Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Η Προπαγάνδα του ISIS μέσα από το διαδίκτυοΓράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.ΔρούγοςΜέχρι στιγμής το ISIS  έχει αναρτήσει πάνω από 1000 βίντεο, μεταξύ των οποίων και γνωστών ιεροκηρύκων του οι οποίοι προπαγανδίζουν την ουτοπική και μυθική UMMA -μέσω του κυβερνοτζιχάντ προωθεί και την ONLINE UMMA- του Σαλαφισμού προπαγάνδα δηλαδή, με στόχο τις ευάλωτες Μουσουλμανικές κοινότητες της Δύσης και αυτό παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων απορρίπτουν τις εξτρεμιστικές θέσεις του Σαλαφισμού, Ντεομπαντισμού και Ουαχαμπισμού. Στοχεύει σε τρωτούς νεανικούς κύκλους που δεν βλέπουν φως στα προσεχή στάδια της ζωής τους[1].
Προώθηση της μηνιαίας και πολύ προσεγμένης περιοδικής έκδοσης DABIQ η όποια περιλαμβάνει στην ύλη της πολλά στοιχεία, που απαιτούν προσεκτική ανάλυση και εμβάθυνση από πλευράς Δυτικών αναλυτών και Ισλαμολόγων  (παρουσίαση έντυπου  διαδικτυακού/οnline υλικού). Μέσα από τις σελίδες του το Ισλαμικό Κράτος καλεί όλους τους Μουσουλμάνους να στρατευτούν σε ένα δυναμικό και κοινό αγώνα κατά πάντων. Ασφαλώς μέσω της ONLINE διάστασης το ISIS παράλληλα επιδιώκει να υπερκεράσει άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και δίκτυα και ιδιαίτερα την κεντρική AL QAEDA.
Μέσω του κυβερνοχώρου το ISIS προωθεί μηνύματα σε ενδιάμεσους, οι οποίοι έχουνε το δικό τους ακροατήριο, οπότε όλα τα μηνύματα τους φθάνουν σε τεράστιο αριθμό, ορισμένοι εκ των οποίων αποφασίζουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να προχωρήσουν στην ένταξη τους στον τζιχαντισμό. Σημειώνεται η περίπτωση των φτωχών και άνεργων νέων στον Μουσουλμανικό κόσμο, αρκετοί εκ των οποίων μέσω Τουρκίας και Ιορδανίας τελικά εντάχθηκαν στον στρατό του ISIS.

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΜΕΣΩ ΜΚΔ


Το ΙSIS στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του έχει προχωρήσει στην σύσταση Υπουργείων, βιλαετιών και υπηρεσιών . Μεταξύ αυτών είναι το λεγόμενο Υπουργείο Ενίσχυσης  του Ισλαμικού ρεύματος (δηλαδή προπαγάνδας) που έχει και την ευθύνη των κυβερνοεπιχειρήσεων. Συνεπώς το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί εκτενώς και πολυδιάστατα το Διαδίκτυο για προπαγάνδα, ανάδειξη νταγιαντιστών – ηρώων, προβολή μαρτύρων του Ισλάμ, νομιμοποίηση των ενεργειών του, στρατολόγηση μελλοντικών τζιχαντιστών, ενημέρωση για την Ισλαμική εγκυκλοπαίδεια, ηλεκτρονική παραπλάνηση, σχεδιασμό επιμέρους ενεργειών και παροχή οδηγιών, προβολή εξτρεμιστικών τάσεων και συγκρίσεων με άλλες κοινωνίες κλπ.
Μνημειώδες παράδειγμα παραπληροφόρησης αποτελεί η επίσημη ανακήρυξη του Χαλιφάτου το καλοκαίρι του 2014 από την Μοσούλη. Τα ΜΚΔ διαδραμάτισαν καθοριστικό και καταλυτικό ρόλο στο να σταλεί το μήνυμα ότι κάτι νέο επιστρέφει στην Μεσοποταμία. Τα ΜΚΔ παρέχουν ακροατήριο στο ΙΚ  και το βγάζουν από την όποια περιθωριοποίηση. Επίσης το ΙΚ  μέσω των ΜΚΔ εξέρχεται από τυχόν εσωτερικές έριδες και πολώσεις της οργάνωσης και έτσι  εξωτερικεύει την όποια παρουσία του. Τέλος μέσω των ΜΚΔ το ΙΚ αποκτά κάποιας μορφής κοινωνική ταυτότητα, δηλαδή του παρέχεται μια επιλογή από-ατομοποιήσης  και μπορεί να πλασαριστεί ως κάποιας μορφής κοινωνικό σύνολο[2], έστω και με τα γνωστά οπισθοδρομικά και απαρχαιωμένα χαρακτηριστικά του (www.cfr.org/cybersecurity n.d.)

: πηγΕς χρηματοδότησης των ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΧΑΛΙΦΑΤΟΥ


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

 

Γενικά


Το ιντερνέτ είναι ο αγαπημένος τρόπος του Ισλαμικού Κράτους για να διαδώσει την προπαγάνδα του και για να προσηλυτίσει νέα άτομα στη ρητορική μίσους. Αλλά πώς κατορθώνει η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία βρίσκεται σε πολεμικές ζώνες που δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα όρθιο από υποδομές τηλεπικοινωνιών, να έχει παροχή διαδικτύου; Μέσω δορυφορικού ιντερνέτ και παροχών από γειτονικές χώρες.
Το ISIS έχει ιντερνέτ παντού. Ενεργεί σε πολλούς τομείς μέσα στο DARKNET/DEEPWEB, όπου οι παράνομες κινήσεις είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Μέσα στο ISIS και αυτό έχει αποδειχθεί από έρευνες, είναι ισχυρές σε ενιαίο μέτωπο οι οικογενειακές σχέσεις, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται σε εκθετικό βαθμό οι πολλές και παραπλανητικές ιστοσελίδες κάτι που δυσχεραίνει το έργο των αρχών και υπευθύνων για τον εντοπισμό των πολύ ενδότερων των τζιχαντιστών.

