Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Μάθημα κιτρινισμού ή … «ψωνίσαμε από Σβέρκο»

rasputin1

της Χριστίνας  Σταματοπούλου
Στο φύλλο του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου της Εφημερίδας των Συντακτών, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο κάποιου κυρίου Σβέρκου όπου μπορεί κανείς να πάρει εξαιρετικά μαθήματα κιτρινισμού. Το άρθρο τιτλοφορείται «Όλα τα εξαπτέρυγα της Εκκλησίας» και προσπαθεί (!) να κάνει μια ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην Εκκλησία και τους ιεράρχες, φυσικά με κριτήρια αριστεριστή της συμφοράς και γι’ αυτό χωρίς καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Τόσα ξέρει, τόσα λέει, ή, κατά πως λέει ο ποιητής: «Δεν φταίει αυτός, τόσος ήταν». Εκείνο όμως που είναι ανεπίτρεπτο είναι ο κιτρινισμός και οι ανενδοίαστες συκοφαντίες που αναμασάει. Θαυμάστε δημοσιογραφική δεοντολογία:
«Όσοι γνωρίζουν από παλιά τον Ιερώνυμο επισημαίνουν ότι ποτέ δεν θέλησε να αιφνιδιαστεί από την πολιτική [ ]. Με άλλα λόγια, προετοιμάζεται αρκετά πριν από μια σημαντική αλλαγή. Και συμπληρώνουν χαρακτηριστικά: “Όπως προετοιμαζόταν κάποτε για την έλευση του Αλέξη Τσίπρα, προετοιμάζεται τώρα για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη”. Συνομιλεί άλλωστε σχεδόν καθημερινά με πρόσωπα όπως ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς». (Η υπογράμμιση δική μας).
Ο δεξιοτέχνης «δημοσιογράφος» μας κατασκευάζει το γνωστό αμάλγαμα: πρώτα λέει  ότι ο Ιερώνυμος «προετοιμάζεται για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και στην αμέσως επόμενη φράση αναφέρεται στις καθημερινές συνομιλίες του με τον Καραμπελιά. Η εξίσωση λύθηκε, Μητσοτάκης=Καραμπελιάς! Όπερ έδει δείξαι. Άξιος ο μισθός σας κύριε Σβέρκο! Πετάει τις ανοησίες και τα ψεύδη του χωρίς αιδώ, χωρίς τεκμηρίωση και, φυσικά, κατά τη γνωστή ρήση «λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει», του μέντορά του Γκέμπελς.
Αν ο Καραμπελιάς συνομωτούσε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υπέρ του Μητσοτάκη, μάλλον εμείς –και προπαντός ο ίδιος ο Καραμπελιάς– θα είμαστε οι πρώτοι που θα το γνωρίζαμε. Τώρα, βέβαια, αν ζητήσουμε από τον κύριο Σβέρκο να μας πει πότε έπεσε στην αντίληψή του μια τέτοια «συνομιλία», γράφει με τέτοιον τρόπο ώστε να μας παραπέμπει στις «πηγές» του, δηλαδή σε κάποιους που «γνωρίζουν από παλιά» τον αρχιεπίσκοπο, πηγές βέβαια τις οποίες κρατάει ανώνυμες! Είναι φανερό ότι ο εν λόγω κύριος έχει φοιτήσει με επιμέλεια στη σχολή κιτρινισμού του γνωστού μας «Ιού», από τα παλιά χρόνια της Ελευθεροτυπίας.
Εμείς όμως διαθέτουμε την πιο τρανταχτή απόδειξη (sic) ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν συμβουλεύεται τον Καραμπελιά, γιατί αν το έκανε, μάλλον δεν θα είχε πέσει στις παγίδες που του έχει στήσει επανειλημμένα ο κ. Τσίπρας!!
Και για να σοβαρευτούμε λίγο, χαρά μας που μας θυμήθηκαν πάλι στο χαλκείο τους. Αυτό σημαίνει ότι θορυβήθηκαν από την απήχηση που έχει η δουλειά του Άρδην και βάζουν μπροστά τη μηχανή της συκοφαντίας, τη μόνη που γνωρίζουν, μια και από επιχειρήματα έχουν ξεμείνει εδώ και πολύ καιρό.
Εν κατακλείδι δε, δεν κατανοούμε που βρίσκεται το μεμπτό στο να συνομιλεί κάποιος με τον Αρχιεπίσκοπο. Σίγουρα, πάντως, προτιμούμε να μας χαρακτηρίζουν εξαπτέρυγα της Εκκλησίας παρά εξαπτέρυγα της πιο επονείδιστης μνημονιακής κυβέρνησης που έχει γνωρίσει η χώρα, τίτλο που φαίνεται να διεκδικεί ο κύριος Σβέρκος και οι συν αυτώ. Τουλάχιστον η Εκκλησία ταΐζει τον κόσμο που έχει αφήσει νηστικό ο Τσίπρας.

 http://ardin-rixi.gr/archives/201637