Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Ραντεβού στα γουναράδικα...

Ραντεβού στα γουναράδικα...Του Κώστα Στούπα 
Πάγια άποψη αυτής της στήλης μετά το 2010 ήταν και παραμένει πως η Ελλάδα θα είναι το τελευταίο σοβιετικού τύπου καθεστώς που θα καταρρεύσει στην Ευρώπη. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση.

Δεν υπήρχε ποτέ καμιά αυταπάτη πως αυτοί που κυβερνούσαν και συνεχίζουν να κυβερνάνε την ελληνική οικονομία και τη χώρα είναι η συνδικαλιστοκρατία του δημοσίου και μερικοί διαπλεκόμενοι μαζί τους κρατικοδίαιτοι οικονομικοί ολιγάρχες.
Η πολιτική εξουσία στη μεταπολίτευση δεν ήταν παρά η χειραγωγούμενη "βιτρίνα" αυτού του παρακράτους. Η μοναδική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε απευθείας τους συνδικαλιστές να κυβερνήσουν υπουργεία και ΔΕΚΟ, ενώ οι προηγούμενοι  όριζαν διάφορους πολιτικούς, πολιτευτές και μάνατζερς οι οποίοι έκαναν ό,τι ακριβώς τους όριζε το παρακράτος των συνδικαλιστών που αποτελούσε βασικό ιμάντα μεταβίβασης της εξουσίας από και προς τους πελάτες.
Στις περιπτώσεις που κάποιες διοικήσεις δεν συμμορφώνονταν πλήρως, όπως π.χ. αυτή του Αθανασόπουλου στη ΔΕΗ, το συνδικαλιστικό παρακράτος δεν τους άφηνε σε χλωρό κλαρί εισβάλλοντας στα γραφεία με απειλές και προπηλακισμούς ή δικαστικές προσφυγές. Παρεμπιπτόντως, η ματαίωση των επενδύσεων Αθανασόπουλου τότε για λόγους που έχουν να κάνουν και με τη διαπλοκή συμφερόντων, είναι μια από τις βασικές παραμέτρους που η ΔΕΗ είναι έτοιμη να καταρρεύσει και η χώρα ενεργειακά να γυρίσει δεκαετίες πίσω.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε λοιπόν τους συνδικαλιστές που τόσα χρόνια διοικούσαν από το παρασκήνιο να διοικήσουν απευθείας. Το ευτυχές είναι πως η χώρα και η οικονομία καταρρέουν στα χέρια αυτών που πραγματικά την κατέστρεψαν, το ατυχές είναι πως η χώρα και η οικονομία καταρρέουν και αυτό θα έχει επίπτωση στη ζωή όλων μας και των παιδιών μας.
Όσοι νομίζουν πως η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα είναι η τελευταία σοβιετικού τύπου κρατικοδίαιτη κλεπτοκρατία που θα καταρρεύσει στην Ευρώπη, ας κοιτάξουν την κατάσταση και την κατεύθυνση της Ελλάδας και των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια.
Η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες είναι ένα από θέματα της προεκλογικής εκστρατείας στην Πολωνία, της χώρας που προηγήθηκε της σοβιετικής κατάρρευσης. Όλοι θυμούνται τα τρόφιμα  με τα δελτία και τις ελλείψεις βασικών ειδών της δεκαετίας του ’80 στη σοσιαλιστική Πολωνία.
Όλοι θυμόμαστε τους Πολωνούς μετανάστες στην Ελλάδα τα χρόνια που ακολούθησαν τη σοβιετική κατάρρευση.
Το 1990 το κατά κεφαλήν Ακαθόριστο Εθνικό εισόδημα της Πολωνίας με βάση την αγοραστική δυνατότητα [Gross Domestic Product per capita adjusted by purchasing power parity (PPP)] ήταν περί τα 7.000 δολάρια. Σήμερα είναι περί τα 25.000. Το αντίστοιχο κατά κεφαλήν το 1990 στην Ελλάδα ήταν στα 21.000 δολάρια,  το 2007 έφτασε 32.000 δολ. και τώρα είναι στα 25.000 δολάρια όσο δηλ. και στην Πολωνία.  Το 2015 η Ελλάδα είχε πέσει στην 86η  θέση από πλευράς ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια κατάταξη ενώ η Πολωνία είχε σκαρφαλώσει στην 33η  θέση. Είναι θέμα χρόνου να μας ξεπεράσουν.
Είναι φανερό πως Πολωνία και Ελλάδα ακολουθούν αντίστροφους δρόμους. Η Πολωνία γίνεται καπιταλιστική, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και το βιοτικό της επίπεδο και η Ελλάδα της σοσιαλιστικής μεταπολίτευσης βυθίζεται στη φτώχεια που χαρακτηρίζει όλα τα αριστερά καθεστώτα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία στην Πολωνία η Ελλάδα του κ. Τσίπρα χρησιμοποιείται σαν παράδειγμα προς αποφυγήν.
Ποιος θέλει να κάνει την Πολωνία δεύτερη Ελλάδα λέει ένα προεκλογικό σποτ, ενώ ένα άλλο λέει "Μην κάνεις τον Έλληνα". Που σημαίνει "μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις". Βλέπε: Η Ελλάδα σαν παράδειγμα αποφυγής
Η Ελλάδα κινείται με μεγάλη ταχύτητα, τηρουμένων των αναλογιών του "λίπους" που έχουν συσσωρεύσει τα ελληνικά νοικοκυριά εντός και εκτός Ελλάδας που υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ  και εξομαλύνουν την πτώση, προς μια κατάρρευση ανάλογη των σοβιετικών οικονομιών στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Το μόνο παρήγορο είναι πως αυτή λαμβάνει χώρα στα χέρια της πιο αριστερής κυβέρνησης της μεταπολίτευσης και αυτό ίσως βγάλει από τον αριστερό λήθαργο ένα μέρος από την πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία αυτής της  χώρας.
Τα "τραύματα" της Πολωνίας από την περίοδο του σοσιαλισμού ήταν τέτοια που πριν από μερικά χρόνια απαγορεύτηκε κάθε αναφορά σε δρόμους, δημόσια κτίρια και χώρους, που διαδίδει "τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς".
Η εκτίμηση είναι πως η Ελλάδα θα είναι το τελευταίο σοβιετικό καθεστώς της Ευρώπης που θα καταρρεύσει και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα είναι αυτή που θα προκαλέσει στη χώρα τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον πόλεμο, μεγαλύτερη ίσως από την τραγωδία της Κύπρου που κατάφερε η δικτατορία των συνταγματαρχών.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μοιάζει πως θα είναι αυτή που θα ξεθεμελιώσει την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς μεταπολεμικά και ιδίως μεταπολιτευτικά. Θα πετύχει αυτό που δεν πέτυχε το αυταρχικό μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς και η δικτατορία.