Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

«Ναυάγησαν» οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν - ΗΕ: Δεν επιτεύχθηκαν οι απαραίτητες συγκλίσεις στα κριτήρια του εδαφικού

 Πηγή φωτογραφίας: Εφημερίδα Πολίτης
- Χωρίς κατάληξη ολοκληρώθηκαν στο Μοντ Πελεράν οι συνομιλίες για το εδαφικό
- ΗΕ: Δεν επιτεύχθηκαν οι απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια του εδαφικού 

- "Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να εξετάσουν την πορεία προς τα μπρος"
- Tweet Κυβερνητικού Εκπροσώπου: "Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού..."
- Πρωτοβουλία Τσίπρα για φόρμουλα στις εγγυήσεις και συνάντηση με Ερντογάν πριν την πολυμερή  

01:54 - ΗΕ: Δεν επιτεύχθηκαν οι απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια του εδαφικού
Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών, αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο μετά το πέρας των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν.

Όπως αναφέρεται "ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν εμπλακεί σε σοβαρές και διαρκείς διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ημερών στο Μοντ Πελεράν".

Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, δεν κατέστη δυνατόν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών, προστίθεται.

Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να εξετάσουν την πορεία προς τα μπρος, προστίθεται.

Τέλος σημειώνεται πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ `Ειντε θα θέσει αυτές τις εξελίξεις υπόψη του Γενικού Γραμματέα.

01:34 - Χωρίς κατάληξη ολοκληρώνονται οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν
Χωρίς κατάληξη ολοκληρώνονται στο Μοντ Πελεράν οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το εδαφικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ ετοιμάζεται σχετικό ανακοινωθέν.

01:31 - 
"Νωρίς να μιλάμε για διακοπή των συνομιλιών", λένε ελληνοκυπριακές πηγές.

01:29 - Tweet Κυβερνητικού Εκπροσώπου: "Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού..."
01:19 - Δεν τα βρήκαν στα κριτήρια. Ανακοινωθέν ετοιμάζουν αυτήν την ώρα τα Η.Ε.

01:03 -
Τweet της λεγόμενης προεδρίας του ψευδοκράτους κάνει λόγο για ναυάγιο και ευθύνες της ε/κ πλευράς 
00:58 - Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει επιτευχθεί σύγκλιση επί του αριθμού των προσφύγων που επιστρέφουν και κατ' επέκταση επί του ποσοστού του εδάφους. από την πλευρά της η τ/κ πλευρά, υπαναχώρησε, μειώνοντας τον αριθμό των προσφύγων με δικαίωμα επιστροφής στις 75.000, ενώ δεν υπήρξε έως τώρα ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την ακτογραμμή.

23:50 - Επανήρχισε η συνάντηση των ηγετών στο Μοντ Πελεράν

Επανήρχισε λίγο μετά τις 22:30 τοπική ώρα στο Μοντ Πελεράν (23:30 ώρα Κύπρου) η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τα κριτήρια του εδαφικού.

Η συνάντηση, που ξεκίνησε γύρω στις 18:30 τοπική ώρα, είχε διακοπεί προκειμένου οι δυο ηγέτες, οι συνεργάτες τους και οι εκπρόσωποι των ΗΕ να παρακαθίσουν σε δείπνο, μετά το οποίο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε είχε χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες, πρώτα με τον κ. Ακιντζί και μετά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σκοπός της διαπραγμάτευσης είναι η κατάληξη σε συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού που να αποτυπωθούν σε χάρτη και ο καθορισμός ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.23:35 - Κατ' ιδίαν συναντήσεις 'Ειντε με ηγέτες μετά το δείπνο 

Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πραγματοποίησε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε μετά το δείπνο που πραγματοποιήθηκε απόψε, κατά τη διάρκεια διαλείμματος της συνάντησης των δυο ηγετών για τα κριτήρια του εδαφικού.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, πρώτα συναντήθηκε με τον κ. Ακιντζί και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τις συναντήσεις αυτές θα υπάρξει συνέχιση της διαπραγμάτευσης των ηγετών.

