Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Με εθνική γραμμή, απέναντι στην αδιαλλαξία Ερντογάν!!!

Κυπριακό: Με εθνική γραμμή ο Τσίπρας απέναντι στην αδιαλλαξία Ερντογάν
Έχοντας θέσει με σαφήνεια την ελληνική την ατζέντα για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός κατάφερε να αποσπάσει την εθνική συναίνεση για τα δύο βασικά ζητήματα, έτσι όπως έχουν αποκρυσταλλωθεί ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης.
Έχοντας ανά χείρας την εθνική γραμμή για την κατάρτηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι στις 13:30 θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Μέχρι στιγμής διαφαίνεται συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ νωρίτερα είχαν περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός εξήγησε πως από την ελληνική πλευρά καταβάλλονται όλες οι διπλωματικές προσπάθειες «να κινήσουμε τις διαδικασίες, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για λύση».
«Δεν μας ενδιαφέρει το blame game, αλλά (η λύση) δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, είναι κυρίως η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, πετώντας το γάντι στην Άγκυρα που μέχρι στιγμής ακολουθεί σκληρή γραμμή και δεν επιδεικνύει πρόθεση συνεννόησης.

Στον αέρα το επίπεδο εκπροσώπησης στη Γενεύη

Την ίδια ώρα πάντως, με το σκληρό πόκερ για το επίπεδο εκπροσώπησης Ελλάδας και Τουρκίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ωριαία τηλερφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο διπλωματικός πυρετός ενόψει της 12ης Ιανουαρίου θα συνεχιστεί.
Αντικείμενο της συνομιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.
Κατά τη συνομιλία που διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα με τη βοήθεια διερμηνέα (μιας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά μόνο τουρκικά), οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και εάν διαφανεί η όποια λύση κατά τις διαπραγματεύσεις Ελληνοκύπριων – Τουρκοκύπριων θα μεταβούν και οι δύο στη Γενεύη.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, η εκπροσώπηση των δύο χωρών θα είναι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, δηλαδή μεταξύ του Έλληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.
Διπλωματικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι εξελίξεις μετά την εν λόγω επικοινωνία δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο τελικά να μεταβεί στη Γενεύη. Και κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα σημαίνει καταιγιστικές εξελίξεις.
tribune.gr