Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Κάποιος να μαζέψει τον Τραμπ πριν γίνει η …μεγάλη ζημιά! Ο άνθρωπος είναι στον κόσμο του…File PHOTO: US business magnate Donald Trump (R), his daughter Ivanka tour shops inside the newly inaugurated Trump Towers Istanbul Mall before a press conference in Istanbul, Turkey 20 April 2012. The building has a 39 floor residence tower and 37 floor business tower. EPA, TOLGA BOZOGLUΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Δεν παίζεται ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η μεγάλη απειρία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στο προσεχές μέλλον, αφού μη γνωρίζοντας τα θέματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις της χώρας του με τις άλλες χώρες και πως αυτά αλληλεπιδρούν στο περιφερειακό και ενίοτε στο παγκόσμιο επίπεδο, αναλώνεται σε κολακευτικά λόγια στους συνομιλητές του, τα οποία θα μπορούσαν να ενοχλήσουν σημαντικούς γείτονες…

Το παράδειγμα που αποτελεί την αφορμή του σημειώματος, είναι η συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος του τηλεφώνησε να τον συγχαρεί και να τον καλέσει στο Πακιστάν, όπου τα λόγια του Τραμπ… ξεχείλιζαν από κολακευτικές αναφορές, σε βαθμό παρεξήγησης!
Σύμφωνα με το TIME που καταγράφει τη στιχομυθία και σύμφωνα με πληροφορίες που αποδέσμευσε η πακιστανική κυβέρνηση, φέρεται να είπε στον Σαρίφ «είσαι ένας υπέροχος τύπος. Κάνεις εκπληκτική δουλειά η οποία είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού… ανυπομονώ να σε συναντήσω σύντομα. Τώρα που σου μιλάω πρωθυπουργέ, αισθάνομαι πως μιλώ σε ένα πρόσωπο που γνωρίζω επί μακρόν. Είμαι έτοιμος και επιθυμώ να παίξω οποιονδήποτε ρόλο που θα μου ζητήσεις, για να αντιμετωπίσουμε στα μεγάλα προβλήματα, βρίσκοντας λύσεις, θα είναι τιμή για μένα και θα το κάνω προσωπικά»!
Για να καταλήξει, «σε παρακαλώ διαβίβασε στον πακιστανικό λαό ότι είναι εκπληκτικοί και πως όλοι οι Πακιστανοί που έχω γνωρίσει ήταν ξεχωριστοί άνθρωποι»! Όσον αφορά την αποδοχή της πρόσκλησης, δήλωσε στον Σαρίφ ότι θα επιθυμούσε πολύ να έρθει σε μια φανταστική χώρα, έναν φανταστικό τόπο, με φανταστικό λαό!
Είχε προλάβει μάλιστα να πει, ότι ο πακιστανικός λαός είναι από τους πιο έξυπνους και ζήτησε από τον Σαρίφ να τον καλέσει στο τηλέφωνο όποτε το επιθυμεί, ακόμα και πριν τις 20 Ιανουαρίου που θα αναλάβει κι επισήμως καθήκοντα!
Ο τόνος και μόνο της συνδιάλεξης θα επαρκούσε για να ασκήσει κανείς κριτική, πολλώ δε μάλλον κάποιες από τις αναφορές που δεν θα ακουστούν και πολύ θετικά στην Ινδία – για να αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα – εκτός κι αν αποδειχθεί ότι έχει… επεξεργασμένο σχέδιο προσέγγισης της Κίνας αλά Κίσιντζερ που θα άλλαζε το τοπίο σε ολόκληρη την περιοχή – ενώ τίθεται και ένα ζήτημα συνέπειας με βάση τη ρητορική των παρελθόντων ετών, του ιδίου και πολλών στελεχών του επιτελείου του στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.
Το Πακιστάν είναι μια χώρα που κυβερνάται παρασκηνιακά από τις ένοπλες δυνάμεις. Είναι μια ισλαμική χώρα, κάτοχο πυρηνικών που έχουν αποκληθεί και ως «ισλαμική βόμβα», μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα έχει χρησιμοποιήσει ισλαμιστές εξτρεμιστές για λόγους τόσο εσωτερικών ισορροπιών όσο και στο πλαίσιο των σχέσεων με το Αφγανιστάν, μια χώρα με την οποία παρότι αποτελεί ένα είδος στρατηγικού βάθους για το Ισλαμαμπάντ, οι σχέσεις είναι ταραγμένες.
Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ και το επιτελείο του μιλούσαν πολύ σκληρά για τον ισλαμικό εξτρεμισμό, ενίοτε δε και για το ίδιο το Ισλάμ, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ανησυχίας στις μουσουλμανικές χώρες. Άλλο αυτό όμως και άλλο σε αυτό το επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής μιας υπερδύναμης να εμφανίζεις οβιδιακές μεταμορφώσεις, δημιουργώντας κιόλας προσδοκίες που αφενός δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και αφετέρου μπορεί να χτυπήσουν όλα τα καμπανάκια συναγερμού στην ευρύτερη περιοχή και αλλού…

 http://mignatiou.com