Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Οι Αμερικανοί ανατίναξαν Τούρκο οπλαρχηγό της Αλ Κάιντα στη Συρία

Οι Αμερικανοί ανατίναξαν Τούρκο οπλαρχηγό της Αλ Κάιντα στη Συρία
Ο Χαϊντάρ Κιρκάν, Τούρκος τζιχαντιστής οπλαρχηγός που εκπαιδεύτηκε στρατιωτικά και θρησκευτικά στα στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν το 1999, σκοτώθηκε από αμερικάνικο ντρον στις 17 Οκτωβρίου στην πόλη Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τετάρτη, «επιβεβαιώνεται ο θάνατος του θρυλικού τρομοκράτη της Αλ Κάιντα και διεθνούς συνωμότη Χαϊντάρ Κιρκάν από αμερικανική αεροπορική επιδρομή τον περασμένο μήνα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας», δήλωσε ο Μπρετ ΜακΓκούργκ.
Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κιρκάν ευθύνεται για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων και στο εξωτερικό.
«Ήταν ενεργά εμπλεκόμενος στον σχεδιασμό επιθέσεων στο εξωτερικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις την Τετάρτη.
Ο Κιρκάν, επιφανής Τούρκος οπλαρχηγός της Αλ Κάιντα, γεννήθηκε το 1980 στο Ικόνιο και ήταν ύποπτος για ανάμιξη στις βομβιστικές επιθέσεις τον Νοέμβριο του 2003 στην Κωνσταντινούπολη που στοίχισαν τη ζωή σε 59 ανθρώπους.
Ο Κιρκάν ήταν ενεργός σε πυρήνες της Αλ Κάιντα στο εσωτερικό της Τουρκίας στις επαρχίες Ικονίου, Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης μέχρι το 2011.
Στη συνέχεια βρήκε την «επανάσταση» των ονείρων του στη Συρία και έσπευσε να ενταχθεί στις εκεί μαχόμενες συμμορίες της Αλ Κάιντα.
Οι Αμερικανοί τον αναζητούσαν εδώ και αρκετό καιρό. Ο Κιρκάν στην Ιντλίμπ ήταν πρωτοπαλίκαρο της οργάνωσης Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ, δηλαδή της πρώην Αλ Νούσρα, του κυρίως βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Η ανακοίνωση της εξολόθρευσης του Τούρκου οπλαρχηγού δεν είναι τυχαίο που έγινε τώρα και ανακοινώθηκε. Αφενός μεν είναι απάντηση στους Ρώσους, που κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι δεν «πειράζουν» την Αλ Κάιντα στη Συρία, αφετέρου αποτελεί και μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα αρχίσουν να εξολοθρεύονται οι «λεβέντες» που έχει στείλει ο Ερντογάν στη Συρία.
tribune.gr