Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

ΥΠΕΞ για κατάσχεση αλβανικών βιβλίων: Οι απαραίτητοι διπλωματικοί χειρισμοί έχουν ήδη πραγματοποιηθεί

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έθεσε άμεσα το ζήτημα στον Αλβανό ομόλογό του την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, αφού κατήγγειλε άμεσα το περιστατικό την επομένη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και αφού με ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας αποκαλύφθηκαν οι αλβανικές στοχεύσεις (φωτ. αρχείου)
«Η Νέα Δημοκρατία χρειάστηκε έξι ολόκληρες ημέρες για να αντιληφθεί ότι οι απαραίτητοι διπλωματικοί χειρισμοί είχαν ήδη πραγματοποιηθεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη για το ζήτημα της κατάσχεσης αλβανικών σχολικών εγχειριδίων με αλυτρωτικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έθεσε άμεσα το ζήτημα στον Αλβανό ομόλογό του την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, αφού κατήγγειλε άμεσα το περιστατικό την επομένη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και αφού με ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας αποκαλύφθηκαν οι αλβανικές στοχεύσεις.
Στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με «τη σύλληψη από τις ελληνικές αρχές υπαλλήλων του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, που διακινούσαν προπαγανδιστικό υλικό αλυτρωτικού περιεχομένου στη χώρα μας» οι βουλευτές της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφεραν ότι «η διακίνηση προπαγανδιστικού υλικού αλυτρωτικού περιεχομένου προς τη χώρα μας από κρατικούς υπαλλήλους της Αλβανίας, εκτός από  ποινικές, έχει αναμφίβολα και διπλωματικές προεκτάσεις,  εξαιτίας της υπηρεσιακής ιδιότητας των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση».
Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και ο υπεύθυνος Τομέα Εξωτερικών του κόμματος ζήτησαν από τον κ. Κοτζιά να προβεί σε όλες τις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες, ώστε να αναδείξει τις επιπτώσεις της ενέργειας αυτής στην ομαλή πορεία των σχέσεων Ελλάδας –Αλβανίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.
Επεσήμαναν τέλος ότι πρέπει να δοθούν άμεσα οι αναγκαίες διευκρινήσεις από  πλευράς Αλβανίας, «ώστε να μην υπάρχουν σκιές και αναπάντητα ερωτήματα, που θα οδηγήσουν σε επανάληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον».
 Ναυτεμπορική