Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Ήρθε η στιγμή για ελάφρυνση χρέους, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν λύση Κυπριακού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος ΟΜπάμαΟ Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) ανταλλάσει χειραψία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπάρακ Ομπάμα (Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗΟ Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) ανταλλάσει χειραψία με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπάρακ Ομπάμα (Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016.Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτιική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα,κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τοπν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα.

«Ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, και εμείς τις κάναμε (χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Γουόλ Στριτ ήταν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα
«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος, επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε λέγοντας «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα.
«Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».
Ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη. Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ, τόνισε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Θα στηρίξουμε ενδεχόμενη συμφωνία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα
Μία ισχυρή πλειοψηφία συμφωνεί με εμένα, αλλά πολλές φορές ο κόσμος έχει ανάγκη να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Θα πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στον εθνικισμό, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Αισιόδοξος ότι η Αγγέλα Μέρκελ θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας
Σαφές και ευθύ μήνυμα ότι «η κοινωνία και η οικονομία μας μετά από 7 χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τις κοινές δηλώσεις τους με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να εκπληρωθούν όσα δικαιούται η Ελλάδα: ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, επανακαθορισμό των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε από την αρχή ο Μπαράκ Ομπάμα στην ελληνική προσπάθεια, ανέτρεξε στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν για να επισημάνει ότι η διεθνής κοινότητα είδε καθαρά αυτό το ζήτημα όταν το 1953 με τη βοήθεια και τη στήριξη τότε των ΗΠΑ ρύθμισε το χρέος της ηττημένης μεταπολεμικά Γερμανίας συνδέοντας το με ρήτρα ανάπτυξης. Και να υπογραμμίσει, κατόπιν τούτου, ότι: «Σήμερα η ισχυρή πια Γερμανία ως η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε και επικέντρωσε στον κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, ως μιας χώρας που αποτελεί καθοριστικό πυλώνα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Στις συζητήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο τέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό, όπου συζήτησαν για την ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επιπλέον συζήτησαν την ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών διμερών σχέσεων.
http://mignatiou.com/2016/11/ompama-chriazete-elafrinsi-chreous-ellada-tourkia-na-vroun-dikei-viosimi-lisi-kipriakou/
http://mignatiou.com/2016/11/to-pediko-oniro-tou-barak-ompama-na-episkefthi-tin-ellada-episkepsi-astrapi-alla-ousias/
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα