Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Αν ο Ράμα χορεύει τσάμικο, εμείς ξέρουμε κερκυραϊκό

Αν ο Ράμα χορεύει τσάμικο, εμείς ξέρουμε κερκυραϊκό
Του Κωνσταντίνου Χολέβα*
Πού το πάει ο Έντι Ράμα; Ο Αλβανός Πρωθυπουργός κλιμακώνει τις προκλήσεις του κατά της Ελλάδος και κατά της σταθερότητος της Βαλκανικής γειτονιάς μας.
Είχαμε μέχρι τώρα την καταπίεση των Βορειοηπειρωτών, την άρνηση συνεργασίας για τα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία και την ακύρωση της συμφωνίας Μπερίσα- Καραμανλή για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Βλέπουμε σταδιακώς αυξανόμενη την επιθετική ρητορική για το ζήτημα των Μουσουλμάνων Τσάμηδων, απoγόνων των συνεργατών των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών του 1941- 44.
Παρατηρούμε τη διεκδίκηση ανυπάρκτων μειονοτήτων με τη σκόπιμη σύγχυση μεταξύ Αλβανών και Αρβανιτών. Ο πρόκριτος Δουσμανης που ζούσε στην Αθήνα, όταν ο Βενετός Μοροζίνι βομβάρδισε τον Παρθενώνα, δεν ήταν Αλβανός, όπως ισχυρίζεται ο Ράμα, αλλά αρβανιτόφωνος Έλληνας. Οι Έλληνες Αρβανίτες κατά την Ελληνική Επνάσταση έλαβαν μέρος υπέρ της Ελληνικής Ελευθερίας, ενώ οι Τουρκαλβανοί υπήρξαν σφαγείς του Ελληνισμού.
Και με την πρόσφατη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά ο Αλβανός Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει αμφισβητούμενη την περιοχή του Ιονίου όπου η Ελλάς διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Όλα αυτά σε μία περίοδο ιδαίτερης αστάθειας για την περιοχή μας. Θυμίζω εν τάχει το βαλκανικό τοπίο:
Οι Αλβανοί των Σκοπίων έχουν συμφωνήσει με τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ, να τους προσδώσει καθεστώς ισότιμης και συγκυβερνώσης εθνικής κοινότητος, πράγμα που αποτελεί σοβαρή υποχώρηση για τους Σλάβους των Σκοπίων (τους αυτοαποκαλούμενους «Μακεδόνες». Οι εκλογές στην ΠΓΔΜ γίνονται στις 11.12.2016 και ο Ζάεφ συγκρούεται με τον δεξιό συνασπισμό του Νίκολα Γκρουέφσκι.
Στη Βουλγαρία παραιτήθηκε ο Κεντροδεξιός Πρωθυπουργός Μπορίσοφ λόγω της νίκης του Σοσιαλιστή Ρούμεν Ράντεφ στις Προεδρικές εκλογές. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Βουλγαρία θεωρούν τα Σκόπια ως ένα δεύτερο βουλγαρικό κράτος, κάτι που οδηγεί πολλούς αναλυτές σε προβλέψεις για διχοτόμηση της ΠΓΔΜ μεταξύ Αλβανών- ήδη αυτονομημένων στις δυτικές επαρχίες- και Βουλγαρόφιλων Σλάβων. Αυτό υπαινίχθηκε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ μιλώντας στη Ρωσική Βουλή στις 20.5.2015.
Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη οι Σέρβοι αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος να καθιερώσουν δική τους εθνική εορτή διαφορετική από αυτή του Κροατομουσουλμανικού τομέως. Η απόφαση θεωρείται ένα ακόμη βήμα προς τη διάσπαση..
Στην Τουρκία ο Ερντογάν απειλεί τους γείτονες με αναθεώρηση συνόρων. Δεν αποκλείεται να υπάρχει μυστική συμφωνία μεταξύ Ράμα και Ερντογάν κατά της Ελλάδος. Άλλωσε ο Μπερίσα υπαινίχθηκε ότι ο Ράμα με τουρκική υπόδειξη ακύρωσε την ελληνοαλβανική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.
Ενώπιον αυτών των προκλήσεων η χώρα μας διακούται και υποχρεούται να επιδείξει πολιτική πυγμής με σεβασμό στα σύνορα και στις ειρηνικές διαδικασίες, αλλά και με μέτρα που θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν από την Αλβανία. Η Ελλάς πρέπει να δηλώσει ότι:
Α) Δεν πρόκειται να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, αν δεν παύσει η καταπίεση των Βορειοηπειρωτών και αν δεν αποσυρθεί η προσφυγή των Τσάμηδων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Β) Θα καταγγείλει σε όλα τα διεθνή βήματα τις διώξεις κατά του Ελληνισμού, ο οποίος έχει πανάρχαιες ρίζες στη Βόρειο Ήπειρο.
Γ) Το θέμα των εξισλαμισμένων Τσάμηδων έχει λήξει με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Δωσιλόγων Ιωαννίνων το 1945. Ουδεμία περαιτέρω συζήτηση πρόκειται να γίνει από ελληνικής πλευράς.
Εξάλλου τα ελληνικά υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμύνης πρέπει να ενισχύσουν τις μονάδες συνοριοφυλάκων και στρατού στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Δεν κατανοώ γιατί καταργείται το Τμήμα Συνοριοφυλακής της ΕΛΑΣ στην Καστάνιανη Πωγωνίου με αποτέλεσμα να αισθάνονται αφύλακτοι και ανασφαλείς οι κάτοιοκοι πολλών μεθοριακών χωριών στο ΒΔ τμήμα του Νομού Ιωαννίνων.
Τέλος καλό είναι να επαναφέρουμε ως μέσον πιέσεως προς τον αλβανικό εθνικισμό το αίτημα για εφαρμογή του Πρωτοκλολλου της Κερκύρας του Μαίου 1914, το οποίο υπέγραψε η Αλβανία. Το Πρωτόκολλο προβλέπει μία μορφή ευρείας Αυτοδιοικήσεως (εκπαιδευτικής, αστυνομικής, εκκλησιαστικής κ.λπ) στις ελληνοκατοικημένες περιοχές Αργυροκάστρου και Κορυτσάς.
Αν ο Ράμα χορεύει Τσάμικο, εμείς ξέρουμε να χορεύουμε Κερκυραϊκό!
*Ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας είναι Πολιτικός Επιστήμων

liberal.gr