Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος
Διεθνολόγος-Στρατιωτικός Αναλυτής.Κλιμακώνεται επικίνδυνα  η κρίση στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία , αλλά και των ΗΠΑ και των  πολλών συμμάχων τους στην Ασία  με την Κίνα και την Βόρεια Κορέα. Η κατάσταση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ενώ κορυφαίοι αναλυτές με πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι από την Ψυχρή Ειρήνη που επικρατεί στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία του Πούτιν μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη εκ μέρους της Μόσχας των αποσχιστών στην Ανατολική Ουκρανία, βαίνουμε προς νέο Ψυχρό Πόλεμο με επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και εκδηλώσεις θερμών επεισοδίων σε Ευρώπη και Ασία , που θα αλλάξουν άρδην τα ισχύοντα στην παγκόσμια ασφάλεια. Οι Ρώσοι έχουνε προσδώσει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στο σχεδιασμό προληπτικών  πυρηνικών  επιθέσεων , σε , σενάρια επίθεσης κατά Αμερικανικών και Νατοϊκών βάσεων ειδικά στην Βαλτική και στις βόρειες θάλασσες, ενώ οι Κινέζοι  αμφισβητούν πολλά επιμέρους σημεία του Δικαίου της θάλασσας στη Νότια Σινική Θάλασσα και βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τα θαλάσσια δικαιώματα με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, και τα κράτη-μέλη της ASEAN(Βιετνάμ-Φιλιππίνες-Μαλαισία κα) Την ίδια στιγμή ένταση κυριαρχεί στις σχέσεις Ιαπωνίας-Κίνας για πολλά επιμέρους θέματα καθώς και στον 38ο γεωγραφικό παράλληλο στην Κορεατική Χερσόνησο όπου οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και Η νότια Κορέα έχουνε εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τις προκλητικές ενέργειες και διαθέσεις του εκκεντρικού ηγέτη της Πιονγκ Γιάνγκ στους τομείς των πυρηνικών όπλων και των πυραυλικών δοκίμων .

Οι ανησυχίες για εκδήλωση θερμών επεισοδίων σε παγκόσμιο επίπεδο επικεντρώνονται κυρίως στα παρακάτω θέματα, ενώ το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με άλλα κράτη(πχ Σουηδία-Φιλανδία κλπ) έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση ενισχυμένων αποτρεπτικών μέτρων . Στον Ειρηνικό έχει πολύπλευρα ενδυναμωθεί η συνεργασία των ΗΠΑ, με την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Ινδονησία, και την Αυστραλία.

*Εδώ και 15 μήνες  Αμερικανικά και Νατοϊκά αεροσκάφη προβαίνουν συνεχώς σε αναχαιτίσεις Ρωσικών βομβαρδιστικών που εισέρχονται πολύ βαθιά σε εναέριους χώρους κρατών –μελών της Συμμαχίας.

*Στο εναέριο χώρο της Συρίας πετάνε πολλά Αμερικανικά και Ρωσικά αεροπλάνα και παρά τα ληφθέντα διμερή μέτρα εύκολα μπορεί να συμβεί στον αέρα θερμό επεισόδιο.

*Καθημερινά χειροτερεύει η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ οι αποσχιστές του Ντονμπάς έχουνε ενισχυθεί από την Μόσχα με σύγχρονο στρατιωτικό υλικό και  Ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις.

*Σε πολύ πρόσφατα και κορυφαίο στρατιωτικό συνέδριο του Αμερικανικού στρατού οι ηγέτες του έκαναν λόγο για πολύ πιθανά  θερμά επεισόδια με την Ρωσία, την Κίνα και την Βόρεια Κορέα  Στο ίδιο μήκος κύματος και πολλοί ανώτατοι επιτελείς του ΝΑΤΟ.

*Σε εξέλιξη είναι από πλευράς Μόσχας και Πεκίνου υβριδικός και ασύμμετρος πόλεμος κατά της Δύσης με χρήση του κυβερνοχώρου, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης κα. Και σε αυτό τον τομέα η Ρωσία και η Κίνα έχουνε πραγματοποιήσει τεράστια βήματα.

*Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της Διεθνούς Επιτροπής που διερευνά εδώ και δύο χρόνια το τραγικό συμβάν της κατάρριψης στο Ντονμπάς του Μαλαισιανού Μπόινγκ από Ρώσους αποσχιστές με χρήση πυραύλου BUK  έχει περαιτέρω χειροτερεύσει τις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας, ενό εκ νέου παρατηρούνται εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και του Τόκιο για τα διαφιλονικούμενα νησιά Κουρίλες/Βόρειες Επικράτειες .

*Καθημερινά μπορούμε να προσθέσουμε πολλές επιμέρους εστίες έντασης όπως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Κασμίρ, στην Υεμένη, στην Λιβύη, στην Υποσαχάριο Αφρική  κα. Ένα είναι σίγουρο ότι η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά και όλα είναι πιθανά ακόμα και με την χρήση των πιο ισχυρών διαθέσιμων και γνωστόν όπλων αλλά  και πολλών που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει…. Την ίδια στιγμή η κατάσταση στα Κεντρικά Βαλκάνια, ο Ερντογκανικός ρεβιζιονισμός , η απαράδεκτη και θρασύτατη πρόκληση των Τιράνων περί «Τσαμικού,» σε συνδυασμό και με την αδύναμη ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική σε όλους τους τομείς προκαλούν σοβαρά ρήγματα στην χώρα μας και οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί για το προσεχές διάστημα….

ΛΕΞΕΙΣ 620