22:20 -
Το μέχρι τώρα κλίμα μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων είναι πολύ καλό και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα τους σχετικά με την ώρα των αναχωρήσεων τους από το Μοντ Πελεράν. Από την πλευρά της η τ/κ επιμένει να οριστεί μια ημερομηνία για πολυμερής διάσκεψη, ενώ όσον αφορά την Τουρκία αναμένει τα αποτελέσματα των συνομιλιών του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων για να κάνει τις δικές της αξιολογήσεις.
21:12
- Πρωτοβουλία Τσίπρα για φόρμουλα στις εγγυήσεις και συνάντηση με Ερντογάν πριν την πολυμερή

Έχουν πυκνώσει το τελευταίο 24ωρο οι τηλεφωνικές επαφές στο τρίγωνο Λευκωσία–Αθήνα–Άγκυρα, με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ.κ. Ερντογάν και Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει, εκτιμά η Αθήνα.

Ενώ, εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να δώσει ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν όρο όμως. Να προηγηθεί διμερής συνάντηση Τσίπρα –Ερντογάν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.
21:35 -
Σημειώνεται ότι η αναμενόμενη για αργά το απόγευμα ανακοίνωση από τα ΗΕ για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων αναβλήθηκε.

21:30 - Διακοπή για δείπνο και ακολούθως συνέχιση της συνάντησης για τα κριτήρια εδαφικού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί διέκοψαν τη συνάντησή τους στο Μοντ Πελεράν για τα κριτήρια του εδαφικού προκειμένου να παρακαθίσουν σε δείπνο μετά το οποίο θα συνεχίσουν τη συνάντησή τους.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στο δείπνο θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη των ομάδων των ΗΕ, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς που βρίσκονται στο Μοντ Πελεράν για τις διαπραγματεύσεις

Ερωτηθείσα για το πού βρίσκεται η συζήτηση μέχρι στιγμής, αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ: "εκεί που ήμασταν".

20:01- Σε εξέλιξη στο Μοντ Πελεράν η κρίσιμης σημασίας συνάντηση των ηγετών για το εδαφικό

Άρχισε γύρω στις 18:30 τοπική ώρα (19:30 ώρα Κύπρου) στο Μοντ Πελεράν η κρίσιμης σημασίας συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατά την οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού, με στόχο να υπάρξει συμφωνία επί αυτών, ώστε να αποτυπωθούν σε χάρτη και να καθοριστεί ημερομηνία για την πολυμερή διάσκεψη.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.
Ενδεχομένως να οριστεί ημερομηνία για πολυμερή λένε οι Τούρκοι 

Αργά το απόγευμα, τα τουρκικά μέσα μετέδιδαν ότι υπάρχει θετικό κλίμα. Αναφορικά με την «εμπλοκή» που σημειώθηκε το πρωί στις συνομιλίες, τα τουρκικά μέσα μετέδιδαν ότι αυτό ξεπεράστηκε λόγω της παρέμβασης του Έσπεν Μπαθ Έιντε.Εξάλλου σύμφωνα με το CNN Turk η πολυμερής διάσκεψη θα διεξαχθεί στις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται.
18:20 - Κρίσιμης σημασίας η απογευματινή συνάντηση των ηγετών στις 18:00 τοπική (19:00 Κύπρου)
Πολύ ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού έγινε το πρωί, στο πλαίσιο των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασίαδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν, η οποία θα συνεχιστεί το απόγευμα.

Όπως εκτιμάται, το ενδεχόμενο να υπάρξει σήμερα επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών, που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για το εδαφικό, στην αποτύπωσή τους σε χάρτη και σε καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη, αναμένεται να είναι δύσκολο μεν, ρεαλιστικό δε.

Η συζήτηση, μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακινζτί θα συνεχιστεί κατά την απογευματινή συνάντηση των ηγετών που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 1800 τοπική ώρα (1900 ώρα Κύπρου) και που χαρακτηρίζεται ως κρίσιμης σημασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή πρωινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί έγινε πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού. Τα κριτήρια αυτά αφορούν το ποσοστό εδάφους της κάθε συνιστώσας πολιτείας, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και το ποσοστό της ακτογραμμής που θα έχει η κάθε πλευρά.

Όπως συναφώς σημειώνεται, κατά τη σημερινή συζήτηση έγινε παράθεση θέσεων που δεν είχαν εκφραστεί την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν, και οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να υπάρξει αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν έγινε αναφορά σε περιοχές.

Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι να υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, να αποτυπωθούν σε χάρτες και να δοθεί ημερομηνία για πολυμερή διάσκεψη.

