Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Φοίβος Κλόκκαρης: H κοπή του τουρκικού ομφάλιου λώρου βασικότερη πτυχή λύσης του Kυπριακού

Φοίβος Κλόκκαρης: H κοπή του τουρκικού ομφάλιου λώρου βασικότερη πτυχή λύσης του Kυπριακού
(Φωτ. Ταμπέλα του ΟΗΕ σηματοδοτεί τη λεγόμενη «ουδέτερη ζώνη», σε περιοχή της Λευκωσίας. Photo by Andrew Caballero-Reynolds/Getty Images/Ideal Image)
Του Φοίβου Κλόκκαρη*
Το Κυπριακό πρόβλημα, είναι το διεθνές έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου με την εισβολή, την κατοχή, τον εποικισμό και την εθνοκάθαρση. Δεν είναι πρόβλημα διακοινοτικής διαφοράς.

Οι επί 40 χρόνια ούτω καλούμενες διακοινοτικές συνομιλίες για λύση του Κυπριακού απέβησαν άκαρπες επειδή η Τουρκία στοχεύει σε λύση που θα μετατρέπει τη Κύπρο σε προτεκτοράτο της.  Η στοχοθεσία της Τουρκίας για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου τέθηκε από τη δεκαετία του 1950 και επιβεβαιώνεται από τα αποκαλυφθέντα σχέδια της Τουρκίας, τις διακηρύξεις και τη βιβλιογραφία Τούρκων αξιωματούχων και κυρίως από τα ιστορικά γεγονότα και τις θέσεις που υποστηρίζει η Τουρκία στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Θέσεις που στοχεύουν στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής και την επέκταση της κυριαρχίας της σε όλη την Κύπρο.
Σήμερα η Τουρκία διατηρεί την Κύπρο ημικατεχόμενη μέσω ισχυρών κατοχικών στρατευμάτων, μαζικού εποικισμού και τη δημιουργία υποτελούς διοίκησης, της «ΤΔΒΚ», πλήρως εξηρτημένης από την Τουρκία με τη σύναψη διμερών συμφωνιών που καλύπτουν όλους τους τομείς λειτουργίας της. Την κρατική λειτουργία της, την οικονομική στήριξη της, την ασφάλεια της, την παιδεία της, την τροφοδοσία της με νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, τις επικοινωνίες της, τη λειτουργία των αεροδρομίων και λιμανιών της, τις μεταφορές της κ.α.
Καμιά λύση του Κυπριακού δεν θα είναι βιώσιμη αν δεν επιτυγχάνεται με αυτήν, η κοπή του ομφάλιου λώρου, τον οποίο ανέπτυξε η Τουρκία βίαια και παράνομα, για να τηρεί υπό τον έλεγχο της την Κύπρο, και να μην επιτρέπει την αυτονομία και ανεξαρτησία της.
Ο Τουρκικός Ομφάλιος Λώρος έχει τρεις βασικές πτυχές που είναι:
AdTech Ad
1. Τα Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και οι συνθήκες εγγυήσεως και συμμαχίας. Τα στρατεύματα πρέπει να απομακρυνθούν όλα και οι συνθήκες να καταργηθούν πλήρως ΠΡΙΝ την εφαρμογή της λύσης. Το ψήφισμα 353/1974  του ΣΑ/ΟΗΕ  για άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων παραμένει ανεκτέλεστο από το1974.
2. Οι παράνομοι Τούρκοι έποικοι. Αποτελούν την πλειοψηφία στις κατεχόμενες περιοχές και πρέπει να απομακρυνθούν.
3. Οι παράνομες διμερείς συμφωνίες Τουρκίας – Ψευδοκράτους, που δεν πρέπει να ενσωματωθούν στη λύση όπως είχε συμβεί στη περίπτωση του σχεδίου Ανάν με εμμονή της Τουρκίας.
Με δεδομένη τη φύση του Κυπριακού προβλήματος, η σημαντικότερη πτυχή για τη λύση του, είναι η κοπή του τρικέφαλου ομφάλιου λώρου (στρατεύματα- έποικοι- διμερείς συμφωνίες) που ανέπτυξε βίαια και παράνομα η Τουρκία με την Κύπρο, και η εγκατάλειψη της επιλογής της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως μορφής λύσης, που επέβαλαν η Τουρκία και Βρετανία.
*Ο Φοίβος Κλόκκαρης είναι Αντιστράτηγος ε.α. πρώην Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

liberal.gr