Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

“Με πλημμύρα μεταναστών” απειλεί την Ευρώπη η Άγκυρα αν διακοπούν οι διαπραγματεύσεις

Η διακοπή των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία μπορεί να «πλημμυρίσει» τα κράτη–μέλη με κύματα μεταναστών, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ.  EPA/FLORIAN GAERTNER/POOL MANADOTORY CREDIT EDITORIAL USE ONLYΗ διακοπή των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία μπορεί να «πλημμυρίσει» τα κράτη–μέλη με κύματα μεταναστών, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ. EPA/FLORIAN GAERTNER

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ απείλησε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χωρίς την βοήθεια της Άγκυρας η Ευρώπη μπορεί να «πλημμυρίσει» με κύματα μεταναστών.

Η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για την Γηραιά Ήπειρο από ό,τι στην Τουρκία, υποστήριξε.
«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.
«Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Νωρίτερα σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του παγώματος των συνομιλιών με την Τουρκία λόγω της «δυσανάλογης» αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik
Άγκυρα