Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Το ΝΑΤΟ δεν Φεύγει από το Αιγαίο - "Χαράς Ευαγγέλια" για την Τουρκία...

 

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος 


Δεν πάει πολύ καιρός που η Ελλάδα κάλεσε το ΝΑΤΟ να αναπτυχθεί στο Αιγαίο, με σκοπό τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Κάτι που όπως αποδείχθηκε, όπως άλλωστε το είχαμε εύκολα προβλέψει, δεν είχε να προσφέρει κάτι επί της ουσίας καθόσον η μόνη και αποκλειστική αιτία των ροών, είναι η επιθετική πολιτική του Τουρκικού κράτους, το οποίο απόλυτα χρησιμοποιεί τους μετανάστες προκειμένου να ασκεί μια εκβιαστική πολιτική προς κάθε κατεύθυνση. Βέβαια το ΝΑΤΟ σαφέστατα γνώριζε και γνωρίζει ότι δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στο προσφυγικό, αλλά τόσο αυτό όσο και η Τουρκία είδαν με καλό μάτι ή και προκάλεσαν αυτή την προοπτική, διότι τους έδινε την δυνατότητα να θέσουν πόδι στο Αιγαίο ο καθένας για τους δικούς του λόγους, το μεν ΝΑΤΟ στο πλαίσιο μιας αντιρωσικής αντζέντας, η δε Τουρκία στο πλαίσιο τοποθέτησης των διαρκών αμφισβητήσεων της υπό την ΝΑΤΟική ομπρέλα. Σκοπούς που απότι φαίνεται τους έχουν επιτύχει και οι δύο απόλυτα. Εξάλλου το ΝΑΤΟ αυτό στην ουσία είπε, όταν απάντησε σε ερώτηση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή κ. Καϊλή, εάν ανησυχεί για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, δηλώνοντας ότι η Συμμαχία δεν αναμένεται να αποχωρήσει σύντομα από το Αιγαίο και τα Ελληνικά Σύνορα. Δηλαδή ουσιαστικά δικαιώνει τις αξιώσεις της Τουρκίας αφού δεν υπάρχει καμία σαφής καταδίκη, ενισχύοντας το τουρκικό σχέδιο αμφισβητήσεων και ταυτόχρονα υλοποιεί τα αντιρωσικά του σχέδια στην περιοχή. Από την άλλη οι κυβερνώντες στην Ελλάδα και κυρίως στα ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ δεν ξέρουμε αν ακόμα έχουν καταλάβει σε τι περιπέτειες έχουν βάλει τα Εθνικά μας Συμφέροντα...

Έτσι, απόλυτα ανησυχητική ήταν η απάντηση που έδωσε στην Ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή η Ατλαντική Συμμαχία διά του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, Τζέιμι Σια, για το θέμα των παραβιάσεων στις ελληνικές θάλασσες. Ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Άμυνα που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «εάν ανησυχεί το ΝΑΤΟ για τη συνεχή και κλιμακούμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που αποτελεί χώρα – μέλος της Συμμαχίας», κάνοντας λόγο για «κατάφωρες παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, που δημιουργούν κλιμάκωση και ενδεχόμενη αστάθεια στην περιοχή».

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής έλαβε την απάντηση, ότι «το ΝΑΤΟ, διατηρώντας δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στοχεύει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και στη συμβολή του στην παρακολούθηση των επιχειρήσεων της FRONTEX. Η Συμμαχία δεν αναμένεται να αποχωρήσει σύντομα από το Αιγαίο και τα ελληνικά σύνορα. Είναι λοιπόν πιθανό να δράσει και πάλι αν χρειαστεί, για την επαναφορά των ισορροπιών».

Θεωρούμε ότι δυστυχώς η Εθνική μας Άμυνα έχει υποβαθμισθεί πλήρως με την παρουσία τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της FRONTEX στα θαλάσσια σύνορα μας και πολύ δύσκολα θα αποκτήσουμε πάλι την αυτονομία μας στην αμυντική πολιτική. Αυτά δυστυχώς είναι τα αποτελέσματα επιπόλαιων και χωρίς ιδιαίτερης γνώσης επιλογών, που γίνονται αποσπασματικά και χωρίς να υφίσταται και να υλοποιείται ένα Εθνικό Υπερκομματικό και Διαχρονικό Σχέδιο Εθνικών Στόχων.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο