Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει από την Συρία παρά την επίθεση κατά των συμμάχων της ανταρτών

Syrian rebels patrol.  According to media reports Syrian helicopter bombarded a rebellious area. EPA/ABDURRARHMAN AL SHERIF/ANADOLU A TURKEY OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVESSyrian rebels patrol.


Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις της στην Συρία δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά την επίθεση συριακού ελικοπτέρου κατά υποστηριζόμενων από την Άγκυρα ανταρτών.
Αυτή ήταν η πρώτη άμεση σύγκρουση μεταξύ του συριακού στρατού και των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία από τον Αύγουστο, οπότε η Άγκυρα ξεκίνησε μια επιχείρηση μέσα στο συριακό έδαφος.

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν Σύρους αντάρτες, αντί του Ισλαμικού Κράτους, επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Όμως οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού για την εκκαθάριση των συροτουρκικών συνόρων από το ΙΚ θα συνεχιστούν μέχρις ότου οι δυνάμεις που υποστηρίζει η Άγκυρα να καταλάβουν τη συριακή πόλη αλ Μπαμπ, υπογράμμισε ο ίδιος.
Από την πλευρά τους οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον συριακό στρατό προειδοποίησαν την Τουρκία να μην προελάσει προς τις θέσεις τους προς τα βόρεια και τα ανατολικά του Χαλεπιού, εξηγώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αντιμετωπιστεί «αποφασιστικά και με πυγμή».
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο του Ιράκ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα, αν υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης Ταλ Άφαρ.
Μια σιιτική παραστρατιωτική ομάδα, που εκπαιδεύτηκε από το Ιράν, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υποστηρίξει τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις που προελαύνουν προς την Ταλ Άφαρ, 55 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης.
Η Τουρκία φοβάται ότι η εμπλοκή σιιτικών παραστρατιωτικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης, θα πυροδοτήσει διαδογματική βία στην κυρίως σουνιτική επαρχία της Νινευή και θα προκαλέσει μαζική έξοδο προσφύγων.
http://mignatiou.com/2016/10/klimakosi-siriako-elikoptero-vomvardise-ipostirizomenous-apo-tin-agkira-antartes/

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Άγκυρα