Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Επειγόντως στην Τουρκία ο ΟΗΕ – Έρευνα για τα βασανιστήρια του Ερντογάν

Επειγόντως στην Τουρκία ο ΟΗΕ – Έρευνα για τα βασανιστήρια του Ερντογάν
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ θα πραγματοποιήσει διερευνητική αποστολή στην Τουρκία από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου προγραμματίζει να επισκεφτεί αστυνομικούς σταθμούς, φυλακές και εγκαταστάσεις όπου κρατούνται από τις αρχές συλληφθέντες με στόχο να συζητήσει τις «προκλήσεις» από τις μεθόδους βασανιστηρίων, ανέφεραν τα ΗΕ με ανακοίνωση τους.

Η έρευνα πάντως δεν αναμένεται να βγάλει κάτι ουσιώδες , καθώς θα γίνει έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης και προφανώς θα παρουσιάσει ότι ο Ερντογάν θέλει, κρύβοντας -αν αυτό είναι δυνατόν με τόσα που γίνονται- πολλές από τις παρανομίες της.
Η Τουρκία έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει περισσότερους από 125.000 στρατιωτικούς, δημοσίους υπαλλήλους, δικαστικούς και άλλους κρατικούς λειτουργούς έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Τα μέτρα καταστολής στα οποία έχει προβεί η Άγκυρα, τα οποία έχουν καταδικαστεί από δυτικούς συμμάχους, ακτιβιστικές οργανώσεις και από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, έχει οδηγήσει περίπου 36.000 ανθρώπους σε προφυλάκιση.
«Προσμένω στην συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις διατήρησης του κράτους δικαίου, την προώθηση της λογοδοσίας και την εκπλήρωση του δικαιώματος αποκατάστασης των θυμάτων, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον φετινό Ιούλιο», υπογράμμισε ο Ελβετός αξιωματούχος Μέλτσερ, πρώην αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, που εργάζεται αυτή την στιγμή στην Ακαδημία του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη.
tribune.gr