Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ Κοινό μήνυμα Ομπάμα - Μέρκελ: Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ωμούς εθνικισμούς

Κοινό μήνυμα Ομπάμα - Μέρκελ: Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ωμούς εθνικισμούς
Κοινό μήνυμα για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού που επεκτείνεται με μεγάλη ταχύτητα στην Δύση έστειλαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τις κοινές δηλώσεις τους στο Βερολίνο, χωρίς να κάνουν καμία αναφορά στην Ελλάδα ή το ζήτημα του χρέους.

Η διμερής συνεργασία ΗΠΑ-Γερμανίας στο εμπόριο, το κλίμα και τις διεθνείς προκλήσεις με την άνοδο του λαϊκισμού τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο στο τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό ως Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υπό τη σκιά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες επέμειναν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν νέους τρόπους για να έλθουν σε επαφή με τους πολίτες που είναι φοβισμένοι ή απογοητευμένοι από τις συνέπειες τις παγκοσμιοποίησης και την ταχύτατη τεχνολογική-οικονομική αλλαγή που τη συνοδεύει.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ωμούς εθνικισμούς», τόνισε ο κ. Ομπάμα, ενώ από την πλευρά της η κ. Μέρκελ επισήμανε πως ο κόσμος μπορεί μεν να «πλάσει» την παγκοσμιοποίηση και να ελέγξει τις συνέπειές της, αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει στην προηγούμενη εποχή.
«Από γερμανικής πλευράς, οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις και οι ευρωπαιο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε η Μέρκελ στη κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών και ανέδειξε ως ενωτικό κρίκο των δύο λαών τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η Καγκελάριος χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, καλωσορίζοντας την προτεραιότητα που δίνει ο Ομπάμα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αντίστοιχη σημασία απέδωσε στην εμπορική συνεργασία δηλώνοντας τη στήριξή της στο σύμφωνο TTIP, οι συζητήσεις για το οποίο έχουν διακοπεί, «αλλά κάποια στιγμή θα επανέλθουμε».
Στο σημείο αυτό, η Καγκελάριος τόνισε πως η παγκοσμιοποίηση δεν πρέπει να γίνει οπισθοδρόμηση και τάχθηκε υπέρ της μελλοντικής σύναψης εμπορικών συμφωνιών.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν εξάλλου για την προστασία του κλίματος. «Χωρίς την προώθηση της κυβέρνησης Ομπάμα δεν θα φτάναμε στη συμφωνία του Παρισιού» είπε η Μέρκελ.
Σημαντική επίσης κρίνεται η κινητοποίηση για την Αφρική, την ήπειρο που γειτνιάζει με την Ευρώπη. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για πολλές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στην ήπειρο, όπως στον πόλεμο κατά του ISIS. «Εργαζόμαστε από κοινού για την ενίσχυση του εναέριου χώρου», είπε η Μέρκελ. Πρόσθεσε επίσης ότι ΗΠΑ και Γερμανία συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ στο θέμα του Αφγανιστάν. «Επεκτείνουμε τη στρατιωτική εμπλοκή με πολιτική εμπλοκή».
Για το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, η Μέρκελ ανέφερε ότι στόχος είναι να έχει μια πολύ καλή συνεργασία μαζί του.

