Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Στήριξη Γάλλου ΥΠΕΞ Ερό σε Άγκυρα για γενοκτονία Αρμενίων, ΡΚΚ: Κόντρα για μέτρα έκτακτης ανάγκης

A handout picture provided by Turkish President Press office shows, Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) chats with French Foreign Minister Jean-Marc Ayrault (R), during their meeting in Ankara, Turkey, 24 October 2016. EPA/TURKISH PRRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES


Ένταση προκλήθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μεταξύ του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό και του Τούρκου ομόλογού του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ισχύει και στις δύο χώρες.
Ο Γάλλος Υπουργός είπε ότι στη χώρα του η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφαρμόζεται διαφορετικά από ό,τι στην Τουρκία και πως
στη χώρα του η δικαιοσύνη είναι ακόμη ανεξάρτητη. Αμέσως ο Τούρκος Υπουργός διαφώνησε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας. “Ο στόχος και περιεχόμενο και των δύο είναι ίδιος. Στόχο τους έχουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Και στις δύο χώρες δεν έχουν περιοριστεί οι ελευθερίες των πολιτών”, δήλωσε.
Ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για στήριξή χώρας του στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα 15ης Ιουλίου και είπε ότι δημιουργήθηκε στρατηγικός μηχανισμός για την περαιτέρω βελτίωση σχέσεων δύο χωρών. “Η Γαλλία είναι μια χώρα με την οποία οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές”, δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν λίγο παραπάνω για να φτάσουν το στόχο των 20 δις δολαρίωνόγκο εμπορικών συναλλαγών.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχουν τις ίδιες απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στο θέμα Συρίας, στο θέμα της κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι, στην πολιτική λύση, το θέμα Άσσαντ και το Ιράκ. Για το ΡΚΚ είπε ότι πολλά μέλη του έρχονται στην Τουρκία και κάνουν επιθέσεις. “Τώρα το Σιντζάρ θέλουν να το κάνουν δεύτερο Καντίλ. Χρησιμοποιώντας τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, θα πολεμήσουμε το ΡΚΚ στο Ιράκ, θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας”, ανέφερε.
Για τη Μοσούλη ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τέσσερα F16 συμμετέχουν στις επιχειρήσεις συμμαχίας. Όπως είπε, στην Μπασίκα οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν μέχρι σήμερα 700 τρομοκράτες Ισλαμικού Κράτους. Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι σήμερα από Ιράκ έφτασαν 300 χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Υπουργός αναφέρθηκε στην ποινικοποίηση της γενοκτονίας των Αρμενίων στη Γαλλία και είπε ότι η συζήτηση είναι για τους ιστορικούς. “Εμείς οι πολιτικοί δεν μπορούμε να μιλάμε γι αυτό το θέμα”, είπε. Στο θέμα του ΡΚΚ στήριξε την Τουρκία, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται και κάτω από την απειλή του. “Η Γαλλία είναι πάντα στο πλευρό της Τουρκίας. Για τη Γαλλία το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση”, ανέφερε.
Για το Συριακό είπε ότι πρέπει οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος Συρίας και Ρωσίας πρέπει να σταματήσουν στο Χαλέπι και πως μόνο έτσι μπορεί να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό. Ανέφερε ότι στο θέμα Σύριων προσφύγων η Τουρκία έδειξε έκτακτη αλληλεγγύη και πως 3 δισ. πρόσφυγες φιλοξενούνται στην Τουρκία.
Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Τουρκία

 http://mignatiou.com/2016/