Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Ο Ερντογάν έχασε στη Μοσούλη;

Σάββας Καλεντερίδης

  • Κούρδοι περμεργκά έτοιμοι για την απελευθέρωση της Μοσούλης (φωτ.: EPA / Andrea Dicenzo)
Ο αποκλεισμός του τουρκικού στρατού από τη συμμετοχή στην επιχείρηση της Μοσούλης έχει δημιουργήσει ένα δυσάρεστο κλίμα για τον Ερντογάν, ο οποίος με δηλώσεις του είχε δώσει την εντύπωση στους Τούρκους ότι η Τουρκία είναι τόσο δυνατή, που όπως και να ’χει το πράγμα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση. Αρκεί να θυμηθούμε τις απαξιωτικές δηλώσεις που είχε κάνει εναντίον του πρωθυπουργού του Ιράκ, Χαϊντάρ αλ Αμπάντι, όταν εκείνος δήλωνε ότι τα στρατεύματα της Τουρκίας που σταθμεύουν παράνομα στην Μπασίκα δεν πρόκειται να συμμετέχουν στην επιχείρηση, και όποιες δυνάμεις τολμήσουν να το κάνουν θα είναι στόχος. 
Όσον αφορά τις δηλώσεις του Ερντογάν στο Ριζαίο, από όπου και η αναφορά στον «Εθνικό Όρκο», στα σύνορα της… ψυχής των Τούρκων και το δημοψήφισμα στη Θράκη (που ήταν σχολιασμός του αρθρογράφου της Sabah και εσφαλμένως απέδωσε ο Άρης Αμπατζής του ΑΠΕ στον Τούρκο πρόεδρο), θα πρέπει να πούμε τα εξής: Το περιεχόμενο των δηλώσεων Ερντογάν εντάσσεται στον νέο εθνικό σχεδιασμό της Τουρκίας, ο οποίος γίνεται ακριβώς πάνω στα σύνορα της… ψυχής των Τούρκων και ίσως λίγο παραπέρα. Απλώς ο Ερντογάν ίσως να αναγκάστηκε να κάνει τη συγκεκριμένη αναφορά στην πατρίδα του, το Ριζαίο του Πόντου, για να ξεπεράσει φραστικά τα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έλεγαν ότι «Ο Ερντογάν έχασε στη Μοσούλη».
Παραθέτουμε παρακάτω σε ακριβή μετάφραση του υπογράφοντος από τα τουρκικά, άρθρο του Σουλεϊμάν Όζισικ, διευθυντή της ηλεκτρονικής εφημερίδας Internethaber.com, σχετικά με την απελευθέρωση της Μοσούλης και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Η επιχείρηση της ΜοσούληςΆρχισε η επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Στην επιχείρηση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, και στην οποία θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο ο ιρακινός στρατός και ο στρατός των Κούρδων πεσμεργκά, η Τουρκία δεν λαμβάνει μέρος.
Χωρίς αμφιβολία, εκείνος που θα επηρεαστεί περισσότερο από τις εξελίξεις στη Μοσούλη, εκτός από τον τοπικό πληθυσμό, είναι η Τουρκία.
Ο Ερντογάν έκανε πολύ πρόωρα μια δήλωση με την οποία έδειχνε ότι δεν υπολογίζει κανέναν στον κόσμο: «Θα είμαστε παρόντες και στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την επόμενη μέρα». Όμως αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά, είναι ότι οι ίδιες οι εξελίξεις είναι αυτές που θα υποχρεώσουν την Τουρκία να εισβάλει στη Μοσούλη και όχι να μείνει απ’ έξω. Κι αυτό γιατί αν δεν μπούμε εμείς στη Μοσούλη, τότε ο πόλεμος θα έλθει στην Τουρκία.

(Φωτ.: EPA / Ahmed Jalil)
Χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατούσε το «Ο Ερντογάν έχασε στη Μοσούλη». Δυστυχώς, ως χώρα δεν μπορούμε να δούμε μπροστά, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Και όποιος έχει στο χέρι του ένα «έξυπνο» τηλέφωνο, στέλνει μηνύματα που σχετίζονται με τη διεθνή πολιτική.
Μπορεί σήμερα να φαίνεται ότι έχασε ο Ερντογάν, όμως δεν βλέπουμε ότι οδηγούμαστε σε καταστάσεις που αύριο μπορεί να αποδειχτεί ότι εκείνος που έχασε είμαστε όλοι εμείς.
Αυτό που οφείλει να κάνει ο Ερντογάν, είναι να χαλάσει αυτό το παιχνίδι που είναι σε εξέλιξη. Άλλωστε με τις δηλώσεις του αυτό κάνει. Και είμαι σίγουρος ότι οι δηλώσεις του θα αποφέρουν το ανάλογο αποτέλεσμα.
Αναφορικά με εκείνους που διαδίδουν ότι «ο Ερντογάν έχασε», ο Ερντογάν κάνει αυτό που πρέπει ως ηγέτης ενός κράτους και προστατεύει με νύχια και με δόντια τα συμφέροντα της χώρας.
Τουλάχιστον δεν κάνει εκείνο που έκανε ο Ινονού και δεν θάβει κάτω από το έδαφος 50 μαχητικά αεροπλάνα, επειδή του το ζήτησαν οι ΗΠΑ.
Άλλωστε αυτό είναι που δεν μπορείτε να χωνέψετε, έτσι δεν είναι;