαρτητοποίηση» της Αμερικής σε αυτό το κρίσιμο θέμα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.