Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Το «Μακρύ Χέρι» του Κρεμλίνου απλώνεται στην Ευρώπη

Του Γιώργου Παυλόπουλου

«Σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης, η επιρροή της Ρωσίας έχει καταστεί πλέον σε τέτοιο βαθμό διαβρωτική και ενδημική ώστε να συνιστά απειλή τόσο για τη σταθερότητά τους στο εσωτερικό όσο και για τον δυτικό προσανατολισμό τους, ταυτόχρονα όμως και για την Ευρω-Ατλαντική Συνοχή». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει έρευνα σε πέντε χώρες της Ευρώπης που άλλοτε αποτελούσαν «δορυφόρους» της

ΕΣΣΔ -Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Λετονία, αλλά και Σερβία- την οποία διεξήγε επί 16 μήνες το αμερικανικό Ινστιτούτο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), σε συνεργασία με το βουλγαρικό Κέντρο Σπουδών για τη Δημοκρατία.

Υπό ένα γενικό τίτλο ο οποίος κυριολεκτικά τα... λέει όλα -«Το εγχειρίδιο του Κρεμλίνου: Κατανοώντας τη ρωσική επιρροή στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη»- η έρευνα διαπιστώνει πως «η Ρωσία έχει συγκροτήσει ένα αδιαφανές δίκτυο χειραγώγησης στην περιοχή, το οποίο χρησιμοποιεί προκειμένου να επηρεάζει και να κατευθύνει τη λήψη αποφάσεων» -δημιουργώντας, έτσι, ένα «ανήθικο κύκλο».

Διαφθορά

Σημειώνει, επίσης, ότι «η διαφθορά είναι το βασικό λιπαντικό αυτού του μηχανισμού», ενός ζωτικού συστατικού του Νέου Πολεμικού Δόγματος της Μόσχας, στο πλαίσιο του οποίου «κυριαρχεί η στρατηγική της επιρροής και όχι της άσκησης βίας», ενώ «πρωτεύων στόχος είναι το σπάσιμο της εσωτερικής συνοχής του αντίπαλου συστήματος και όχι η εκμηδένισή του».

Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία κάνει λόγο για μια μεγάλη απειλή για τη Δύση, στηρίζονται και στο «αποτύπωμα» της Ρωσίας στις οικονομίες των παραπάνω πέντε χωρών. Έτσι, με βάση τα στοιχεία που επικαλείται, στη Βουλγαρία το ποσοστό του ΑΕΠ που έχει άμεση σχέση με ρωσικά συμφέροντα και επενδύσεις ξεπερνά το 22%, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει ουσιαστικά να «κατακτηθεί» από τη Μόσχα.

Υψηλός αξιολογείται ο κίνδυνος στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, παρά το γεγονός ότι εκεί το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω του 12%. Όσο για τις Σερβία και Λετονία, βρίσκονται σε ενδιάμεση θέση (μεταξύ 12% και 22%), όμως η πρώτη φέρεται είναι πιο επιρρεπής από τη δεύτερη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα στο Reuters, οι δραστηριότητες της Ρωσίας περιλαμβάνουν δωροδοκίες, προπαγάνδα, παραπληροφόρηση, αλλά και «κατά περίπτωση» δολοφονίες αντιπάλων του Κρεμλίνου, ενώ αξιοποιούν πλέον και τις δυνατότητες του Διαδικτύου. Έφερε δε ως παράδειγμα και τις κατηγορίες για εμπλοκή Ρώσων χάκερ στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, κατά των Δημοκρατικών και υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ...

Η «Πέμπτη Φάλαγγα» του Πούτιν

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται παρόμοιοι ισχυρισμοί. Για παράδειγμα, τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα κέντρο ερευνών του βρετανικού στρατού σημείωνε ότι «η Ρωσία έχει ανοίξει ένα νέο πολιτικό μέτωπο στο εσωτερικό της Ευρώπης, στηρίζοντας την Ακροδεξιά σε βάρος της φιλελεύθερης Ε.Ε.». Σημείωνε, επίσης, ότι κυβερνήσεις όπως αυτές της Ουγγαρίας και της Ελλάδας «συμπαθούν ανοιχτά» τον Πούτιν, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει μια Πέμπτη Φάλαγγα στη δυτική και την κεντρική Ευρώπη, η οποία αποδυναμώνει την απάντησή μας στη ρωσική επιθετικότητα».

Ωρα να επέμβει το... ιππικό!

Η αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών θεσμών και το έλλειμμα εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών κοινωνιών προς την Ε.Ε. καθιστά επιτακτική την ανάγκη παρέμβασης των ΗΠΑ, που ουσιαστικά καλούνται για ακόμη μια φορά να σώσουν τη Γηραιά Ήπειρο από το... (μετα)κομμουνιστικό κίνδυνο. Η «παραίνεση» που απευθύνει η συγκεκριμένη έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση είναι δύσκολο να αγνοηθεί: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να αδιαφορούν απέναντι σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Το σύνολο των μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να αναγνωρίσουν συλλογικά ότι η ρωσική επιρροή δεν είναι απλώς μια πρόκληση για την εσωτερική διακυβέρνηση, αλλά συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια, οι δε προσπάθειες να αντιμετωπιστεί πρέπει να βασίζονται σε αυτή την παραδοχή», σημειώνει χαρακτηριστικά. Προτείνει, επίσης, στην Ουάσιγκτον να «επαναπροσανατολίσει τη στρατηγική της με κέντρο βάρους την Ευρώπη», θέτοντας ως προτεραιότητα την αποκάλυψη αυτών των δικτύων και της διαφθοράς που τα «λιπαίνει», υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του Κρεμλίνου. Θεωρεί, μάλιστα, ότι πρέπει να διατεθούν σημαντικοί πόροι για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος -και ταυτόχρονα, βεβαίως, να ενισχυθεί ξανά η αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη.

Πηγή "Ημερησία"