Το ενδεχόμενο παράτασης της δεύτερης αυτής φάσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται, ενώ είναι προγραμματισμένο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναχωρήσει αύριο στις 9 το πρωί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών έγινε γενική συζήτηση επί διαφόρων πτυχών του Κυπριακού όπως για την πρώτη ημέρα της λύσης, την οικονομική πτυχή της λύσης, την πολυμερή διάσκεψη, την εφαρμογή του κεκτημένου μετά τη λύση, χωρίς να υπάρξει κατάληξη σε κάτι, ενώ μια ανταλλαγή απόψεων για τα κριτήρια έγινε προς το τέλος του δείπνου εργασίας την Κυριακή το βράδυ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες δυο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για ενημέρωσή του για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες. Η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται, δεν έχει απολύτως καμία εμπλοκή στο τί κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τα πέντε κεφάλαια που συζητούνται μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο.
14:52 -
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, από ε/κ πηγή στο Μοντ Πελεράν και με ανταπόκριση της εκεί απεσταλμένης του ΡΙΚ, Στέλλας Μιχαήλ, φαντάζει ως ρεαλιστικός ο στόχος της επίτευξης, ακόμα και απόψε, μιας συμφωνίας, ωστόσο διευκρινίζοντας εκ παραλλήλου, πως δεν έχει γίνει ακόμα κατάθεση ονομάτων τοποθεσιών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας των συνομιλιών και αύριο το πρωί. 

13:30 -
Διακόπηκε γύρω στις 1230 τοπική ώρα (1330 ώρα Κύπρου) η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο Μοντ Πελεράν.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά για να συνεχίσουν τη συζήτησή τους στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα (7 ώρα Κύπρου).
Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να συνεχιστούν κατά παρέκκλιση του επισήμου προγράμματος, και αύριο το πρωί, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία επί των κριτηρίων που θα οδηγήσουν σε κατάθεση χάρτη, με παράλληλη οριστικοποίηση ημερομηνίας μιας πολυμερούς, πιθανότατα κατά τις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου.

12:00 -
Με καθυστέρηση σχεδόν μιας ώρας, λίγα λεπτά πριν τις 11:00 π.μ. (12:00 ώρα Κύπρου) ξεκίνησε στο Μοντ Πελεράν η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πηγή της ε/κ πλευράς, η συνάντηση ξεκινά με συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού, με στόχο να υπάρξει κατάληξη επί αυτών, αποτύπωσή τους σε χάρτη και καθορισμός ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη. Σε περίπτωση προόδου αναμένεται να υπάρξει ορισμός ημερομηνίας για πολυμερή και κατάθεση χάρτη, ενώ οι απογευματινές δηλώσεις μεταξύ 18:00 - 20:00 βρίσκονται υπό αίρεση, αναλόγως της εξέλιξης των πραγμάτων. Στα Τ/κ ΜΜΕ, αναφέρεται ότι κατά το τέλος της συνάντησης ΠτΔ - Έιντε, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα συναίνεσε σε πολυμερή, ξεμπλοκάροντας την διαδικασία, με ε/κ πηγές να το διαψεύδουν αναφέροντας ότι δεν υπάρχει καμία αλλάγή από χθες και ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο στον ορισμό μιας πολυμερούς.

Η καθυστέρηση της έναρξης της συνάντησης οφείλεται σε εσωτερική σύσκεψη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών, της οποίας είχαν προηγηθεί χωριστές συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Ειντε πρώτα με τον κ. Ακιντζί και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η Άγκυρα πλέον προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, στήνοντας ένα επικοινωνιακό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών (blame game), αλλά και πιέσεων λίγο πριν είτε την ευόδοση των συνομιλιών με κατάληξη σε κριτήρια, αποτύπωση σε χάρτη και οριστικοποιήση "πολυμερούς", είτε με κατάρρευση των συνομιλιών λόγω της τουρκικής εμμονής με την συνέχιση των εγγυήσεων. Παράλληλα, από την Τουρκία, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ.Τ. Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο κ. Ειντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.

11:30 -
 Σύσκεψη πραγματοποιεί η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στο Μοντ Πελεράν, μετά τις διαδοχικές πρωινές συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Ειντε, πρώτα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

`Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη της συνάντησης των ηγετών που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 τοπική ώρα (11 ώρα Κύπρου).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ειντε διήρκεσε 10 λεπτά και "ήταν τυπική".

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τελευταία ημέρα, εκτός απροόπτου, σήμερα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν, για την επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για το εδαφικό που θα αποτυπωθούν σε χάρτη.

Σύσκεψη με τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας πραγματοποιεί στο Μοντ Πελεράν από τις 8.30 τοπική ώρα (9.30 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στις 9.30 ώρα Ελβετίας (10:30 Κύπρου) ο Πρόεδρος Αναστασίαδης θα συναντηθεί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ Ειντε, ο οποίος μισή ώρα νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση των δυο ηγετών για συνέχιση των διαπραγματεύσεών τους είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 10 τοπική ώρα.


