Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Αμερικανικού design με γερμανικά γυαλιά τα προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής!

Αμερικανικού design με γερμανικά γυαλιά τα προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής!
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κυβέρνηση του Barack Obama έχει παραχωρήσει πλήρως τα ηνία του χειρισμού και σχεδιασμού στον ευρωπαϊκό χώρο –ειδικά εντός της Ε.Ε. και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.– στη Γερμανία. Το Βερολίνο και η Καγκελάριος, Angela Merkel, λόγω του τεράστιου πολιτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει με το προσφυγικό στο εσωτερικό της Γερμανίας, το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και το απίστευτο μπάχαλο στη Συρία, έχει δρομολογήσει μια πορεία χαϊδέματος και αποδοχής των επικίνδυνων σχεδίων του Tayyip Erdoğan.Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, ξάφνιασε αυτούς που ήθελαν να ξαφνιαστούν, με τις δηλώσεις που αμφισβητούν ευθέως της Συνθήκη της Λωζάννης, ξεκίνησε μια κατρακύλα η οποία δεν φαίνεται να έχει τελειωμό και προοιωνίζει δυσμενείς εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της χώρας.
Το εσκεμμένο παραλήρημα του κ. Erdoğan, ακολούθησε ένας δήθεν καβγάς στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο οποίος είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα να προστεθούν στο καλάθι των αμφισβητήσεων από την πλευρά της Άγκυρας 16 νησιά στο Αιγαίο, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ η Τουρκία λέει ότι είναι δικά της, έγινε λάθος και είναι και ριγμένη που τα έχασε.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στον χορό της τραγωδίας ανοίξαμε και σας περιμένουμε ήρθε να προστεθεί και η Αλβανία, θέτοντας θέμα Τσάμηδων, το οποίο μάλιστα γίνεται ανησυχητικό με τις στην ουσία άνευ ουσιαστικής απάντησης ενδιαφέρουσες αιτιάσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, Ditmir Bushati (ΦΩΤ.).
Οι απαντήσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε αυτή την καταιγίδα αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων, ξεκίνησαν από χλιαρές και έφτασαν στο επίπεδο του τυπικού. Για να μην αναφέρει κανείς τα τραγελαφικά των ξενόγλωσσων απαντήσεων.
Βέβαια, πέρα από την ανάλαφρη αντιμετώπιση από την πλευρά της κυβέρνησης, και στον χώρο της αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι έσκισε τα ρούχα του, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.
Στο καταστροφικό παζλ που αρχίζει να διαμορφώνεται, βασικό κομμάτι αποτελεί και η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για άρον άρον επίλυση του Κυπριακού σε μια καλά καμουφλαρισμένη νέα έκδοση του Σχεδίου Αννάν, η οποία σαφώς θα γέρνει την πλάστιγγα προς την πλευρά της Τουρκίας.
Δυτικός Αναθεωρητισμός
Εκείνο όμως που ανεβάζει το θερμόμετρο της ανησυχίας στα ύψη είναι η αντιμετώπιση αυτού του κύματος αναθεωρητισμού, από σημαντικά κέντρα επιρροής και σχεδιασμού, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία – Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τις απαντήσεις που δίνουν όταν ερωτώνται για όλες αυτές τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας, της Αλβανίας, αλλά και τις κινήσεις τους όσο αφορά το Κυπριακό, όποιος είναι επαρκώς σκεπτόμενος και ρεαλιστής μόνο ήσυχος δεν μπορεί να αισθάνεται.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κυβέρνηση του Barack Obama έχει παραχωρήσει πλήρως τα ηνία του χειρισμού και σχεδιασμού στον ευρωπαϊκό χώρο –ειδικά εντός της Ε.Ε. και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.– στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, η γερμανική σκέψη και τα γερμανικά συμφέροντα είναι βαθιά ριζωμένα στα διπλωματικά γραφεία του Foggy Bottom, όπου βρίσκεται το State Department.
Ένα μεγάλο ερωτηματικό στη σύνθεση του παζλ αποτελεί η στάση της Μεγάλης Βρετανίας, ειδικά υπό το πρίσμα του Brexit. Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή το Λονδίνο είναι απορροφημένο στη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. και θα του πάρει αρκετό καιρό να ξαναδραστηριοποιηθεί στην κρίσιμη στρατηγικά περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου διαθέτει μακρά παράδοση, βαθιά γνώση και σημαντικά συμφέροντα.
Το Βερολίνο και η Καγκελάριος, Angela Merkel, λόγω του τεράστιου πολιτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει με το προσφυγικό στο εσωτερικό της Γερμανίας, το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και το απίστευτο μπάχαλο στη Συρία, έχει δρομολογήσει μια πορεία χαϊδέματος και αποδοχής των επικίνδυνων σχεδίων του Tayyip Erdoğan. Η Ουάσιγκτον έχει δώσει το πράσινο φως σε αυτήν την πολιτική – τακτική, λόγω του παραδοσιακού τρόπου σκέψης και αντιμετώπισης έναντι της Τουρκίας που επικρατεί στο κατεστημένο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας των ΗΠΑ, για δεκαετίες.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, βουτηγμένη μέσα στο σπιράλ θανάτου των μνημονίων, με μια Οικονομία ουσιαστικά διαλυμένη και στηριζόμενη σε δανεικά για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της, ως χώρα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ραγδαίες εξελίξεις που έρχονται στον τομέα των εθνικών θεμάτων. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό υπάρχει μια σαφής προσπάθεια να πληγούν κεντρικοί πυλώνες του Ελληνισμού, υπονομεύοντας την ιστορική μνήμη και αποσταθεροποιόντας την κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και εθνική συνοχή.
Επίσης, με δεδομένη αυτήν τη στάση της Δύσης, υπάρχει σαφής προσπάθεια εισχώρησης της Ρωσίας στον ελληνικό χώρο, με ισχυρά συμφέροντα να έχουν αρχίσει ήδη να συγκρούονται στο παρασκήνιο.
Όλη αυτή η συντονισμένη προσπάθεια ριζικού αναθεωρητισμού των δεδομένων που μέχρι σήμερα επικρατούν στον τομέα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της χώρας, αλλά και η σαφής προσπάθεια αφελληνισμού στο εσωτερικό, δεν είναι τυχαία. Εκπορεύεται από κοντόφθαλμους αμερικανο-γερμανικούς υπολογισμούς και αποτελεί ίσως τη σοβαρότερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Photo by hjl, CC BY 2.0.
Οι προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 8 Νοεμβρίου, είναι ένα κομβικό σημείο στις εξελίξεις αυτής της προσπάθειας αναθεώρησης των δεδομένων στον τομέα των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Το ποια θα είναι η στάση του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, όσο αφορά τον ρόλο της Ουάσιγκτον στη διαμόρφωση της πολιτικής γύρω από την Ελλάδα, θα κρίνει και το εάν θα συνεχίσει η πολιτική της Δύσης για το μέλλον της χώρας μας να φορά αμερικανικού design γερμανικά γυαλιά ή εάν θα γίνει αντιληπτό ότι η Τουρκία έχει ήδη χαθεί για τη Δύση και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει η πολιτική ανοχής απέναντί της. Εύχομαι, για το καλό της Δύσης και το μέλλον της Βόρειο - Ατλαντικής Συμμαχίας τα γυαλιά να γίνουν το συντομότερο δυνατό American Optical!
* Ο κ. Δημήτρης Γ. Απόκης είναι διεθνολόγος, απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και δημοσιογράφος.

liberal.gr