Πηγές Χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους


Πριν φωτίσουμε και άλλες σημαντικές πτυχές της παρουσίας του ΙΚ στον κυβερνοχώρο είναι σημαντικό να αναφερθούμε συνοπτικά στις πηγές εσόδων του ΙΚ, αφού χρησιμοποιεί και το ONLINE τραπεζικό σύστημα στον Μουσουλμανικό κόσμο μέσω διαφόρων μεθόδων και επιλογών προς όφελος του. Το Ι.Κ διαθέτει αφθονία πηγών χρηματοδότησης και ιδιαίτερη ικανότητα στη διαχείριση κεφαλαίων. Συνοπτικά παρουσιάζονται οι κυριότερες εξ' αυτών.     
Δωρεές (Sadaqah) από ιδιώτες, κυρίως από τα Κράτη του Κόλπου και τη Σαουδική Αραβία. Κεφάλαια που εισρέουν κυρίως από Ευρωπαίους πολίτες που μεταβαίνουν σε Συρία/Ιράκ ως «εθελοντές» για το Ι.Κ. καθώς και χρήματα που στέλνουν συμπαθούντες κυρίως από το Βέλγιο, Γαλλία, Δυτικά Βαλκάνια, Αυστρία, Ολλανδία και Σουηδία. Κεφάλαια από «μαύρους» προϋπολογισμούς πλουσίων της Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας.     
Λαθρεμπόριο πετρελαίου, υπολογίζεται ότι ημερησίως το Ισλαμικό Κράτος πουλάει 50.000 βαρέλια αργό. Εκβιασμοί-προστασία-υποχρεωτική φορολογία για άντληση κεφαλαίων σε πληθυσμούς που ελέγχει. Λύτρα από απαγωγές ντόπιων και ξένων υπηκόων και Λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων. Προμήθεια από συναλλαγές κατοίκων που βασίζονται στο «Amanah» - Οικονομική υποστήριξη ή και σε είδος από άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.
Πώληση αγροτικής παραγωγής και ιδιαίτερα σιτηρών τα οποία κατάσχουν από τοπικούς αγρότες και λεηλασία κρατικών ιδρυμάτων, τραπεζών, εταιρειών και αποθηκών σε Συρία και Ιράκ. Επίσης προμήθεια από οποιονδήποτε κάτοικο της επικράτειας που ελέγχει το Ι.Κ. και επιθυμεί να μεταναστεύσει. Αυτό περιλαμβάνει και το δίκτυο διακίνησης ανθρώπων έως τη Τουρκία.              
Προμήθεια από αγοραπωλησίες μεταξύ εμπόρων. Δουλεμπόριο αιχμαλώτων και κυρίως γυναικών Κουρδικής καταγωγής και μικρών παιδιών για αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων. Πώληση μορφίνης και λοιπών οπιούχων που προέρχονται από το Αφγανιστάν και  ιδιαίτερα από την περιοχή Κανταχάρ. Λαθρεμπόριο οπλισμού σε μικρότερες συνδεδεμένες ομάδες στην περιοχή και εγκληματικές δραστηριότητες (κυρίως κλοπές, ληστείες και απάτες) που διαπράττουν υποστηρικτές του Ι.Κ. 
                Tέλος τον Ιούνιο του 2014, και σύμφωνα με την δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, το ISIS απέκτησε πρόσβαση στο μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά, στα καταστήματα τραπεζών της Μοσούλης, του Κιρκούκ, της Σαμμάρα και του Ραμαντί. Δεδομένου όμως ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι ελέγχει τις τράπεζες σε όλη την ιρακινή επαρχία της Νινευή και Κιρκούκ και δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτά τα τεράστια χρηματικά ποσά και ο χρυσός βρισκόταν σε θησαυροφυλάκια τραπεζών μέσα σε εδάφη του ISIS.
Επιπροσθέτως ο οπλισμός του Ι.Κ. είναι προϊόν κτήσης από λεηλασίες κυρίως των αποθηκών του Ιρακινού στρατού, αιχμαλώτους Σύριους στρατιώτες καθώς και «δωρεές» από συνοδοιπόρους και προστάτες αυτού του μορφώματος στον Ισλαμικό κόσμο.             
Μεγάλο μέρος των καθημερινών εργασιών λογιστικής υποστήριξης των πολεμικών επιχειρήσεων του Ι.Κ. γίνεται από υποχρεωτική εργασία του τοπικού πληθυσμού.               Οι ανάγκες τροφοδοσίας των πολεμιστών του Ι.Κ εξασφαλίζονται από τους τοπικούς αγρότες, ενώ δέχεται συνεχώς προμήθεια φαρμακευτικού υλικού από τους διεθνείς υποστηρικτές του.
[1] Το Ισλαμικό Κράτος αριθμεί περίπου 32-35 χιλιάδες άνδρες. Αυτοί προέρχονται από 96 χώρες (μέχρι στιγμής). Πέραν των Αραβικών κρατών, υπάρχουν τζιχαντιστές από όλα τα κράτη της ΝΑ Ασίας, από Αρκετά Αφρικανικά κράτη, από τις ΗΠΑ-Καναδά, από τις διάφορες Μουσουλμανικές περιοχές της Ρωσίας καθώς και από τις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες.