Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Σοκαρισμένη η Γερμανία από την εκλογή Τραμπ

Άνγκελα Μέρκελ 
Σοκαρισμένο παρακολουθεί το Βερολίνο τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας.Οι πρώτες δηλώσεις ήρθαν από στελέχη του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.
Η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, δήλωσε πως «πρόκειται για ένα τεράστιο σοκ. Πιστεύω πως ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι μια ψήφος υπέρ αυτού, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσιγκτον, κατά του κατεστημένου. Η Ευρώπη τώρα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της και να γίνει πιο αυτάρκης», σημείωσε η ίδια.
Σκληρή η φρασεολογία που χρησιμοποίησε και ο Νόρμπερντ Ρέντγκεν από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, ο οποίος είπε πως η ρητορική και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη που δεν μπορεί να ξεχαστεί. «Θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε έτσι όπως παρουσιάστηκε», επισήμανε.
Ο Ρέντγκεν έκανε αναφορά και στους φόβους που υπάρχουν στη Γερμανία και γενικότερα στην Ευρώπη για το ποια γεωπολιτική πορεία θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως επισήμανε «στο Βερολίνο δεν έχουμε ιδέα το τι θα κάνει ο Τραμπ ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν γνωρίζουμε το επιτελείο του και δεν μας γνωρίζει. Πρέπει να προσανατολιστούμε προς ένα κλίμα αποξένωσης των δύο χωρών», είπε ο Γερμανός πολιτικός. 
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν ανησυχία στο Βερολίνο μετά την εκλογή του Τραμπ. Για παράδειγμα, το τι θα επακολουθήσει στις αγορές, ποια θα είναι η συμπεριφορά τους και εάν θα επηρεασθεί η ασταθής Ευρωζώνη.
Παρόλα αυτά λένε πώς το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει έκτακτα σχέδια. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο Τραμπ απέναντι στο ΔΝΤ και στις τρίτες χώρες με μεγάλο χρέος, όπως η Ελλάδα, την στιγμή μάλιστα που ήδη υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον, Βερολίνου και Βρυξελλών σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
Και στα θέματα γεωπολιτικής τα ερωτήματα είναι πολλά. Ο Τραμπ έχει εξαγγείλει πως πρόθεση του είναι να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Εάν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα και δεν παραμείνει μια προεκλογική υπόσχεση, ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρώπης;  Ήδη –όπως είπαμε- η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για ανάγκη μεγαλύτερης αμυντικής αυτάρκειας της Ευρώπης.
Όλα τα παραπάνω προβληματίζουν έντονα τη γερμανική πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα, οι μόνοι που πανηγυρίζουν στη Γερμανία από την εκλογή Τραμπ, είναι οι οπαδοί και τα μέλη του ξενοφοβικού, λαϊκιστικού, δεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
Αργότερα, σήμερα το απόγευμα, αναμένεται και η επίσημη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο καθιερωμένο μπρίφινγκ.
efsyn.gr