«Φίλη» και «σύμμαχο» χαρακτήρισε από πλευράς του ο Ομπάμα την Καγκελάριο Μέρκελ. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχα πιο σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχο παγκοσμίως» είπε.
Ο Ομπάμα στάθηκε με τη σειρά του στις κοινές αξίες των δύο χωρών, όπως η δημοκρατία και η ελευθερία. Το ΝΑΤΟ ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της συνεργασίας ΗΠΑ- Ευρώπης, ανεξαρτήτως από το ποιος ήταν πρόεδρος στις ΗΠΑ, τόνισε.
Αναφερόμενος στην TTIP μίλησε για μία «πρόκληση» εν μέσω των ανησυχιών γύρω από την παγκοσμιοποίηση. «Αυτό που μπορέσαμε να καταδείξουμε τις τελευταίες δεκαετίες είναι πως οι αγορές και το εμπόριο είναι πηγή ευημερίας», είπε ο Ομπάμα και τόνισε την ανάγκη ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα για ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ομπάμα: Θέλουμε συνεργασία με Ρωσία
«Φίλη και σύμμαχο» χαρακτήρισε την Αγκελα Μέρκελ ο κ. Ομπάμα. Δεν θα μπορούσα να έχω πιο αξιόπιστη σύμμαχο, τόνισε, λέγοντας ότι ΗΠΑ και Ευρώπη ενώνουν κοινές αξίες.
Μιλήσαμε για το πώς οι χώρες μας μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και να δημιουργούν θέσεις εργασίας αλλά και τα πλεονεκτήματα των εμπορικών συμφωνιών. Είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοικτά τα θέματα των συμφωνιών αυτών γιατί το εμπόριο μπορεί να δημιουργήσει ευημερία. Δεν είναι μια κατάσταση που κάποιος χάνει, κάποιους κερδίζει. Ολοι κερδίζουν, τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα. Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να την καλλιεργούμε και να την προστατεύουμε.
Συζητήσαμε με την Καγκελάριο και για τις προκλήσεις σε επίπεδο ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε με τη Γερμανία για να οικοδομήσουμε την ειρήνη στο Αφγανιστάν.
Πιστεύω ότι απαιτείται μια διεθνής απάντηση στο θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και να βρεθεί λύση στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.
Αν θες να οικοδομήσεις μια ευημερούσα οικονομία τότε κοίτα το Βερολίνο, δες το επίτευγμα του γερμανικού λαού, υπογράμμισε ο Μπ. Ομπάμα.
Η Καγκελάριος Μέρκελ ήταν μια εξαιρετική εταίρος. Μαζί είμαστε βετεράνοι σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε οκτώ χρόνια τώρα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, ωσότου η Μόσχα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ για την ειρήνευση στην Ουκρανία.
Ο Ομπάμα δήλωσε ακόμη πως «η ελπίδα μου είναι ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) όταν αναλάβει τα καθήκοντά του θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση, βρίσκοντας πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία εκεί όπου οι αξίες μας και τα συμφέροντά μας συμπίπτουν», αλλά επέμεινε πως «ο εκλεγμένος πρόεδρος θα είναι επίσης διατεθειμένος να συγκρουστεί με τη Ρωσία εάν παραβιάζουν τις αξίες μας ή τους διεθνείς κανόνες».
«Προκειμένου να επιλύσουμε πολλά μεγάλα προβλήματα σε όλο τον κόσμο είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία», επέμεινε ο Ομπάμα.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ενθαρρυμένος από την τοποθέτηση του Τραμπ ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στη συνεργασία με το NATO είναι κάτι που δεν θα αλλάξει.
Ο Ομπάμα παράλληλα υποστήριξε και πάλι στη συνέντευξη ότι η Ρωσία έχει διαπράξει κυβερνοεπιθέσεις, ενώ τάχθηκε κατά μιας κούρσας «εξοπλισμών» στον κυβερνοχώρο.
Ο απερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος, ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Μέρκελ πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, είπε πως τη θεωρεί «εξαίσια ηγέτιδα» και ότι θα την ψήφιζε εάν ήταν Γερμανός.
Ανταπαντώντας, η Μέρκελ είπε ότι θα ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή εάν θα είναι υποψήφια, πάντως όχι σήμερα.
Νωρίτερα, Ομπάμα και Μέρκελ τόνισαν ότι δίνουν μεγάλη σημασία στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Η Μέρκελ δήλωσε βεβαία ότι οι δύο πλευρές θα ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις «μια μέρα». Δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συνεργαστεί με τον Τραμπ, ο οποίος τάχθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας εναντίον της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP).
Ο Ομπάμα από την πλευρά του αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με ομαλό, συντεταμένο και διαφανή τρόπο.

ethnos.gr