Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Συμφώνησαν για “εποικοδομητική συνεργασία”: Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν και Τράμπ

Russian President Vladimir Putin. EPA, ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, POOLΟ Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο εκλεγέντας πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησαν χθες τηλεφωνική συνομιλία στην οποία συμφώνησαν να εργαστούν για μια «εποικοδομητική συνεργασία», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Όπως ανέφερε η ρωσική προεδρία, ο Πούτιν και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία και επιδιώκουν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν.

Ο Τραμπ θα διατηρήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους της χώρας όπως το ΝΑΤΟ, δηλώνει ο Ομπάμα, προτού ταξιδέψει στην Ευρώπη
Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε χθες ότι κατά την επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα θα διαβεβαιώσει τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο νεοεκλεγείς ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει τις βασικές στρατηγικές σχέσεις των ΗΠΑ με όλες τις χώρες, καθώς και με το ΝΑΤΟ.
Μιλώντας πριν το ταξίδι του στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ο Ομπάμα είπε ότι ένα από τα πιό σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει κατά το ταξίδι του είναι να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ που μπορεί να ανησυχούν μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα επί της υποψήφιας των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.
Ο Τραμπ άσκησε δριμεία κριτική στους νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ κατά την προεκλογική του καμπάνια για το ότι δεν πληρώνουν αρκετά για τη δική τους άμυνα, και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν ένα άνισα υψηλό ποσό το οποίο είναι υπερβολικό, δεδομένων των παγκοσμίων αλλαγών. Είχε επίσης πει στην εφημερίδα Washington Post ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το ΝΑΤΟ στο τωρινό επίπεδο.
Οι δηλώσεις του Τραμπ εκφράζουν τα μακροχρόνια παράπονα των ΗΠΑ ότι πολλές σύμμαχες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν τηρούν τις υποχρεώσεις των να ξοδεύουν 2% του ΑΕΠ για άμυνα. Μόνο οι ΗΠΑ και άλλες τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ – η Ελλάδα, η Βρετανία, η Εσθονία και η Πολωνία – τήρησαν τις υποχρεώσεις των πέρσι. Η Γαλλία και η Τουρκία πλησίασαν τον στόχο πολύ.
Παρά την κριτική του κατά τον προεκλογικό του αγώνα για τα έξοδα της χώρας του για το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ – ο οποίος αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2017 – έχει δώσει ενδείξεις ότι έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ομπάμα.
“Στη συζήτησή μου με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για την διατήρηση των βασικών στρατηγικών μας σχέσεων”, ανακοίνωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου πριν φύγει για την Ευρώπη. “Οπότε, ένα από τα μηνύματα που θα μπορέσω να μεταβιβάσω είναι η δέσμευσή του για το ΝΑΤΟ και την υπερ-Ατλαντική συμμαχία”, πρόσθεσε.
“Μια από τις πιό σημαντικές λειτουργίες τις οποίες μπορώ να υπηρετήσω στο στάδιο αυτό (…) είναι να γνωστοποιήσω (ΣτΣ: στους συμμάχους) ότι δεν υπάρχει μείωση της αποφασιστικότητας όσον αφορά τη δέσμευση της Αμερικής στη διατήρηση μιάς δυνατής και δυναμικής σχέσης με το ΝΑΤΟ και (είναι) η αναγνώριση ότι αυτές οι συμμαχίες δεν είναι απλώς καλές για την Ευρώπη, είναι καλές και για τις ΗΠΑ και είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα νέο αμυντικό σχέδιο χθες το οποίο της επιτρέπει για πρώτη φορά την άμεση αποστολή δυνάμεων στο εξωτερικό, πράγμα το οποίο της δίνει την ικανότητα να δράσει αν χρειαστεί χωρίς τις ΗΠΑ. Η απόφαση φάνηκε να ελήφθη εν μέρει από την κριτική του Τραμπ.
Ο Ομπάμα θα επισκεφθεί την Ελλάδα, τη Γερμανία και το Περού στο τελευταίο του επίσημο ταξίδι ως πρόεδρος. Αναμένεται να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στη Γερμανία και στην Ελλάδα (ΣτΣ: Βλ. σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ). Στο Περού θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους ηγέτες των χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού σε σύνοδο κορυφής.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική παραμένει αρκετά σταθερή παρά τις αλλαγές των κυβερνήσεων, εν μέρει λόγω της έκτασης των συναλλαγών των αμερικανικών κυβερνήσεων με άλλες χώρες. “Υπάρχει τεράστια συνέπεια κάτω από τις ειδήσεις μέρα με τη μέρα η οποία μας καθιστά απαραίτητο έθνος όσον αφορά τη διατήρηση της τάξης και την προώθηση της ευμάρειας στον κόσμο”, είπε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik
Μόσχα, Russian Federation
15/11/2016 02:20, ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Ουάσινγκτον, United States 

mignatiou.com