MINI ΚΡΙΣΗ ΧΘΕΣ ΛΟΓΩ ΘΕΣΕΩΝ ΤΣΙΠΡΑ
Τουρκοκυπριακές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τ/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι δεν έγινε συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επανάληψης των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν, αλλά ότι η δήλωση από πλευράς Ελλάδας ότι θα πάει σε μια “πενταμερή διάσκεψη” για κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση του τουρκικού στρατού, δημιούργησε “μια κρίση” και θεωρήθηκε ως νέα προϋπόθεση για τον καθορισμό της ημερομηνίας για τη διάσκεψη.

Οι εφημερίδες “Κίπρις” και “Κίπρος ποστασί”, επικαλούμενες διπλωματικές τ/κ πηγές, αναφέρουν ότι τα ΗΕ προσπάθησαν χθες όλη την ημέρα να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστεί το θέμα αυτό και βρίσκονταν σε διαβούλευση τόσο με την ε/κ πλευρά όσο και με την Ελλάδα. Αναμένεται σήμερα το πρωί να βγει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς αυτό το ζήτημα, προστίθεται. Η τ/κ πλευρά υποστηρίζει ότι η εβδομάδα διαλείμματος που δόθηκε δεν χρησιμοποιήθηκε καλά από την ε/κ πλευρά, όπως αναφέρεται και προστίθεται ότι δεν θέλει να δει να υπάρχει κάποιο κώλυμα.

Αναφέρεται επίσης ότι στόχος της τ/κ πλευράς παραμένει ο καθορισμός ημερομηνίας της πενταμερούς και ταυτόχρονα η συζήτηση χάρτη στα μέσα Δεκεμβρίου και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις πληροφορίες αυτές, πηγή της ε/κ πλευράς δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αυτές είναι αναληθείς. Ανέφερε ότι “έγινε γενική συζήτηση για πολλά θέματα και πτυχές του Κυπριακού και δεν επικεντρώθηκε σε καμία περίπτωση η συζήτηση στο θέμα της Ελλάδας”.

"Λόγω της γενικότερης συζήτησης που έγινε, γι` αυτό και δεν υπήρξε αποτέλεσμα", ανέφερε η ίδια πηγή.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πριν την έναρξη της συνάντησης των δυο ηγετών το πρωί αναμένεται ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε θα έχει χωριστές συναντήσεις μαζί τους που θα διαρκέσουν γύρω στη μισή ώρα.

Σε ότι αφορά το χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας των δυο ηγετών στο ξενοδοχείο Le Mirador, όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκειά του έγινε γενική συζήτηση και πως οι δυο ηγέτες «δεν μίλησαν συγκεκριμένα και αποκλειστικά για τα κριτήρια».

Χθες...
Στο δείπνο συμμετείχαν επίσης ο κ. `Ειντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.

Σε κάποια στιγμή τα τέσσερα μέλη των δυο διαπραγματευτικών ομάδων αποχώρησαν και το δείπνο των δυο ηγετών συνεχίστηκε μόνο στην παρουσία του κ. `Ειντε και της κ. Σπέχαρ.

Σε ότι αφορά τη σημερινή ημέρα, χθεσινή πληροφόρηση από τα Ηνωμένα `Εθνη ανέφερε πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να προβεί αργά το απόγευμα σε δήλωση προς τα ΜΜΕ.

Πολυμερής - Σενάριο με 2 χάρτες και παράλληλες διασκέψεις τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με τοην εφημερίδα Πολίτης «μετά από έντονη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε από το 32% που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, Αναστασιάδης και Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%)».

Ο Μουσταφά Ακιντζί έχει κάνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι θα ήθελε ο τελικός χάρτης του εδαφικού να βγει μέσα από την διάσκεψη, έτσι που την ευθύνη να αναλάβει η Τουρκία. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι αντιδράσεις, εκείνων στην κοινότητά του, που υποχρεωτικά θα μετακινηθούν, και θα είναι πιο εύκολη η έγκριση της λύσης στο δημοψήφισμα. Ο κ. Αναστασιάδης δεν αναμένεται να φέρει ένσταση σε αυτό, εφόσον όμως είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ρυθμιστεί το εδαφικό.
 http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=205835&catid=9

Πηγή φωτογραφίας: Εφημερίδα Πολίτης